6 neodolatelných receptů na svíčkovou omáčku. Snadné recepty nejen pro profíky

Pravou svíčkovou zvládne jistě každý, dá-li přípravě tohoto jídla alespoň trochu trpělivosti a lásky.

Když se řekne svíčková, každému se jistě vybaví druh hovězího masa. Nutně však nemusíte v ingrediencích hovězí maso použít.

Zde si představíme jednoduché recepty na svíčkovou, přičemž vyzkoušíme různé varianty, například s vepřovým masem, králičím, kuřecím, ale i tradiční hovězí svíčkovou na smetaně.

Jednoduchá svíčková na smetaně

Tento recept obsahuje hovězí svíčkovou. Je to tedy tradiční babiččina svíčková jak má být. Maso se nakládá přes noc do lednice, proto si vyhraďte jeden den na její přípravu dopředu. Povede se vám jistě na první pokus a všem se budou sbíhat sliny.

Ingredience

  • 750g hovězí svíčkové nebo hovězího hřbetu
  • 50g slaniny nakrájené na malé kousky
  • sůl, mletý pepř
  • 2 větší mrkve
  • 1/2 bulvy celeru
  • 1ks petržele
  • 1 větší cibule
  • 5 kuliček celého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • špetka tymiánu
  • 150g rozpuštěného másla
  • šťáva z 1 citronu 
  • 3 lžíce hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany na šlehání (v případě potřeby mléko k naředění)
  • cukr
  • citron nakrájený na plátky
  • brusinková omáčka

Postup

  • Maso očistěte a zbavte blán. Poté posypete solí a pepřem. 
  • Očistěte cibuli a nakrájejte ji najemno, očistěte všechnu zeleninu a nastrouhejte ji. 
  • Nastrouhanou zeleninu do kastrolu, navrch položte maso, slaninu, přidejte koření, pokapejte citronovou šťávou a zalijte rozpuštěným máslem. 
  • Zakryjte pokličkou a nechte přes noc v chladničce.
  • Následující den maso podlijte trochou vody a duste v troubě na 180°C, přičemž kastrol mějte zakrytý pokličkou. 
  • Když je maso viditelně udušené a měkké, vyjměte z trouby a nechte alespoň 20 minut odležet.
  • Je dobré si pamatovat počet kuliček koření, proto jej z omáčky vyndejte a omáčku pomalu přiveďte k varu. 
  • Přidejte hořčici, dvě lžíce mouky a vařte asi 30 minut.
  • Přilijte smetanu a jemně povařte a občas promíchejte. Pokud je omáčka příliš hustá, zřeďte ji trochou mléka. 
  • Nakonec rozmixujte tyčovým mixérem dochuťte solí, přidejte trochu citronové šťávy nebo trochu cukru. 
  • Maso rozdělte na porce, tedy nakrájejte na plátky a vložte zpět do omáčky.
  • Podávejte s houskovým knedlíkem, plátkem citronu a brusinkovou omáčkou.
jednoduchá svíčková na smetaně
Zdroj: recepty.blesk.cz

Poctivá svíčková na smetaně s vepřovým masem

Jak již bylo zmíněno v úvodu, svíčková nemusí nutně obsahovat jen hovězí maso. V této variantě si ji vyzkoušíme s vepřovým masem.

Ingredience

  • 500g vepřového masa
  • 50g slaniny nakrájené na kostičky
  • 230 ml zeleninového vývaru (nebo kostka bujónu)
  • sůl
  • pepř
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 velká mrkev
  • 1 střední kořen celeru
  • 1 střední kořen petržele
  • 1 velká cibule
  • 100g rozpuštěného másla 
  • 5 kuliček celého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy 
  • šťáva z 1 citronu
  • 235ml smetany ke šlehání a mléko na zředění
  • hladká mouka na zahuštění
  • V případě potřeby cukr

Postup

  • Maso napíchněte nožem a do vytvořených dírek napíchněte kostičky slaniny. Osolte a opepřete.
  • Do většího hrnce nakrájejte cibuli, nastrouhejte kořenovou zeleninu, přidejte koření, citronovou šťávu, ocet a navrch maso.
  • Zalijte vše rozpuštěným máslem a nechte přes noc v chladničce.
  • Další den zalijte vývarem, přikryjte pokličkou a poduste v troubě na 160°C, dokud maso nebude měkké – alespoň 2 hodiny.
  • Maso vyjměte stranou. Z hrnce vyjměte všechno koření a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Přilijte smetanu a povařte. Podle chuti přidejte sůl, citron, ocet nebo cukr.
  • Pokud omáčka není dostatečně hustá, můžete ji zahustit trochou mouky.
  • Maso nakrájejte na plátky, vložte zpět do omáčky a nechte prohřát.
  • Podávejte s knedlíkem a brusinkovou omáčkou.
omáčka svíčková s vepřovým masem
Zdroj: varenistomem.cz

Svíčková omáčka z králíka

Máte chuť na svíčkovou, ale rádi byste odlehčenější formu? Pak si tuto omáčku připravte právě z králíka.

Ingredience

  • 1kg králíka
  • 100g slaniny/uzeného
  • 2ks větší cibule
  • 2ks větší mrkve
  • 1/2 bulvy celeru
  • 1ks střední petržele
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 3 lžíce hořčice
  • 2 lžíce cukru
  • 100g másla
  • 250ml smetany ke šlehání
  • Sůl
  • 230ml zeleninového vývaru (bujón)
  • Mouka na zahuštění
  • Brusinky

Postup

  • Zeleninu očistěte, nastrouhejte. Slaninu nakrájejte na kostičky.
  • Králíka (vykuchaného) rozporcujte, odstraňte tuk a blány a omyjte jej. Poté porce prošpikujte slaninou a osolte.
  • Maso dejte do pekáče, přičemž ho celé obložte nastrouhanou zeleninou, přidejte koření, cukr a zalijte vývarem.
  • Pekáč přikrytý pokličkou dejte na noc do ledničky.
  • Další den maso polijte rozpuštěným máslem, přikryjte pokličkou a dejte péct na cca 60 minut při 220°C.
  • V případě potřeby přilijte trochu vody.
  • Po hodině by maso mělo být změklé. Vyjměte ho společně se vším kořením a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Rozmixovanou omáčku dejte na plotnu a přiveďte k varu. Přilijte smetanu, přidejte hořčici, zahustěte moukou a ještě chvíli povařte.
  • Dle chuti přidejte citronovou šťávu, cukr, sůl a nakonec do omáčky vložte králíka a prohřejte.
  • Podávejte s knedlíkem a brusinkovou omáčkou.
svíčková omáčka s králíkem
Zdroj: veseleboruvky.cz

Přemýšlíte o multifunkčním hrnci? I v takovém hrnci připravíte svou oblíbenou svíčkovou. Přečtěte si naší recenzi na 5 multifunkčních hrnců.


Falešná svíčková na smetaně

V tomto receptu se zaměříme na svíčkovou omáčku bez masa. Pokud chcete úplnou vegetariánskou variantu, místo hovězího vývaru přidejte zeleninový.

Ingredience

  • 1ks větší cibule
  • 100g rozpuštěného másla
  • 1/2 bulvy celeru (1 menší)
  • 2ks mrkve
  • Hladká mouka na zahuštění
  • Citronová šťáva a sůl na dochucení
  • 1ks petržele
  • 4 kuličky celého pepře
  • 2ks bobkového listu
  • 3 kuličky nového koření
  • 0,5l hovězího vývaru z kostky (nebo zeleninový)
  • 200 ml smetany
  • Cukr
  • Brusinková omáčka

Postup

  • Cibuli nakrájejte najemno, zeleninu očistěte a nastrouhejte nahrubo.
  • V hrnci rozpusťte máslo, cibuli, zeleninu a chvilku poduste.
  • Zalijte vývarem, přidejte koření a přiveďte k varu.
  • Za občasného míchání vařte cca 30-40 minut.
  • Poté vyjměte všechno koření, zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem, přilijte smetanu a ještě krátce povařte.
  • Dochuťte solí, citronem nebo cukrem.
  • Podávejte s knedlíkem a brusinkovou omáčkou.
falešná svíčková na smetaně
Zdroj: erecepty.eu

Rychlá svíčková s kuřecím masem

Připravte si svíčkovou s kuřecím masem. Nejenže je odlehčenější formou, je také rychlejší na přípravu.

Ingredience

  • 3-4 kuřecí prsa
  • 2ks mrkve
  • 1/2 bulvy celeru
  • 1ks větší cibule
  • 1ks petržele
  • 500ml kuřecího vývaru (bujón)
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 kuliček celého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 70g másla
  • 1 kelímek 12% smetany
  • 1ks citrónu
  • Hladká mouka na zahuštění
  • Brusinky

Postup

  • Cibuli nakrájejte najemno. Zeleninu očistěte a nakrájejte na hrubém vzorku.
  • Na troše másla zpěňte cibuli, poté přidejte nastrouhanou zeleninu a nechte slehnout.
  • Poté přidejte máslo, bobkový list a kuřecí prsa vcelku, která nechte zbělat z obou stran.
  • Dále zalijte vývarem, aby vše bylo ponořené, přidejte kuličkové koření, přikryjte pokličkou a nechte asi hodinu dusit.
  • Mezitím ve smetaně rozkvedlejte mouku (asi 3 lžíce).
  • Po hodině dušení vyjměte maso a všechno koření včetně bobkového listu.
  • Zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem, poté přilijte smetanu s moukou a chvilku povařte.
  • Dochuťte citrónem, cukrem nebo třeba hořčicí dle chuti.
  • Podávejte s knedlíkem a brusinkovou omáčkou.
Svíčková na smetaně s kuřecím masem
Zdroj: thewanderingwanderluster.com

Babiččina svíčková na smetaně

Uvařte si tradiční svíčkovou jako od babičky. Vraťte se do dětských let a zavzpomínejte na tento báječný nedělní oběd.

Ingredience

  •  1kg hovězí svíčkové
  • 80g slaniny nakrájené na dlouhé proužky
  • 1 hrnek hovězího vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 polévková lžíce octa
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 1 velká mrkev
  • 1ks menšího celeru
  • 1 střední kořen petržele
  • 1 velká cibule
  • 100g rozpuštěného másla
  • 10 kuliček celého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy 
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 kelímek smetany

Postup

  • Začněte den předem kvůli naložení masa.
  • Maso očistěte, propíchejte na dírky, do kterých nacpete slaninové proužky a osolte.
  • Cibuli nakrájejte, kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém vzorku.
  • Do hrnce nebo pekáče vložte maso, obalte jej nastrouhanou zeleninou, přidejte koření, česnek, citronovou šťávu, ocet a dejte přes noc do lednice.
  • Druhý den rozpusťte máslo, které do hrnce nalijete. Zalijte vývarem a dejte dusit do trouby na 180°C alespoň na dvě hodiny.
  • Vždy po půl hodině maso v hrnci obraťte.
  • Po vyndání z trouby maso vyjměte společně se vším kořením.
  • Zeleninu rozmixujte, přilijte smetanu a přiveďte k varu.
  • Omáčku můžete ještě dochutit cukrem, citronem, hořčicí či čímkoliv, co máte rádi.
  • Podávejte s nakrájeným masem, knedlíkem a brusinkami.
svíčková omáčka s hovězím masem
Zdroj: czechspecials.cz

TIP: Zbylo vám hovězí maso a nevíte co s ním? Inspirujte se a uvařte si výborný hovězí vývar, který si můžete zamrazit do zásoby.

Proč se omáčka nazývá svíčková?

Jednou z možností, proč se jí tak říká je právě tvar masa do špičky. Možné je také to, že část masa neboli hovězí svíčka se nachází v místech skotu, kde se vyskytuje hodně loje, což je surovina, ze které se svíčky kdysi dávno vyráběly.

Spíše pravdivější teorií názvu je skutečnost, že ve středověku byla jedna z cechovních povinností řeznického mistra a sice připravit jednou za rok večeři pro tovaryše. Večeře se tak konala, když se tovaryši vrátili do učení po letních prázdninách a byla při svíčkách. Podávala se pravidelně hovězí pečeně, tedy pečeně při svíčkách, také svíčková pečeně.

Ke svíčkové neodmyslitelně patří houskové knedlíky. Pokud si chcete připravit domácí, určitě navštivte náš recept na domácí houskové knedlíky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X