Tisk článku

Pravá i nepravá svíčková omáčka

Svíčková omáčka je zjednodušené pojmenování, v kuchařských knihách ji téměř vždy najdeme pod názvem svíčková pečeně se smetanovou omáčkou. Řádně a s péčí připravená bývala tato omáčka výhradně nedělním obědem nebo jedním z chodů při různých slavnostních příležitostech včetně svatebních hostin. Mírně zjednodušená se pak podávala i jako běžné jídlo a oblíbeným domácím jídlem zůstala doposud. Její chuť ovlivněná zeleninou je sice nezaměnitelná, ale současně se i velmi liší podle zvyklostí.

Pravá i nepravá svíčková omáčka

Suroviny na svíčkovou omáčku

Svíčkovou omáčku připravujeme s masem, kořenovou zeleninou, kořením a smetanou. K tomu se někdy přidávají další ingredience, které už nejsou nezbytné, ale podstatně mohou ovlivnit chuť.

Maso na svíčkovou

Pravá svíčková pečeně se vaří z hovězího masa. Pravá svíčková pečeně bývala a je i dnes na omáčku příliš nákladná, takže se velmi často používá maso, kterému říkáme falešná svíčková, roštěnec nebo zadní hovězí maso. Kromě hovězího masa se jako svíčková připravuje i zvěřina, především srnčí a kančí maso nebo zajíc. Z vepřového masa je nejvhodnější plec. Poměrně chutná je i svíčková z drůbežího masa, kterým může být především slepice, případně kuře.

Zelenina na svíčkovou

Kořenová zelenina, mezi kterou patří mrkev, celer a petržel, je nezbytnou součástí svíčkové omáčky a doplňuje ji cibule. Zeleninou na svíčkou se v žádném případě nešetří a doměkka podušená a prolisovaná nebo rozmixovaná zelenina je součástí omáčky.

Koření na svíčkovou

Charakteristickým kořením na svíčkovou je bobkový list, nové koření a celý pepř. Koření přidáváme vcelku, před dokončením omáčky je vyjmeme. Množství se řídí objemem připravované omáčky. Sůl je samozřejmostí. Kromě toho se někdy přidává do omáčky i trochu hořčice, ke konečnému dochucení a přikyselení se používá citronová šťáva, která je jemnější než ocet, i když i ten lze použít. Ke zvěřině se kromě běžného koření někdy přidává i jalovec, případně další koření. Na zahuštění lze použít připravenou jíšku z másla a hladké mouky nebo jen mouku, kterou rozmícháme ve vodě.

Další ingredience na svíčkovou

Je to především smetana, jinak bychom neměli smetanovou omáčku. Vhodnější je tučnější šlehačka, nakonec svíčková se nevaří každý den. Maso by se mělo trochu protknout slaninou nebo uzeným masem, případně trochu slaniny přidat pod maso, chuť omáčky se tak ještě vylepší. Maso při pečení podléváme vývarem, omáčka je tak chutnější, pod zvěřinu může přijít trochu vína. Pokud chceme svíčkovou trochu obměnit, můžeme přidat i trochu pórku a některé další koření.

Postup při vaření svíčkové omáčky

Nejdříve připravíme maso. Očistíme je od případných nežádoucích blan a šlach, opláchneme a můžeme je protknout nudličkami slaniny. Pak je na tuku ze všech stran zprudka opečeme. Maso vyjmeme a ve výpeku osmahneme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Pak přidáme maso, cibuli a koření, mírně podlijeme a dusíme, až je maso měkké. Výhodnější je maso dusit v troubě, nemusíme je tak často kontrolovat. Vytvořené přípečky odškrabujeme do šťávy, maso přeléváme vydušenou šťávou. Podle potřeby podléváme, ale vždy horkým vývarem nebo horkou vodou, aby maso opětovně neztvrdlo. Měkké maso vyjmeme a necháme zchladnout, protože pak se lépe krájí. Mezitím prolisujeme nebo rozmixujeme kořenovou zeleninu, ze které jsme odstranili koření. Omáčku zalijeme smetanou s rozmíchanou moukou a povaříme. Jestliže přidáváme předem připravenou jíšku, tak do horké omáčky dáváme jíšku studenou a necháme ji provařit, pak teprve přidáme smetanu. Omáčku dochutíme citronovou šťávou nebo octem a maso nakrájené na plátky v ní necháme prohřát. Podáváme s houskovými knedlíky. Podle možností a chuti se přidává trochu pikantního kompotu. Vynikající jsou brusinky, ale náhradou může být i rybíz.

Varianty svíčkové omáčky

Skvělá chuť svíčkové omáčky zřejmě vedla k tomu, že se často využívá i jako nepravá svíčková omáčka k sekané, karbanátkům nebo vařeným masům z polévky, dobré jsou i houby. Menší objem masa můžeme nastavit i vařeným květákem. Omáčku v tomto případě připravíme samostatně jenom ze zeleniny a koření a dochutíme bujónem nebo masoxem. Změklou zeleninu zpracujeme na omáčku a po přidání smetany a dochucení v ní jen prohřejeme připravené přílohy. Podáváme rovněž s houskovým knedlíkem.
 





Příspěvky ke článku: Pravá i nepravá svíčková omáčka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...