Česká klasika svíčková omáčka v různých podobách

Svíčková omáčka je zjednodušené pojmenování, v kuchařských knihách ji téměř vždy najdeme pod názvem svíčková pečeně se smetanovou omáčkou. Řádně a s péčí připravená bývala tato omáčka výhradně nedělním obědem nebo jedním z chodů při různých slavnostních příležitostech včetně svatebních hostin. Mírně zjednodušená se pak podávala i jako běžné jídlo a oblíbeným domácím jídlem zůstala doposud. Její chuť ovlivněná zeleninou je sice nezaměnitelná, ale současně se i velmi liší podle zvyklostí.

1. Hovězí svíčková na smetaně

Nejvyhledávanější česká klasika.

INGREDIENCE :

maso a omáčka

  • 750 g masa hovězí svíčkové
  • 150 g špeku
  • 300 g cibule
  • 300 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 150 g kořenové petržele
  • 10 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 listy bobkového listu
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 citron
  • 1 l vody, vývaru nebo vína na zalití
  • 80 g plnotučné hořčice
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • olej
  • 50 g másla
  • 200 ml smetany na šlehání

na podávání

  • 100 ml ušlehané šlehačky
  • 100 g brusinek
  • 1 citron

POSTUP :

  1. Očištěný kus masa prošpikujeme.
  2. Z poloviční dávky špeku nakrájíme klínky a namočíme je do soli, maso na několika místech tenkým nožem prořízneme po vlákně a slaninu vmáčkneme dovnitř.
  3. Svážeme motouzem do úhledného válečku a na oleji jej opečeme ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou.
  4. Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme na rozpálený olej po masu a vypečeme.
  5. Přihodíme na kostky nakrájenou zeleninu a orestujeme do zlatohněda.
  6. Poté přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a vhodíme okrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek).
  7. Zalijeme vodou (popřípadě hovězím vývarem nebo bílým vínem), přidáme hořčici, osolíme, přiklopíme a vložíme do trouby.
  8. Pečeme, až je maso měkké, asi 1–1,5 hodiny.
  9. Poté maso vyjmeme z omáčky a přepasírujeme přes husté síto nebo vyjmeme koření a směs rozmixujeme.
  10. Podle gusta dochutíme solí, cukrem, octem, přidáme máslo a smetanu.
  11. Z masa odstraníme provázek a naporcujeme jej.
  12. Na talíř servírujeme plátek masa s knedlíkem, podlijeme omáčkou, ozdobíme kopečkem šlehačky, brusinkami a plátkem citronu.

Tip : Svíčkovou na smetaně můžeme podávat jak s klasickým houskovým knedlíkem, ale i karlovarským knedlíkem.

Hovězí svíčková na smetaně

zdroj : mattawamum.com/

Proč konzumovat hovězí maso ? Hovězí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, libové hovězí maso obsahuje méně než 5 % tuku. Je významným zdrojem železa, které je pro člověka lépe využitelné než železo pocházející z rostlinných zdrojů. Železo v lidském těle ovlivňuje výkonnost, imunitu a termoregulaci, obzvláště důležité je pro děti v období růstu, pro těhotné ženy a také pro sportovce. Maso hovězího skotu obsahuje množství zinku, selenu, kyseliny listové a vitamínu skupiny B, hlavně vitamínu B12, který má vliv na správnou funkci krvetvorby a nervového systému.

2. Falešná svíčková omáčka bez smetany

Pro milovníky odlehčené kuchyně.

INGREDIENCE :

  • Maso (hovězí, ale může být jakékoliv)
  • 1 větší cibule
  • 50g slaniny
  • 200g petržele
  • 200g celeru
  • 300g mrkve
  • 50g másla
  • 10 kuliček nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • 5 bobkových listů
  • 3 hřebíčky
  • 150g bílého jogurtu
  • sůl
  • cukr
  • citron

POSTUP :

  1. Očištěný kus masa prošpikujeme.
  2. Maso opečeme na oleji ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou.
  3. Na rozpálený olej po masu vložíme nakrájenou cibuli na kostky a restujeme.
  4. Přihodíme na kostky nakrájenou zeleninu a restujeme dále do zlatohněda.
  5. Poté přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a vhodíme okrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek).
  6. Zalijeme vodou a dusíme maso do měkka asi 2 hodiny.
  7. Pak maso vyndáme a nakrájíme ho na kousky.
  8. Omáčku propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme ponorným mixérem do hladka
  9. Přidáme bílý jogurt a provaříme.
  10. Zahušťovat není třeba, zelenina zahustí omáčku sama.
  11. Dochutíme solí, cukrem a citrónem.
  12. Omáčku podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Falešná svíčková omáčka bez smetany

zdroj : doma.nova.cz

3. Rychlá svíčková omáčka z halali

Když spěcháte, nemíte čas vařit a přesto si chcete pochutnat, připravte si tuto verzi svíčkové.

INGREDIENCE :

  • 600g hovězí zadní maso
  • 1 sklenice zeleniny halali (sterilovaná zelenina na svíčkovou )
  • 250 ml smetana
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • cukr
  • citronová šťáva

POSTUP :

  1. Hovězí maso nakrájíme na středně velké kousky.
  2. Zprudka opečeme na oleji, osolíme, podlijeme vodou a necháme podusit do měkka asi 45 minut.
  3. Když je maso skoro měkké, přidáme halalí a ještě chvíli dusíme.
  4. Maso vyndáme, omáčku rozmixujeme.
  5. Do smetany přidáme mouku a rozmícháme.
  6. Přilijeme do rozmixované omáčky a mícháme až do zhoustnutí.
  7. Omáčku provaříme, dochutíme cukrem, citronovou šťávou a vložíme zpět maso.
  8. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.

Rychlá svíčková z halali

zdroj : janasfood.blogspot.cz

Kromě hovězího masa se jako svíčková připravuje i zvěřina, především srnčí a kančí maso nebo zajíc. Z vepřového masa je nejvhodnější plec. Poměrně chutná je i svíčková z drůbežího masa, kterým může být především slepice, případně kuře. Skvělá chuť svíčkové omáčky zřejmě vedla k tomu, že se často využívá i jako nepravá svíčková omáčka k sekané, karbanátkům nebo vařeným masům z polévky,  vnitřnostem, dobré jsou i houby.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *