Právě kvete černý bez – vyrobte si z něho med, sirup nebo limonádu

Nemusíte kupovat jen drahé potravinové doplňky v lékárně.

Někdy si můžete pomoci i sami. Třeba tím, že si vlastnoručně posbíráte květy černého bezu a vyrobíte si z nich šťávu, sirup nebo med.

Víte, že květy černého vezu mají močopudné účinky, rozpouštějí hleny a podporují pocení? Umějí také snižovat horečku a mírní kašel.

Květy černého bezu a sběr

Květy obsahují různé silice, slizy, třísloviny, glykosidy, z organických kyselin pak především kyselinu jablečnou a samozřejmě i vitamin C. Květy černého bezu si při alespoň základních znalostech nemůžeme splést s jiným keřem. Pokud se rozhodneme si je sami nasbírat a použít, tak si tak jako u jiných léčivek vybereme k jejich sběru místo chráněné před škodlivými vlivy.

Květy se dají odtrhnout, ale lepší je mít po ruce nůžky a odstřihnout je. Není vhodné je pěchovat do tašek a už vůbec ne do různých igelitových či jiných neprodyšných obalů. Vhodné jsou širší ploché košíky, dobře poslouží loubkové košíky od jahod nebo jiného ovoce. Odstřižené květy do nich volně ukládáme a doma je zpracujeme buď čerstvé nebo je sušíme pro použití v následujícím období.

Čerstvé květy černého bezu a jejich použití

Pro kuchyňské použití se hodí pouze čerstvé květy. Z květů bezu se dá uvařit jednoduchá polévka s mlékem, mohou se i smažit. Kromě toho se z květů dá udělat výborná limonáda pro okamžité použití nebo sirup, který můžeme skladovat do další sezóny. Z bezových květů lze udělat za pomoci cukru i domácí med.

1. Sirup z černého bezu

Je výborný rozředěný vodou. Specifická chuť sirupu z černého bezu je dána použitou surovinou – čerstvými květy.

INGREDIENCE:

  • 40 bezových květů
  • 80 g kyseliny citronové
  • 3 citrony
  • 2 kg pískového cukru

POSTUP:

  1. Natrhané bezové květy opatrně omyjeme, abychom nesmyli všechen pyl z nich.
  2. Dáme vařit asi 2 a půl litru vody, vsypeme kyselinu citronovou a necháme vychládnout.
  3. Květy a na kolečka nakrájený omytý citron dáme do vyšší nádoby a zalijeme vychladlou vodou s kyselinou citronovou.
  4. Překryjeme utěrkou a necháme 24 hodin louhovat.
  5. Po této době výluh přecedíme přes jemný cedník vyložený gázou do hrnce.
  6. Vsypeme cukr v poměru 1 litr tekutiny na 1 kg cukru.
  7. Zahřejeme a občas zamícháme, až se cukr úplně rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.
  8. Horkou tekutinu okamžitě vlijeme do předem připravených sterilizovaných láhví, uzavřeme víkem a necháme vychladnout – nejlépe dnem vzhůru.
  9. Láhve se sirupem uskladníme na tmavším a chladnějším místě.
  10. Neotevřený sirup by měl vydržet až 365 dní, po otevření v ledničce pak maximálně týden.

Hotový recept na sirup z květů černého bezu

Zdroj: Dreamstime.com

2. Limonáda z květů černého bezu

Připravte si svěží limonádu z květů černého bezu, která je výborná právě ve chvíli, kdy začíná již trochu perlit.

INGREDIENCE:

  • 4 květy černého bezu
  • 200 g krystalového cukru
  • 1 citron
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 3 l převařené vody

POSTUP:

  1. Do vychládlé převařené vody vsypeme cukr a kyselinu citronovou.
  2. Přidáme pokrájený citron a opravné květy bezu.
  3. Necháme ve velké sklenici, kterou přikryjeme plátýnkem na slunném místě asi 3 až 5 dnů.
  4. Občas tekutinou zamícháme.
  5. Potom zcedíme a uchováváme v ledničce.

Hotový recept na limonádu z květů černého bezu

Zdroj: Dreamstime.com

3. Med z květů černého bezu

Výborným podpůrným prostředkem při kašli je med z květů černého bezu, který můžeme podávat při nachlazení v čaji.

INGREDIENCE:

  • 25 květů černého bezu
  • 1 citron
  • 1 l vody
  • 1 kg krystalového cukru

POSTUP:

  1. Květy černého bezu opatrně opereme a odstříháme velké stonky.
  2. Citron oloupeme a nakrájíme na kousky.
  3. Květy s citronem povaříme asi 20 minut v 1 litru vody a necháme 24 hodin vyluhovat.
  4. Na druhý den tekutiny přecedíme přes plátno, přidáme cukr a vaříme, až se začne táhnout.
  5. Med naplníme do sklenic a uzavřeme víčkem.

Hotový recept na med z květů černého bezu

Zdroj: Pinterest.co.uk

Sušené květy černého bezu pomáhají při onemocnění ledvin i močových cest, při migréně nebo jiných neuralgických bolestech. Bez je výborným prostředkem pro zlepšení pleti nebo při zažívacích potížích. A samozřejmě je nezbytný při nachlazení.

Pokud necháme květy černého bezu uzrát, pak z nich získáme plody – bezinky, ze kterých můžeme připravit vynikající bezinkový džem s jablky.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *