Připravte si z bezových květů med, sirup či džem. Je to opravdu jednoduché!

Černý bez má pro zdraví spoustu pozitiv.

Nemusíte si však kupovat jen drahé potravinové doplňky v lékárně.

Někdy si můžete pomoci i sami.

Třeba tím, že si vlastnoručně posbíráte květy a vyrobíte si z nich šťávu, limonádu či čaj.

Inspirujte se našimi 6 recepty z černého bezu a užijte si je

Bezový džem

Naučte se dělat džemy z bezových květů s jablečnou nebo pomerančovou šťávou. Jsou jemné a neuvěřitelně aromatické a každý si je zamiluje!

Ingredience

  • 8-10 velkých bezových květů
  • 750 ml čisté jablečné šťávy bez přidaného cukru (nebo pomerančové šťávy bez přidaného cukru)
  • 500 g krystalového cukru
  • 1 polévková lžíce pektinu
  • 1 citron

Postup

  1. Zatřeste květy nad umyvadlem, abyste odstranili veškerý hmyz nebo prach.
  2. Dejte do velké mísy a zalijte šťávou.
  3. Mísu přikryjte a nechte 24 hodin odstát na chladném místě (ne v lednici).
  4. Vložte malý talíř do mrazničky; budete ho potřebovat ke kontrole, zda je džem ztuhlý.
  5. Sterilizujte sklenice a víčka a položte je dnem vzhůru na čistou kuchyňskou utěrku.
  6. Ochucenou šťávu přeceďte přes jemné sítko do velkého hrnce.
  7. Přidejte citronovou šťávu.
  8. Smíchejte cukr a pektin v malé misce.
  9. Vždy se řiďte instrukcemi na obalu vašeho pektinu!
  10. Pokud se pokyny týkající se potřebného množství pektinu, způsobu použití nebo doby vaření liší od těch v receptu, dodržujte pokyny na obalu.
  11. Do šťávy v hrnci zašlehejte směs cukru a pektinu.
  12. Za častého míchání přiveďte k varu.
  13. Jakmile se směs začne vařit, vařte 4 minuty za stálého míchání.
  14. Odstraňte hrnec z plotny.
  15. Na talíř, který jste měli v mrazáku, nalijte pár kapek džemu.
  16. Pokud ztuhnou téměř okamžitě, je džem hotový.
  17. Pokud zůstanou po minutě tekuté, povařte džem další minutu a znovu zkontrolujte.
  18. Nepřevařujte, nebo příliš ztuhne.
  19. Nalijte džem do sterilizovaných sklenic.
  20. Je vhodnější použít zavařovací trychtýř; díky tomu je plnění lépe zvládnutelné a bezpečnější.
  21. Sklenice uzavřete a nechte vychladnout.
  22. Skladujte na tmavém chladném místě, jako je sklep nebo spíž.
  23. Vydrží minimálně 6 měsíců až 1 rok.
  24. Jakmile sklenici otevřete, uchovávejte ji v chladu a spotřebujte do 2-3 týdnů.
Džem z bezových květů ve sklenici se lžičkou.
www.whereismyspoon.co

Máme pro vás také recepty na domácí marmelády na 10 způsobů. Sladké a ovocné pokušení pro všechny!

Čaj z květů černého bezu

Připravte si relaxační a uklidňující bezový čaj, který chutná naprosto úžasně! Je krásně voňavý a můžete ho připravit z čerstvých i sušených bezových květů.

Ingredience

  • 2-3 velké bezové květy nebo 4 lžičky sušených bezových květů
  • 2 šálky vroucí vody
  • 1 malý citron
  • med (volitelně)

Postup

  1. Zatřeste květy nad umyvadlem, abyste z nich odstranili hmyz nebo nečistoty (nedoporučujeme je umývat).
  2. Dejte je do malého hrnce nebo konvičky.
  3. V rychlovarné konvici dejte vařit vodu a zalijte jí květiny.
  4. Nechte 10-15 minut louhovat.
  5. Přidejte citronovou šťávu a med podle chuti.
  6. Pokud vaříte čaj ze sušených květů, použijte asi 2 čajové lžičky na šálek.
  7. Postup je stejný.
Bezový čaj v hrníčku s plátkem citronu.
www.whereismyspoon.co

Bezový sirup

Tento sirup je výborný rozředěný vodou. Jeho luxusní specifická chuť je dána použitou surovinou – čerstvými květy. Připravte si ho vy!

Ingredience

  • 40 bezových květů
  • 80 g kyseliny citronové
  • 3 citrony
  • 2 kg krupicového cukru

Postup

  1. Natrhané bezové květy opatrně omyjte, abyste z nich nesmyli všechen pyl.
  2. Dejte vařit asi 2 a půl litru vody, vsypte kyselinu citronovou a nechte vychladnout.
  3. Květy a na kolečka nakrájený omytý citron dejte do vyšší nádoby a zalijte vychladlou vodou s kyselinou citronovou.
  4. Překryjte utěrkou a nechte 24 hodin louhovat.
  5. Po této době výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do hrnce.
  6. Vsypte cukr v poměru 1 litr tekutiny na 1 kg cukru.
  7. Zahřejejte a občas zamíchejte, až se cukr úplně rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.
  8. Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených sterilizovaných láhví, uzavřete víkem a nechte vychladnout – nejlépe dnem vzhůru.
  9. Láhve se sirupem uskladněte na tmavším a chladnějším místě.
  10. Neotevřený sirup by měl vydržet až 365 dní, po otevření v ledničce pak maximálně týden.
Sirup z bezových květů ve skleněné konvičce s plátky citronu.
www.thebusybaker.ca

Likér z květů černého bezu

Tento bezový likér je naprosto luxusní a perfektně se doplňuje s minerální vodou. Hravě tak vytvoříte dokonalý letní koktejl!

Ingredience

  • 20-30 čerstvých bezových květů (fungují i ​​sušené)
  • 750 ml vodky
  • 3 plátky citronu
  • 1/4-1/2 šálku medu nebo cukru (volitelné)

Postup

  1. Bezové květy odřízněte od stonku do sklenice o velikosti litru tak, aby byla téměř plná.
  2. Na květy nalijte vodku a navrch poklaďte plátky citronu tak, aby květy zůstaly pod vodkou.
  3. Sklenici zakryjte víčkem a dejte na 2-4 týdny na chladné a tmavé místo.
  4. Bezové květy přeceďte přes jemné síto, poté přidejte volitelně med nebo cukr a dobře promíchejte nebo protřepejte.
  5. Likér můžete konzumovat ihned nebo ho klidně nechte zrát déle.
  6. Užijte si ho!
Bezový likér ve sklenici s vedle položenými květy a sklenkou likéru.
www.growforagecookferment.com

Bezová limonáda

Připravte si svěží limonádu z květů černého bezu, která je výborná právě ve chvíli, kdy začíná již trochu perlit.

Ingredience

  • 4 květy černého bezu
  • 200 g krystalového cukru
  • 1 citron
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 3 l převařené vody

Postup

  1. Do vychladlé převařené vody vsypte cukr a kyselinu citronovou.
  2. Přidejte pokrájený citron a květy bezu.
  3. Nechte ve velké sklenici, kterou přikryjte plátýnkem, na slunném místě asi 3 až 5 dnů.
  4. Občas tekutinou zamíchejte.
  5. Potom zceďte a uchovávejte v ledničce.
Limonáda z bezových květů ve sklenicích, ozdobená plátkem citronu a čerstvými květy.
www.occasionallyeggs.com

Osvěžte se během letních dnů a využijte k tomu i další recepty na domácí limonády!

Bezový med

Med s květy černého bezu skvěle chutná a zároveň je opravdu jednoduché ho vyrobit. Vyzkoušejte ve své kuchyni zase něco nového!

Ingredience

  • ½ šálku surového medu
  • ½ šálku čerstvých nebo sušených květů černého bezu

Postup

  1. Smíchejte zhruba ½ šálku medu s ¼ šálku květů černého bezu.
  2. Uchovávejte na chladném a tmavém místě a sklenicí otočte každý den po dobu dvou týdnů, aby se květy v medu pohybovaly (aniž byste zašpinili hromadu lžic).
  3. Květy lze propasírovat nebo ponechat, protože jsou jedlé.
  4. Med z čerstvých květů vydrží cca 2 týdny.
  5. Med ze sušených květů vydrží až 2 měsíce.
Med z bezových květů ve sklenici, obsypané čerstvými květy.
www.getgreenbewell.com

Jak správně sbírat květy z černého bezu

  • Sezóna bezových květů je poměrně krátká, od poloviny května do konce června, v závislosti na tom, kde žijete a na počasí v konkrétním roce.
  • Květy sbírejte pouze z keřů rostoucích mimo silniční provoz, aby byly květy tak čisté, jak jen mohou být.
  • Květy by měly být velké a zcela otevřené a jejich vůně by měla být silná.
  • Pokud je to možné, trhejte květy za slunečného dne v poledne; tehdy je jejich vůně nejlepší.
  • Nesbírejte je, pokud jsou mokré; počkejte, až vyjde slunce a budou zase suché.
  •  Přesouvejte se z jednoho keře na druhý a z každého natrhejte jen pár květů; jsou důležité pro hmyz a ptáky.
  • Trhejte je pod hlavou, kde se všechny malé stonky setkávají s velkým stonkem.
  • Dobře protřepejte, jednou na místě sběru, než je vložíte do košíku, a podruhé ve dřezu, než je budete chtít použít, abyste se zbavili veškerého hmyzu.
  •  Květy raději nemyjte; pokud to uděláte, ztratí část své chuti.
  • Pokud to musíte udělat, opláchněte je velmi krátce pod tekoucí studenou vodou a dobře je protřepejte.
  • Okamžitě je začněte konzervovat; během několika hodin ochabnou a ztratí chuť.

Pokud necháme květy černého bezu uzrát, pak z nich získáme plody – bezinky, ze kterých můžeme mimo jiné připravit vynikající bezinkový sirup.

A jaký recept z květů černého bezu je váš nejoblíbenější? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X