Nejlepší recepty na polévky za studena aneb zdraví a osvěžení v jednom

Recepty na studené polévky jsou jednoduché a hlavně rychlé!

Obsahují spoustu zeleniny, ale i milovníci masa si přijdou na své.

Připravte si vitamínovou bombu v podobě originální osvěžující dobroty.

Tarator – okurková polévka trochu jinak

Recept na tuto polévku pochází ze středního východu. Můžete si na ní pochutnat samostatně nebo k ní přikusovat chutný čerstvý chléb. 

Výhodou polévky je, že ji nemusíte vařit a máte ji hotovou za pár minut.

Ingredience 

  • 1 šálek tahini (sezamová pasta)
  • 2 stroužky česneku (drceného)
  • ¾ šálku citronové šťávy (čerstvě vymačkané)
  • ½ čajové lžičky soli
  • 2 lžíce vody
  • ½ čajové lžičky petrželky (jemně nasekané)

Postup

  • V kuchyňském robotu smíchejte pastu tahini, česnek, citronovou šťávu a sůl. 
  • Postupně do směsi přidávejte vodu a mixujte, dokud nevznikne hladký tekutý krém. 
  • Do hotového krému přidejte další vodu podle toho, jak si přejete mít polévku hustou. 
  • Na závěr polévku dochuťte a vmíchejte do ní nasekanou petrželku. 
  • Vaše studená okurková polévka je hotová.
Studená polévka tarator z okurky v hnědé misce.
zdroj: thespruceeats.com
TIP: Máte rádi okurkové polévky? Pak vyzkoušejte recept na koprovou polévku s okurkou.

Recept na studenou polévku Gazpacho

Pravidelná spotřeba rajčat pomáhá předcházet vzniku rakoviny. Pro tuto a spoustu dalších pozitivních účinků na zdraví vám doporučujeme vyzkoušet, snad nejznámější, španělskou studenou polévku. 

Pokud nejste fanouškem ostrých chutí, nepoužívejte jalapeño papričku.

Ingredience

  • 4 velká čerstvá rajčata
  • pár cherry rajčátek
  • 1 vypeckovaná jalapeño paprička
  • ½ salátové okurky
  • ½ červené papriky
  • 1 šalotka nebo menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 menší limetka
  • špetka oregana
  • sůl a mletý pepř

Postup

  • Spařená a vypeckovaná rajčata vložte do mísy společně s najemno nakrájenou okurkou, paprikou, cibulí, jalapeño a česnekem.
  • Do mixéru vložte cherry rajčátka, olivový olej, ocet a vymačkejte limetku. Mixujte do hladka.
  • Hladkou směs, přes sítko, vložte do směsi rajčat a okurek a pořádně promíchejte.
  • Třetinu odeberte a opět mixujte do hladka.
  • Směsi spojte dohromady a pořádně promíchejte.
  • Do hotové směsi přidejte oregano a dochuťte solí a pepřem.
  • Polévku nechte alespoň dvě hodiny v lednici vychladit.
  • Studená rajčatová polévka Gazpacho je chutná samostatně. Můžete ji ale oživit přidáním křehkých a křupavých krutonů.  
Polévka Gazpacho s opečenými krutony a bylinkami.
zdroj: gimmesomeoven.com
TIP: Máte doma tyčový mixér, nebo využíváte multifunkční šlehače s nástavci? Mrkněte na velkou recenzi elektrických šlehačů a mixérů.

Studená polévka z červené řepy

Držíte dietu? Pak je pro vás tento recept s červenou řepou jako dělaný. 

Recept je jednoduchý. Stačí jen nakrájet a nastrouhat ingredience a pak je všechny smíchat dohromady. 

Ingredience

  • 500 g vařené červené řepy
  • 500 ml kefíru
  • 2 velké brambory
  • 4 vejce
  • 1 menší salátová okurka
  • sůl a pepř
  • pažitka (kopr)
  • zakysaná smetana k dozdobení

Postup

  • Řepu nastrouhejte a smíchejte ji s kefírem.
  • Přidejte, na kostičky nakrájenou, okurku. 
  • Osolte, opepřete, přidejte nadrobno nakrájený kopr a pažitku.
  • Dle potřeby zřeďte vodou a dejte vychladit do ledničky.
  • Studenou polévku z červené řepy můžete podávat s natvrdo vařeným vejcem a okurkou, nakrájenou na kostičky. 
  • Na závěr polévku posypte koprem.
Krémová polévka z červené řepy v bílé misce, zdobená smetanou a pažitkou.
zdroj: taste.com.au
TIP: Řepa je skvělá nejen v polévce, ale také v nápojích. Vyzkoušejte výborné smoothie z červené řepy.

Krémová hrachová polévka 

Zeleniny není nikdy dost, ale co takhle ji oživit nějakou tou uzeninou?

Připravte si polévku, která obsahuje výbornou slaninu!

A proč zvolit polévku z hrášku? Hrách pomáhá snižovat cholesterol, krevní tlak a pomáhá posilovat vlasy, kosti, svaly, nervy a srdce. 

Proč si tedy takový zázrak nedopřát v podobě, skvěle chutnající, polévky?

Ingredience

  • 8 plátků slaniny
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 cibule (nakrájená na tenké plátky)
  • 1 pórek (pouze bílé a jemné zelené části, nakrájené na tenké plátky)
  • 5 šálků kuřecího vývaru
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • sůl 
  • bílý pepř
  • 3 lžíce cukru
  • 280 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
  • ¼ šálku petrželky
  • 31% smetana na vaření
  • 1 stroužek prolisovaného česneku

Postup

  • Na středním plameni osmahněte slaninu. Smažte ji asi 6 minut, dokud nezhnědne. 
  • Slaninu vyndejte a odložte bokem. 
  • Do stejného hrnce nalijte olivový olej, rozpalte jej a přidejte cibuli a pórek. Za občasného míchání vše smažte asi 7 minut, dokud ingredience nezměknou a trochu nezhnědnou. 
  • Přilijte kuřecí vývar, plátky smažené slaniny (pár kousků si nechte bokem na závěrečné dozdobení), rozmarýn, špetku soli a pepře. 
  • Všechno duste, dokud není zelenina jemná. Trvá to asi 15 minut. 
  • Tuto směs rozmixujte ponorným mixérem, nebo ji rozmixujte v robotu.
  • Připravte si hrnec, ve kterém přiveďte k varu slanou vodu.
  • Do vody dejte cukr a vařte asi 3 minuty. 
  • Následně přidejte hrášek a petržel a vařte, dokud se nezačne rozpadat. 
  • Pomocí ponorného mixéru směs rozmixujte do hladkého krému. 
  • Přidejte několik lžic vývaru, aby směs nebyla příliš hutná. 
  • Do rozmixovaného krému vmíchejte první připravenou směs. 
  • V pánvi rozehřejte smetanu, vložte do ní rozlisovaný česnek a pomalu vařte asi 5 minut. Tento česnekový krém odložte bokem a nechte vychladnout. 
  • Jakmile je hrachová polévka vychlazená, ozdobte ji česnekovým krémem a zbytky osmažené slaniny, kterou jste si odložili bokem.
  • Nyní můžete vaši hrachovou polévku se slaninou podávat.
Hrachová polévka se slaninou, zdobená smetanou, v bílé misce.
zdroj: foodandwine.com
TIP: Máte rádi hrášek, ale upřednostňujete ten tepelně zpracovaný? Inspirujte se našimi skvělými recepty na hrachovou polévku 4x jinak.

Studená fenyklová polévka

Fenyklová polévka se většinou podává teplá. Proč ale nevyzkoušet novou studenou alternativu, po které se jen zapráší? Pusťte se do toho!

Ingredience

  • 2 lžíce citronového olivového oleje
  • 500 g fenyklu 
  • sůl
  • 3 šálky vody
  • ¼ šálku plus 2 lžíce čerstvé grapefruitové šťávy
  • 1 špetka cukru

Postup

  • V hrnci rozehřejte citronový olej. 
  • Přidejte na kostičky nakrájený fenykl a špetku soli. 
  • Vše, za stálého míchání, smažte asi 10 minut, dokud fenykl nezměkne. 
  • Přilijte vodu a přiveďte k varu. Hrnec přikryjte pokličkou a duste na mírném plameni, dokud není fenykl jemný. Potrvá to asi 20 minut. 
  • Změklou směs rozmixujte pomocí ponorného mixéru a následně ji nechte chladit (min 1 hodinu). 
  • Do polévky přimíchejte grapefruitovou šťávu, přidejte cukr a dochuťte solí. 
  • Polévku podávejte v miskách a ozdobte ji trochou olivového oleje s příchutí citronu a omytými a nasekanými lístky fenyklu.
Fenyklová polévka v bílé misce, zdobená koprem a olivovým olejem.
zdroj: foodandwine.com

Proč připravovat recepty na studené polévky?

Polévky se připravují od dávnověku. Původ chladivých polévek pochází ze zemí s teplým klimatem, kde se lidé snaží polévkami osvěžit.

Polévky tohoto typu bývají lehčí než zimní polévky, obsahují méně tuku a také masa.

Některé z polévek jsou čistě zeleninové, ale setkat se můžete také s obohacením ve formě lehkého kuřecího masa nebo ryb.

Proč jíst zeleninu?

Jednoduše proto, že zelenina má spoustu benefitů pro zdraví.

  • pomáhá s hubnutím, jelikož obsahuje minimum kalorií
  • snižuje riziko srdečních onemocnění, včetně infarktu a mrtvice
  • zvyšuje hladinu vlákniny a draslíku v těle
  • snižuje riziko srdečních onemocnění, včetně infarktu a mrtvice

Receptů na studené polévky je mnoho. My jsme pro vás vybrali takové, které budete mít hotovy za pár minut. Nejen, že ušetříte čas. Dopřejete svému tělu také spoustu vitamínů a svým hostům gurmánský zážitek.

Pokud vaše děti zeleninu odmítají, mohou být právě tyto zajímavé polévky vhodnou příležitostí, jak jim zeleninu přiblížit.

V létě jsou navíc polévky na studeno skvělým osvěžením a v zimě přijdou vhod zase jako příjemná změna.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X