Tisk článku

Připravujeme studené polévky

Jakmile začne rtuť na teploměru stoupat, vytrácí se chuť na teplé jídlo. A na co už vůbec není chuť, je talíř teplé polévky. Tekutinu z polévky pak nahrazuje vychlazená voda nebo jiné nápoje. Lidský organismus však potřebuje kvalitní stravování i v horkých dnech, proto v horkém období vyzkoušíme studené polévky ze zeleniny, které nejen osvěží, ale doplní minerální látky a zajistí přísun vitamínů.

Připravujeme studené polévky

Studená zeleninová polévka

Na studenou polévku používáme zeleninový vývar nebo masový vývar bez tuku, ale vhodnější a především rychlejší je použít jako tekutinu některý mléčný výrobek. Může to být zakysaná smetana, bílý jogurt, kefír, mléko nebo kysané mléko. Příliš hustou smetanu nebo jogurt přiměřeně zředíme mlékem nebo zeleninovou šťávou. Studená zeleninová polévka se může připravit téměř z jakékoliv zeleniny. Tím se však nevyhneme tomu, že některou zeleninu musíme předem předvařit. Proto dáváme přednost zelenině, kterou je možné použít syrovou, nebo ji tepelně upravovat jen velmi krátce. Na studenou zeleninovou polévku potřebujeme jenom běžné sezónní zeleniny, které mezi sebou můžeme i vzájemně kombinovat.

Studená okurková polévka

Připravujeme ji ze salátových okurek, které oloupeme a nastrouháme na nudličky nebo plátky, případně část nebo celou okurku rozmixujeme. Okurkovou polévku doplňujeme na drobné kostičky nakrájenou další zeleninou. Mohou to být rajčata, barevné papriky či najemno nastrouhaná mrkev, jimi se polévka barevně i chuťově zpestří. Pro chuť by neměla chybět cibule nebo prolisovaný česnek a kořenící bylinky. K okurkám se jednoznačně hodí kopr, ale mohou to být i jiné. Připravené okurky vkládáme do osoleného mléka, jogurtu nebo kysané smetany. Připravenou polévku necháme vychladit. Při podávání ji sypeme nadrobno nakrájenou pažitkou, cibulovou natí nebo petrželkou. Potřebujeme-li zvýšit sytost polévky, tak přidáme sekané vařené vejce, nadrobno posekanou šunku nebo strouhaný sýr.

Studená rajčatová polévka

Na studenou rajčatovou polévku můžeme rajčata trochu povařit. Nakrájíme je na kostičky, vložíme do vody a rozvaříme. Pak je prolisujeme přes síto nebo předem rozmixujeme a pak protřeme přes cedník. Tím odstraníme zbytek slupek a jadérek a zůstane hladká hmota, kterou doplníme cibulí nebo česnekem, přidáme jogurt nebo zakysanou smetanu a dochutíme solí, cukrem a kořením. Ale i u rajčat se dá použít rychlý způsob přípravy. Do ochuceného kefíru nebo jogurtu se vloží nadrobno nakrájená rajčata, vše se promíchá a dochutí. K rajčatům se hodí provensálské koření, z bylinek pak bazalka.

Studená bramborová polévka

Pokud nebudeme používat na bramborovou polévku mléčný výrobek, tak brambory uvaříme v některém z netučných masových vývarů. K bramborám přitom můžeme přidat jakoukoliv zeleninu, která se uvaří společně s bramborami. Místo cibule se hodí pórek, může tam být i trochu mrkve nebo květáku. Uvařené brambory a zeleninu scedíme a vývar odložíme. Brambory i se zeleninou rozmixujeme dohladka, vrátíme do vývaru a dochutíme. Do polévky můžeme přidat i trochu čerstvého nebo sterilovaného hrášku, sekanou cibulku i s natí, strouhané ředkvičky. Můžeme přidat i trochu smetany, aby byla polévka hladší nebo přidat lžíci kysané smetany do talíře při podávání. Polévku necháme dostatečně vychladit.

Studená polévka z červené řepy

Velmi dobrá a osvěžující je polévka z červené řepy. Použijeme na ni buď bulvičku řepy, kterou očistíme, nastrouháme a uvaříme doměkka. Ne vždy je však řepa k dispozici, proto je běžnější a také rychlejší polévka ze sterilované řepy, kde částečně využíváme i sladkokyselý nálev. Sterilovanou řepu vložíme do misky a zalijeme přiměřeně nálevem. Jestliže je v hrubých kouscích, tak ji překrájíme na menší. Doplníme jogurtem nebo kysanou smetanou, větším množstvím nadrobno nakrájené zelené cibule, která může být i s natí, osolíme a necháme vychladit. Podávat můžeme samostatně nebo s vařenými nasekanými vejci.
 





Příspěvky ke článku: Připravujeme studené polévky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...