Tisk

Pšeničná krupice hrubá

 Pšeničná krupice se vymílá na hrubší strukturu než hrubá mouka. Větší částice velmi dobře vstřebávají vodu, takže konečný výrobek je pak kyprý. Aby se této její vlastnosti využilo, tak se nepoužívá k pečení, ale téměř výhradně k vaření. Využívá se do těsta na ovocné knedlíky, moučné noky nebo knedlíky, přidává se do bramborového těsta na knedlíky a vaří se z ní kaše. Pšeničná krupice poslouží i jako rychlá zavářka do polévky buď samotná nebo pro lepší chuť osmažená na másle.


Další pojmy slovníku:

  • Kmín

    Kmín pochází z Evropy a Asie. Je dobře známý nejen u nás, ale i v celé Evropě, kde všude dobře roste, místy i planě. V kuchyni se používají semena...

  • Bulgur

    Bulgur je obilninový výrobek pocházející z arabských zemí. U nás se prodává jako polotovar, protože se jedná o druh pšeničného šrotu vyráběného z...

  • Gratinování

    Francouzský termín " au gratin" znamená zapečený, z toho vyplývá, že gratinování je český výraz pro zapékané pokrmy. Zapékají se nejen...

  • Pažitka

    Pažitka je kromě kadeřavé petržele u nás nejznámějším zeleným kořením. Má se však používat především čerstvá, v syrovém stavu, neboť jedině tak si...

  • Vepřová kýta

    Vepřová kýta je část masa ze zadní nohy. Jedná se o méně tučnou svalovinu bez kostí. Má trochu delší vlákna, takže se krájí při porcování vždy přes...

Recepty s "Pšeničná krupice hrubá":

  • Krupicové knedlíčky s ovocnou omáčkou

    Do 1/2 l vařícího mléka vsypeme najednou hrubou krupici, osolíme, přidáme 4 lžíce másla, uvaříme kaši a necháme vychladnout. Pak do ní vmícháme 2...

  • Tvarohové knedlíky

    Smícháme tvaroh s vejci, osolíme a vmícháme na kostičky nakrájené rohlíky. Necháme 2 hodiny odpočinout. Lžící vykrajujeme kousky těsta a obalujeme...

  • Krupicová polévka s mrkví

    Máslo necháme rozpustit v hrnci, na rozpuštěné dáme strouhanou mrkev a krupici a osmažíme. Pak postupně zaléváme 1/2 l vody nebo vývaru a mícháme....

  • Tvarohové kouličky

    Z tvarohu, strouhanky, solamylu, mouky a vejce a soli vypracujeme středně tuhé těsto. Tvarujeme z něj kuličky, které uvaříme ve vodě se lžící...

  • Rychlé tvarohové knedlíčky

    Ze surovin vypracujeme hladké těsto.Z pomocí lžičky tvoříme malé knedlíčky, dáváme do vroucí osolené vody a vaříme přibližně 5 minut. Nejlépe, když...



Nové příspěvky