Tisk

Pšeničná krupice hrubá

 Pšeničná krupice se vymílá na hrubší strukturu než hrubá mouka. Větší částice velmi dobře vstřebávají vodu, takže konečný výrobek je pak kyprý. Aby se této její vlastnosti využilo, tak se nepoužívá k pečení, ale téměř výhradně k vaření. Využívá se do těsta na ovocné knedlíky, moučné noky nebo knedlíky, přidává se do bramborového těsta na knedlíky a vaří se z ní kaše. Pšeničná krupice poslouží i jako rychlá zavářka do polévky buď samotná nebo pro lepší chuť osmažená na másle.


Další pojmy slovníku:

  • Kaše

    Kaše je prastaré jídlo, jehož původ asi není možné vystopovat a dnes i těžko určíme, kolik druhů kaší se kdy vařilo. Dlouhou dobu byly základem...

  • Croissant

    Croissant je pečivo pocházející z Francie. Tvarem je podobné zahnutému českému rohlíku, proto také název croissant, který znamená francouzsky...

  • Pšeničná mouka hladká

     Při mletí potravinářské pšenice se hladké mouky dosáhne mletím hrubších částic zrna najemno a konečným prosátím. Hladká mouka je hladká na...

  • Artyčok

    Užitkovou částí vytrvalé rostliny podobné bodláku jsou květní úbory. Je původem ze Severní Afriky, nyní je však pěstována i v Evropě jako zimní...

  • Avokádo

    Avocado je název stromu i jeho plodu. Strom avocado pochází z Jižní a Střední Ameriky, ale pěstuje se v řadě zemí s tropickým klimatem. Plody jsou...

Recepty s "Pšeničná krupice hrubá":

  • Krupicové knedlíčky s ovocnou omáčkou

    Do 1/2 l vařícího mléka vsypeme najednou hrubou krupici, osolíme, přidáme 4 lžíce másla, uvaříme kaši a necháme vychladnout. Pak do ní vmícháme 2...

  • Krupicová polévka s mrkví

    Máslo necháme rozpustit v hrnci, na rozpuštěné dáme strouhanou mrkev a krupici a osmažíme. Pak postupně zaléváme 1/2 l vody nebo vývaru a mícháme....

  • Rychlé tvarohové knedlíčky

    Ze surovin vypracujeme hladké těsto.Z pomocí lžičky tvoříme malé knedlíčky, dáváme do vroucí osolené vody a vaříme přibližně 5 minut. Nejlépe, když...

  • Velikonoční nádivka s houbami

    Housky nakrájíme na plátky a provlhčíme mlékem. Houby povaříme ve slané vodě (sušené předem namočíme) nebo podusíme a pak rozkrájíme na drobné...

  • Tvarohové knedlíky

    Smícháme tvaroh s vejci, osolíme a vmícháme na kostičky nakrájené rohlíky. Necháme 2 hodiny odpočinout. Lžící vykrajujeme kousky těsta a obalujeme...



Nové příspěvky