Tisk

Pšeničná mouka hladká

 Při mletí potravinářské pšenice se hladké mouky dosáhne mletím hrubších částic zrna najemno a konečným prosátím. Hladká mouka je hladká na pohled i na omak a podle druhu pšenice má bílou až smetanovou barvu. Slouží k přípravě tukové jíšky pro zahuštění polévky nebo omáčky, pro přímé zahušťování záchlechtkou například bílých polévek. Je nutné ji dobře provařit, aby ztratila moučnou příchuť a polévka nebo omáčka byly hladké a jemné. Kromě toho je vhodná na přípravu téměř všech druhů cukroví a dobře se s ní pracuje u vyvalovaných moučníků. Svou jemnost přenáší i na jiné moučníky, takže se někdy částečně přidává i do piškotových nebo třených těst. Je vhodná na litá těsta, která se buď pečou jako svítky nebo z nich smaží palačinky nebo lívance. Může se přidávat do doma pečeného bílého pečiva (housek, rohlíků a vek), protože hodně nabývá. Chléb se peče výhradně z hladké mouky.


Další pojmy slovníku:

  • Fazole

    Fazole patří mezi luštěniny, protože k jídlu slouží jejich semena vyloupaná neboli vyluštěná z lusků. Jsou důležitou a výživnou potravinou, protože...

  • Cirzna

    Cizrna je luštěnina velmi příbuzná hrachu, proto se také někdy nazývá římský hrách. Je známá téměř od pradávna, protože byla vyšlechtěna údajně...

  • Cornflake

    Cornflake jsou kukuřičné vločky neboli lupínky, které se začaly vyrábět již na konci 19. století. Konzumují se většinou k snídani a míchají se s...

  • Odvar z bylin

    Jak z názvu vyplývá, odvar se získává vařením. Používá se především v případě připravování nápojů z tvrdých částí bylin, jako jsou kořeny nebo kůra...

  • Cizrnová mouka

    Cizrna je luštěnina velmi podobná hrachu, odtud také její lidový název římský hrách a její používání jako luštěniny. Pěstování cizrny je však...

Recepty s "Pšeničná mouka hladká":

  • Kremlole

    Postup Nejprve prosejeme mouku a poté ji promneme s nastrouhaným tukem. Je lepší ho mít v ledničce, lépe se strouhá. Přidáme žloutek, ocet a...

  • Špenát z brokolice

    Ve slané vodě povařenou brokolici necháme okapat a drobně usekáme nebo umeleme. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, rozmícháme s vývarem z...

  • Čajové pečivo-vodní

    Do mouky nakrájíme rozměklé máslo.V mléce s cukrem rozděláme droždí a nalijeme na mouku.Vypracujeme tuhé těsto ,vytvarujeme kouli ,kterou ponoříme...

  • Medové trubičky

    Z uvedených surovin vypracujeme těsto, vyválíme je na tenký plát a vykrajujeme asi 1,5 cm široké pásky, které spirálovitě natáčíme na kovové...

  • Šátečky se švestkami a mákem

    Vypracujeme obvyklým způsobem klasické kynuté těsto a necháme je kynout. Potom je rozválíme a nakrájíme čtverce. Do každého vložíme přes roh 2...



Nové příspěvky