Tisk

Pšeničná mouka hladká

 Při mletí potravinářské pšenice se hladké mouky dosáhne mletím hrubších částic zrna najemno a konečným prosátím. Hladká mouka je hladká na pohled i na omak a podle druhu pšenice má bílou až smetanovou barvu. Slouží k přípravě tukové jíšky pro zahuštění polévky nebo omáčky, pro přímé zahušťování záchlechtkou například bílých polévek. Je nutné ji dobře provařit, aby ztratila moučnou příchuť a polévka nebo omáčka byly hladké a jemné. Kromě toho je vhodná na přípravu téměř všech druhů cukroví a dobře se s ní pracuje u vyvalovaných moučníků. Svou jemnost přenáší i na jiné moučníky, takže se někdy částečně přidává i do piškotových nebo třených těst. Je vhodná na litá těsta, která se buď pečou jako svítky nebo z nich smaží palačinky nebo lívance. Může se přidávat do doma pečeného bílého pečiva (housek, rohlíků a vek), protože hodně nabývá. Chléb se peče výhradně z hladké mouky.


Další pojmy slovníku:

  • Pasírování

    Pasírování je prolisování suroviny přes síto s otvory o různé hustotě tak, aby sítem prošly jemné části. Hrubší a nežádoucí části jako jsou části...

  • Předvařená rýže

    Předvařená rýže je polotovar běžně prodávaný v obchodech. Jeho výhodou je to, že rýže je, jak z názvu vyplývá, již předvařená, takže potřebuje jen...

  • Macerace

    Macerací se nazývá postup, při kterém se potraviny máčí v tekutině, aby změkly, případně, aby se zbavily nežádoucího pachu. Tak se třeba máčí...

  • Muškátový oříšek

    Muškátový oříšek je kulovité sušené jádro pecky muškátovníku pocházejícího z Indonésie. Pecka je pak z masitého plodu podobného meruňce. Prodává se...

  • Bramborová moučka

    Bramborová moučka se vyrábí ze škrobnatých brambor. V podstatě se jedná o koncentrovaný sušený škrob. Nejznámější obchodní název je Solamyl a tak...

Recepty s "Pšeničná mouka hladká":

  • Smetanové trubičky

    Všechny suroviny na vále smícháme a vypracujeme těsto. necháme je v chladu nejméně 2 hodiny ( i více) odpočinout. Pak rozválíme na plát,...

  • Houbová paštika

    V kastrolu rozpustíme 1 lžíci oleje, orestujeme na něm nakrájenou cibuli, přidáme houby a vše prohřejeme. Pak houby i s cibulí hladce rozmixujeme a...

  • Zeleninové lasagne

    V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme jíšku. Za stálého míchání přilijeme studené mléko, promícháme, přidáme sůl, pepř a směs vaříme...

  • Špagety se sýrem a celerem

    Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku a přidáme droždí. Jakmile se rozpustí, zaprášíme moukou, vysmahneme a zalijeme mlékem. Povaříme do husté omáčky,...

  • Falešné listové těsto

    Mouku prosijeme na vál, do důlku v mouce nastrouháme tuk, přidáme vejce, vodu a ocet. Rychle zpracujeme a několik hodin nebo do druhého dne necháme...



Nové příspěvky