Tisk

Pšeničná mouka hrubá

 Tato mouka se mele z potravinářské pšenice z vnitřního zrna, kde na rozdíl od povrchu pšeničného zrna je méně bílkovin, které tvoří lepek. Hrubá mouka má proto ze všech mletých druhů mouky nejméně lepku. Mouka je však tvořena většími částicemi, které lépe přijímají víc vody a tím lépe bobtnají, zvláště při vaření. Je proto vhodná na vařené moučné přílohy a pokrmy. Připravují se z ní všechny druhy knedlíků, domácí těstoviny, noky a halušky. Těsto je třeba připravit spíše řidší, po uvaření pak nejsou výrobky tuhé. Na pečení není hrubá mouka příliš vhodná, protože málo nabývá a proto se používá jen výjimečně.


Další pojmy slovníku:

  • Petržel kořenová

    Petržel je stará kulturní rostlina, která se pěstuje pro bílý a křehký kořen, podobný pastináku. Cení se pro svůj obsah vitamínů, především...

  • Galantina

    Název galantina se občas používá pro každé studené maso s rosolem, což není zcela přesné. Správně se jedná o vykostěnou drůbež, popřípadě jiné maso...

  • Pastinák

    Pastinák je kořenová zelenina a pochází z Evropy.Svým vzhledem je velmi podobný petrželi, ale má sladší kořen, který svou chutí spíše připomíná...

  • Sauté

    Je to způsob vaření, kdy se používá malé množství tuku v mělké pánvi, vysoká teplota a rychle se připraví všechny složky v pánvi najednou. Hlavní...

  • Cedrát

    Cedrát je plod stejnojmenné rostliny, která se dnes pěstuje po celém světě v subtropických a tropických oblastech, ačkoliv původně pochází z...

Recepty s "Pšeničná mouka hrubá":

  • Jemné noky

    Tuk nahřeme v misce a utřeme do pěny. Do utřeného přidáváme jeden žloutek po druhém a každý dobře zatřeme. Mouku a mléko přidáváme střídavě k...

  • Sýrové taštičky

    Z vajec, mouky a 120 ml vody vypracujeme těsto a necháme 20 minut odpočinout. 2 mrkve nakrájíme na kostičky, cibuli posekáme nadrobno a obojí...

  • Strouhání do polévky

    Strouhání do polévky Odváženou mouku vysypeme na vál. Uděláme důlek a vyklepneme do něho vejce. Kulatým příborovým nožem nebo vidličkou vejce smícháme s moukou a poté...

  • Houskový knedlík

    Do mísy dáme mouku v tekutině rozkvedláme žloutky a rozpustíme sůl a zaděláme hodně vláčné těsto, které vypracocácáme tak dlouho, až je těsto...

  • Houskové knedlíky s droždím

    Rohlíky nakrájíme na kostičky a osmahneme na lžíci tuku. Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, nalijeme do mouky, přidáme vejce a osolíme. Podle...



Nové příspěvky