Tisk

Pšeničná mouka polohrubá

 Pšeničná mouka polohrubá je přechodem mezi moukou hrubou a polohrubou a je světlejší barvy než hrubá mouka. Je to poměrně univerzální mouka, která v sobě slučuje přednosti hrubé i hladké mouky. Protože má hrubší strukturu částic, přijímá více vody než hladká mouka a peče se z ní vzhledem k vyššímu obsahu lepku lépe než z mouky hrubé. Proto je také oblíbena především při pečení sladkých i slaných moučníků z kynutého, třeného nebo piškotového těsta a bílého pečiva jako jsou rohlíky, housky, veky a další podobné výrobky. Lze ji nahradit smícháním stejných dílů hladké a hrubé mouky.


Další pojmy slovníku:

  • Platýs

    Platýsů je několik druhů žijících v evropských mořských vodách. Všechny druhy mají společný tvar a tím je velmi ploché tělo. Chuťově se jedná o...

  • Marinování

    Marinováním nazýváme máčení potravin v tekutině s kořením, někdy i se zeleninou. Účelem je nabytí větší křehkosti a výraznější chuti. Marinuje se...

  • Mrkev

    Mrkev je rostlina pocházející z jižní Asie, kde dnes ještě rostou její nešlechtěné druhy, ale ty můžeme objevit i u nás. Předpokládá se, že se ve...

  • Oříšky kešu

    Oříšky tropického stromu ledvinovníku západního, původem z Ameriky. Oříšky rostou jednotlivě jako tvrdý výčnělek naspodu dužnatého plodu a mají...

  • Polenta

    Polenta je název pramenící ze staroitalského názvu pro kaši. Za dob starého Říma se připravovala z jedlých kaštanů, dnes se vaří z kukuřičné mouky....

Recepty s "Pšeničná mouka polohrubá":

  • Tvarohový beránek

    V míse utřeme změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, tvaroh a celá vejce. Utřenou hmotu vmícháme na vále do mouky smíchané s práškem do pečiva....

  • Cuketový nákyp se salámem

    Cuketu podle potřeby oloupeme a nastrouháme na nudličky, oškrábanou mrkev nastrouháme najemno. Salám a sýr nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na...

  • Špecle z mouky

    Do mouky přidáme vejce, mléko a sůl. Mícháme, až je těsto zcela hladké, bez moučných hrudek. Do vroucí osolené vody lisujeme těsto špeclovačem....

  • Jogurtová bublanina s libovolným ovocem

    Všechny suroviny smícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe ovocem (čerstvým nebo okapaným kompotovým) a upečeme.

  • Bábovka s tvarohovou náplní

    Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme s trochou cukru tuhý sníh. Pak ušleháme žloutky se zbývajícím cukrem, postupně přidáme olej, kakao,...



Nové příspěvky