Tisk

Pšeničné klíčky

Klíčky pšeničných obilek, základů nových rostlinek, se obvykle oddělují od zrn zpracovávaných na mouku. Třebaže klíčky představují jen malou část obilky, jsou velice výživné, protože obsahují bílkoviny, tuky a vitamíny skupiny B. Klíčky se mohou jíst samotné nebo jako součást salátů. Nejčastěji se melou na prášek, který se přidává do polévek, omáček, nádivek, dušených pokrmů a nákypů. Kromě toho jej lze použít jako zahušťovací přípravek. 


Další pojmy slovníku:

  • Oříšky kešu

    Oříšky tropického stromu ledvinovníku západního, původem z Ameriky. Oříšky rostou jednotlivě jako tvrdý výčnělek naspodu dužnatého plodu a mají...

  • Kuskus

    Jedná se o velmi drobné kulaté granule, které jsou vytvarovány ze speciální mouky semolina a potom jsou obaleny v hladké pšeničné mouce. Tradiční...

  • Brokolice

    Brokolice je blízce příbuzná květáku, ale obsahuje podstatně více vitamínů než květák, zvláště pak vitamínů C a E a provitamínu A. Brokolice je...

  • Jogurt

    Jogurt je vyráběn z kravského mléka zakvašeného jogurtovým zákvasem. Při domácí výrobě podobnou službu udělá zralý jogurt. Jogurt má hustou téměř...

  • Otruby

    Otruby jsou produktem, který zbývá po vymletí mouky. Skládají se z částic slupek, klíčků a zrn. Dělí se na hrubé a jemné, podle toho při kterém...



Nové příspěvky