Tisk

Pstruh

Pstruh je lososovitá ryba, žijící v chladnějších a proudících vodách. Je známo několik druhů, například obecný, duhový a další. Pro použití v kuchyni má význam to, že se pstruh obecný začal pěstovat i uměle na pstružích farmách, takže je dnes k dostání v obchodech i pro nerybáře. Prodává se většinou mražený, ve speciálních obchodech i čerstvý. Pstruh a jeho maso je jedno z nejkvalitnějších a svým obsahem bílkovin a absencí tuku je vhodné pro dietní stravování. Upravuje se často jen jako pečený na másle, protože tak je nejchutnější. Při dietě se tuk může vynechat. Kořenit by se měl jen mírně, aby nezanikla vynikající chuť jeho masa. 


Další pojmy slovníku:

  • Kmín

    Kmín pochází z Evropy a Asie. Je dobře známý nejen u nás, ale i v celé Evropě, kde všude dobře roste, místy i planě. V kuchyni se používají semena...

  • Poprášení

    Jedná se o velmi jemné posypání zpracovávané suroviny nebo připravovaného jídla a to moukou, cukrem nebo kořením. Tento jednoduchý a přitom...

  • Kysané mléko

    Kysané mléko je ještě stravitelnější než mléko sladké. Při domácím chovu je možné si pochutnat na přirozeně zkyslém mléce. V prodeji kysané mléko...

  • Legírování

    Legírování je dnes již téměř zapomenutý výraz pro zahušťování pokrmů smetanou nebo žloutkem a smetanou. Používá se při zahušťování omáček nebo...

  • Celozrnná mouka

    V obilném zrnu je nejvíce buničiny a nerostných solí, pod slupkou se pak nachází bílkoviny, tuky a vitamíny B. Ve vnitřku zrna je pak nejvíce...

Recepty s "Pstruh":

  • Pstruh na víně

    Rozpálíme pánev s máslem a jemně nakrájenou cibuli osmahneme, kousky pstruha. Okořeníme a dusíme asi 15min a podléváme vínem. Kousky pstruha pak...

  • Grilovaný pstruh s bylinkovým máslem

    Změklé máslo promícháme s bylinkami, hořčicí, feferonkami, vegetu, worcesterové omáčky,citronové šťávy a necháme v lednici ztuhnout. Ryby ořádně...

  • Pstruh na grilu s bylinkovým máslem

    Musíme změklé maso smíchat s bylinkami, které před tím jemně nasekáme na kousíčky pak přidáme feferonku, hořčici, vegetu, worcesterovou omáčku, a...

  • Ryba na víně

    Rozpálíme pánev s máslem a jemně nakrájenou cibuli osmahneme, kousky pstruha. Okořeníme a dusíme asi 15min a podléváme vínem. Kousky pstruha pak...



Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...