Tisk

Pstruh

Pstruh je lososovitá ryba, žijící v chladnějších a proudících vodách. Je známo několik druhů, například obecný, duhový a další. Pro použití v kuchyni má význam to, že se pstruh obecný začal pěstovat i uměle na pstružích farmách, takže je dnes k dostání v obchodech i pro nerybáře. Prodává se většinou mražený, ve speciálních obchodech i čerstvý. Pstruh a jeho maso je jedno z nejkvalitnějších a svým obsahem bílkovin a absencí tuku je vhodné pro dietní stravování. Upravuje se často jen jako pečený na másle, protože tak je nejchutnější. Při dietě se tuk může vynechat. Kořenit by se měl jen mírně, aby nezanikla vynikající chuť jeho masa. 


Další pojmy slovníku:

  • Dršťky

    Dršťky pocházejí z prvních dvou žaludků skotu. Jednoduché jsou z prvního žaludku - bachoru, dršťky z druhého žaludku - čepce jsou většinou měkčí....

  • Špagety

    Špagety jsou dlouhé těstoviny vyrobené z pšeničné mouky. Pravé italské špagety se vyrábějí z tvrdé pšenice zvané semolina. Na rozdíl od makaronů...

  • Short drink

    Je to alkoholický míchaný nápoj, který by se měl konzumovat krátkou dobu, proto se podává v malém množství, obvykle v rozmezí 5-15 cl. Patří sem...

  • Vepřová kýta

    Vepřová kýta je část masa ze zadní nohy. Jedná se o méně tučnou svalovinu bez kostí. Má trochu delší vlákna, takže se krájí při porcování vždy přes...

  • Mléko

    Mléko, v tomto případě u nás nejčastěji používané mléko kravské, je velmi důležitou potravinou. Její význam spočívá v obsahu hodnotných bílkovin,...

Recepty s "Pstruh":

  • Grilovaný pstruh s bylinkovým máslem

    Změklé máslo promícháme s bylinkami, hořčicí, feferonkami, vegetu, worcesterové omáčky,citronové šťávy a necháme v lednici ztuhnout. Ryby ořádně...

  • Pstruh na víně

    Rozpálíme pánev s máslem a jemně nakrájenou cibuli osmahneme, kousky pstruha. Okořeníme a dusíme asi 15min a podléváme vínem. Kousky pstruha pak...

  • Pstruh na grilu s bylinkovým máslem

    Musíme změklé maso smíchat s bylinkami, které před tím jemně nasekáme na kousíčky pak přidáme feferonku, hořčici, vegetu, worcesterovou omáčku, a...

  • Ryba na víně

    Rozpálíme pánev s máslem a jemně nakrájenou cibuli osmahneme, kousky pstruha. Okořeníme a dusíme asi 15min a podléváme vínem. Kousky pstruha pak...



Nové příspěvky