Tisk

Pstruh

Pstruh je lososovitá ryba, žijící v chladnějších a proudících vodách. Je známo několik druhů, například obecný, duhový a další. Pro použití v kuchyni má význam to, že se pstruh obecný začal pěstovat i uměle na pstružích farmách, takže je dnes k dostání v obchodech i pro nerybáře. Prodává se většinou mražený, ve speciálních obchodech i čerstvý. Pstruh a jeho maso je jedno z nejkvalitnějších a svým obsahem bílkovin a absencí tuku je vhodné pro dietní stravování. Upravuje se často jen jako pečený na másle, protože tak je nejchutnější. Při dietě se tuk může vynechat. Kořenit by se měl jen mírně, aby nezanikla vynikající chuť jeho masa. 


Další pojmy slovníku:

  • Pažitka

    Pažitka je kromě kadeřavé petržele u nás nejznámějším zeleným kořením. Má se však používat především čerstvá, v syrovém stavu, neboť jedině tak si...

  • Long drink

    Long drink je název pro druh alkoholického míchaného nápoje, koktejlu, který by se měl konzumovat nejméně 30 minut. Je tedy určen na popíjení a...

  • Meduňka lékařská

    Meduňka je rostlina rozšířená po celé Evropě. U nás je krajově známá i pod zkráceným latinským názvem Melissa. Má jemnou citronovou vůni a chuť a...

  • Pšeničná krupice hrubá

     Pšeničná krupice se vymílá na hrubší strukturu než hrubá mouka. Větší částice velmi dobře vstřebávají vodu, takže konečný výrobek je pak...

  • Cukr hnědý

    Po technologickém zpracování cukrové řepy se krystalizací vytvoří surový hnědý cukr s vysokým obsahem sacharózy a tedy velmi sladivý. Mírně...

Recepty s "Pstruh":

  • Pstruh na víně

    Rozpálíme pánev s máslem a jemně nakrájenou cibuli osmahneme, kousky pstruha. Okořeníme a dusíme asi 15min a podléváme vínem. Kousky pstruha pak...

  • Ryba na víně

    Rozpálíme pánev s máslem a jemně nakrájenou cibuli osmahneme, kousky pstruha. Okořeníme a dusíme asi 15min a podléváme vínem. Kousky pstruha pak...

  • Grilovaný pstruh s bylinkovým máslem

    Změklé máslo promícháme s bylinkami, hořčicí, feferonkami, vegetu, worcesterové omáčky,citronové šťávy a necháme v lednici ztuhnout. Ryby ořádně...

  • Pstruh na grilu s bylinkovým máslem

    Musíme změklé maso smíchat s bylinkami, které před tím jemně nasekáme na kousíčky pak přidáme feferonku, hořčici, vegetu, worcesterovou omáčku, a...



Nové příspěvky