Tisk

Rajče

Rajče neboli rajské jablko pochází z Jižní Ameriky a kdysi se mu říkalo jablko lásky. Rajče je příbuzné bramboru, plod je bobule. Přestože bylo v Evropě ještě začátkem 18. století pokládáno za nezdravé, je dnes rozšířenou zeleninou, Rajčat bylo vyšlechtěno mnoho druhů v různých tvarech, velikostech i barvách. Rajčata obsahují velké množství různých vitamínů, zvláště pak C a provitamínu A a také mnoho minerálních látek, které jsou v rajčatech obsaženy v harmonickém poměru, takže ani větší množství rajčat nepůsobí zdravotní obtíže. Rajčata se konzumují především syrová, ale lze je dusit, vařit nebo zapékat, buď samostatně nebo jako součást jednotlivých jídel. Velmi často se využívají pro konzervaci a dělají se z nich různé šťávy, protlaky a kečupy nebo jsou součástí dalších podobných výrobků.


Další pojmy slovníku:

  • Řepkový olej

    Řepkový olej se vyrábí ze semen řepky olejné a jedná se o jeden z nejpoužívanějších olejů u nás. V potravinářském průmyslu je využíván pro výrobu...

  • Mandle

    Jsou to semena mandloně, středozemní dřeviny příbuzné broskvi. Plod je obalen zelenou slupkou, která se později sloupne. Jeden z nejoblíbenějších...

  • Mořská sůl

    Mořská sůl se získává odpařováním mořské vody a je používána nejen při vaření, ale i v kosmetickém průmyslu. Pro svůj obsah minerálních látek má...

  • Chřest

    Chřest jsou mladé výhonky evropské rostliny, která se pěstuje v mnoha odrůdách. Mladé dužnaté výhonky se často bělí přihrnováním zeminy nebo se...

  • Tvaroh

    Tvaroh je plnohodnotná bílkovina získaná srážením mléka. Jeho obsah bílkovin se vyrovná masu, proto patří k nevýživnějším a nejsnáze stravitelným...

Recepty s "Rajče":

  • Španělské omelety

    Česnek a cibuli nakrájíme nadrobno. Zpěníme je na rozehřátém oleji. Pal přidáme houby a rajčata nakrájené na plátky, na proužky nebo kostičky...

  • Zelenina do polévky

    Kořenovou zeleninu, česnek a cibuli nastrouháme nebo umeleme. Přidáme sůl. Rajčata spaříme, oloupeme a rozmixujeme. Smícháme s nastrouhanou...

  • Italské roštěnky

    Rošťenec nakrájíme na plátky, okraje nařízneme a naklepeme. Pak maso po obou stranách osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.Na oleji...

  • 5x obložený chléb se sýrem

    1. Chleby pomažeme lučinou a posypeme jemně sekanou bazalkou. 2. Krajíčky chleba namažeme máslem, obložíme plátky eidamu na tenká kolečka...

  • Zapékané patisony s uzeným masem

    Cibuli nakrájíme na kolečka, patison oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky, uzené maso nakrájíme na kostičky, rajčata na kostky. Nakrájenou...



Nové příspěvky