Tisk

Rajče

Rajče neboli rajské jablko pochází z Jižní Ameriky a kdysi se mu říkalo jablko lásky. Rajče je příbuzné bramboru, plod je bobule. Přestože bylo v Evropě ještě začátkem 18. století pokládáno za nezdravé, je dnes rozšířenou zeleninou, Rajčat bylo vyšlechtěno mnoho druhů v různých tvarech, velikostech i barvách. Rajčata obsahují velké množství různých vitamínů, zvláště pak C a provitamínu A a také mnoho minerálních látek, které jsou v rajčatech obsaženy v harmonickém poměru, takže ani větší množství rajčat nepůsobí zdravotní obtíže. Rajčata se konzumují především syrová, ale lze je dusit, vařit nebo zapékat, buď samostatně nebo jako součást jednotlivých jídel. Velmi často se využívají pro konzervaci a dělají se z nich různé šťávy, protlaky a kečupy nebo jsou součástí dalších podobných výrobků.


Další pojmy slovníku:

  • Páj (Pie)

    Je to počeštělý název koláče z anglického slova "pie", které se v historických pramenech objevuje už od 12. století. Koláče pečené z...

  • Kuskus

    Jedná se o velmi drobné kulaté granule, které jsou vytvarovány ze speciální mouky semolina a potom jsou obaleny v hladké pšeničné mouce. Tradiční...

  • Dresink (Dressing)

    Dresink je zálivka na saláty. Obecně se používají hlavní tři druhy dresinků, kyselý, krémovitý a vařený. Kyselé dresinky se připravují z octa a...

  • Polévkové koření

    Polévkové koření je tekutý přípravek k ochucení polévek nebo omáček, případně i jiných jídel. Vždy se jedná o extrakt z masových výtažků, koření a...

  • Ztužený pokrmový tuk

    Ztužený pokrmový tuk je tuk, který technologickým postupem dosahuje velmi tuhé konzistence. Dříve byl také nazýván 100% tuk a pod tímto názvem se...

Recepty s "Rajče":

  • Rajčata zapečená s nivou

    Rajčata omyjeme a rozkrájíme na poloviny. Řezné strany opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Naskládáme je do vymazané zapékací misky, posypeme...

  • Klouzkový salát s kečupem

    Očištěné klouzky nakrájíme na kousky a povaříme je v osolené vodě doměkka. Cibuli nakrájíme nebo nasekáme najemno, papriky pokrájíme na drobné...

  • Drožďová pomazánka se zeleninou

    Máslo vymícháme do pěny, přidáme nastrouhané droždí, jemně pokrájenou cibuli, hořčici, sardelovou pastu (podle chuti), uvařené nasekané vejce, na...

  • Grilovaná rajčata

    Rajčata nahoře nařízneme do hvězdy, ale nedokrojíme. Smícháme majoránku, strouhaný sýr, tavený sýr, sůl, bazalku a pepř a vzniklou pastou vytřeme...

  • Zeleninový salát

    Všechnu zeleninu dobře propereme a nakrájíme na malé kostičky. Potom si připravíme nálev z vody z cukru, pepře, octa a trochu soli to vše vlijeme...



Nové příspěvky