Tisk

Rajčenka

Rajčenka je plod keře nebo malého stromu nazývaného tamarillo a pocházejícího z Peru. Dnes roste i v dalších zemích včetně Nového Zélandu, kde se plodu v překladu říká stromové rajče a odtud náš název rajčenka. Plody jsou oválné, někdy kulaté, s tuhou slupkou, pod kterou je měkká dužnina a tmavá semena. Slupka má hořkou chuť, proto se vždy odstraňuje. Dužnina je dost kyselá, proto se pro přímou konzumaci doporučuje rajčenku po odstranění slupky rozříznout, posypat cukrem a nechat několik hodin proslazovat, aby se kyselá chuť zmírnila. Jinak ji můžeme používat podobně jako rajčata, vždy však bez slupky a semen a s ohledem na její chuť.


Další pojmy slovníku:

  • Kinpira

    Jedná se o japonský způsob vaření jídla, které je možné popsat jako současné dušení a opékání na malém množství tuku. Tímto způsobem se v japonské...

  • Polévkové koření

    Polévkové koření je tekutý přípravek k ochucení polévek nebo omáček, případně i jiných jídel. Vždy se jedná o extrakt z masových výtažků, koření a...

  • Kolínka

    Kolínka jsou drobné těstoviny vyráběné průmyslově. Jedná se o drobné kousky těstovin, na povrchu rýhované, duté a stočené do půloblouku, který...

  • Treska obecná

    Treska je poměrně rozšířená mořská ryba. Existuje v několika druzích, ale nejrozšířenější je treska obecná. Jedná se o rybu, která dosahuje délky...

  • Teriyaki

    Tímto názvem se označuje způsob vaření používaný v japonské kuchyni, kdy se maso namáčí ve sladké sójové marinádě a griluje. Název pochází ze...



Nové příspěvky