Tisk

Rajčenka

Rajčenka je plod keře nebo malého stromu nazývaného tamarillo a pocházejícího z Peru. Dnes roste i v dalších zemích včetně Nového Zélandu, kde se plodu v překladu říká stromové rajče a odtud náš název rajčenka. Plody jsou oválné, někdy kulaté, s tuhou slupkou, pod kterou je měkká dužnina a tmavá semena. Slupka má hořkou chuť, proto se vždy odstraňuje. Dužnina je dost kyselá, proto se pro přímou konzumaci doporučuje rajčenku po odstranění slupky rozříznout, posypat cukrem a nechat několik hodin proslazovat, aby se kyselá chuť zmírnila. Jinak ji můžeme používat podobně jako rajčata, vždy však bez slupky a semen a s ohledem na její chuť.


Další pojmy slovníku:

  • Croissant

    Croissant je pečivo pocházející z Francie. Tvarem je podobné zahnutému českému rohlíku, proto také název croissant, který znamená francouzsky...

  • Lilek vejčitý

    Lilek, nazývaný také baklažán, pochází pravděpodobně z Indie. Plody této teplomilné rostliny mají různý tvar a jsou nejčastěji fialové barvy, i...

  • Polenta

    Polenta je název pramenící ze staroitalského názvu pro kaši. Za dob starého Říma se připravovala z jedlých kaštanů, dnes se vaří z kukuřičné mouky....

  • Feta

    Řecký sýr vyráběný z ovčího a kozího mléka, občas se připravuje i ze směsi obou. Sýr zraje ve slaném roztoku vody a syrovátky několik měsíců, pak...

  • Fazole

    Fazole patří mezi luštěniny, protože k jídlu slouží jejich semena vyloupaná neboli vyluštěná z lusků. Jsou důležitou a výživnou potravinou, protože...



Nové příspěvky