Tisk

Rajčenka

Rajčenka je plod keře nebo malého stromu nazývaného tamarillo a pocházejícího z Peru. Dnes roste i v dalších zemích včetně Nového Zélandu, kde se plodu v překladu říká stromové rajče a odtud náš název rajčenka. Plody jsou oválné, někdy kulaté, s tuhou slupkou, pod kterou je měkká dužnina a tmavá semena. Slupka má hořkou chuť, proto se vždy odstraňuje. Dužnina je dost kyselá, proto se pro přímou konzumaci doporučuje rajčenku po odstranění slupky rozříznout, posypat cukrem a nechat několik hodin proslazovat, aby se kyselá chuť zmírnila. Jinak ji můžeme používat podobně jako rajčata, vždy však bez slupky a semen a s ohledem na její chuť.


Další pojmy slovníku:

  • Libeček lékařský

    Velká vytrvalá rostlina pochází ze Středozemí a její listy se podobají listům celeru. Obsahuje řadu vitamínů, pryskyřičných látek, kyselin a...

  • Angrešt

    Bobulové ovoce s kyselejšími plody dozrávající v průběhu léta. Čerstvý se využívá hlavně do moučníků. Jinak z něj připravujeme sladkokyselé teplé i...

  • Žampión

    Žampión je sice v přírodě volně rostoucí houba, ale je také první houbou, která se začala pěstovat uměle. Počátky tohoto pěstování spadají do...

  • Oregano

    Tato aromatická bylinka se používá v Asii a Evropě už po staletí. Její latinský název zní origanum, proto tedy oregano. Má také hezké české jméno...

  • Nové koření

    Tmavé sušené bobule se podobají pepři, ale jsou větší a hladší a mají ostrou chuť a vůni. Jsou to sušené plody stálezeleného stromu pimentovníku,...



Nové příspěvky