Tisk článku

Rajská omáčka

Pro někoho je rajská omáčka skutečně rajským pokrmem, někdo ji rád nemá. Není to sice statisticky dokázáno, ale její neobliba se zřejmě odvíjí od kvality rajské omáčky ve školních jídelnách. Jedno je však jisté, je to chuťově velmi rafinovaná omáčka a ačkoliv její příprava není až tak složitá, tak její ochucení už svědčí o tom, jak obratný a zkušený je ten, kdo ji připravoval.

Rajská omáčka

Rajská omáčka ve zkratce

Je to poměrně dost často podávaná omáčka, připravovaná buď přímo z čerstvých rajčat, z konzervovaných rajčat, velmi často z rajčatového protlaku a někdy i z rajčatové šťávy, džusu nebo kečupu. Všechny tyto suroviny jsou běžně ke koupi téměř v každém obchodě. Ti, kdo ji vaří pravidelně, si na ni často připravují sami různé, již okořeněné protlaky, pyré a kečupy podle vlastních receptů.

Rajská omáčka a koření

Koření je pro chuť rajské omáčky velice důležité. Kromě běžné soli je to především bobkový list, celý pepř a někdy i nové koření a hřebíček, které jí dodávají chuti. Specifickou chuť jí dodá špetka tymiánu či špetka mleté skořice. Mohou se použít i kořenící směsi, ale speciálně pro rajskou omáčku není momentálně asi žádná na trhu. Rajská omáčka jenom s rajčaty nebo protlakem je příliš kyselá, proto je nutné ji i dosladit, aby byla jen příjemně sladkokyselá.

Rajská omáčka a přílohy

Rajskou omáčku můžeme podávat s různě upravenými knedlíky z mouky, s noky, s vařenými těstovinami nebo s dušenou rýží. Brambory se k omáčce příliš nehodí, pokud ji nepřipravujeme pouze jako teplý nebo studený přeliv masitého jídla. Pak už to není pravá rajská omáčka a v této podobě ji můžeme podávat i k hranolkům nebo k jinak upraveným bramborám. Ke klasické rajské omáčce se většinou podával plátek hovězího masa, často vařeného. Zatímco vývar posloužil k přípravě nedělní polévky, vařené maso se další den využilo k omáčce. Hovězí maso to může být i dnes, ale chutná je i rajská omáčka z vařené slepice. Slepici je lepší předem uvařit, obrat maso a vložit je do omáčky. Část slepičího vývaru se pak může využít i na přípravu omáčky. Rajská omáčka s poněkud pikantnější chutí se může podávat i s různými kuličkami z mletého masa nebo plátky sekané. Rajská omáčka taky může doplňovat některá zeleninová jídla. Známá je k plněným paprikám, ale mohou to být i různé zeleninové nebo houbové karbanátky. Někdy ji k těstovinám připravujeme jako velmi rychlou omáčku a pak ji pro rychlost můžeme doplnit jen kouskem uzeniny nebo vařeným vejcem.

Příprava rajské omáčky

Pro přípravu rajské omáčky si můžeme zvolit klasický postup nebo některý jednodušší způsob přípravy.

Rajská omáčka klasická

U klasické rajské je základem omáčky osmažená kořenová zelenina, cibule a koření jako na svíčkovou, což je bobkový list, nové koření a celý pepř a k tomu trochu mleté skořice. Profesionální kuchaři dbalí starších postupů, ještě přidávají k osmažené zelenině cukr a ten nechávají zkaramelizovat do správně nahnědlé barvy. Méně zkušení kuchaři mohou tento krok vynechat a cukrem sladit až nakonec. Doporučeno je i mírně osmažit rajský protlak, přidávaný k osmažené zelenině. Vše se pak zalije vývarem z masa nebo masoxu, osolí a povaří do změknutí zeleniny. Pak je nutné omáčku propasírovat nebo po vyjmutí koření rozmixovat a přecedit. Zahušťujeme světlou jíškou, kterou dostatečně dlouhou dobu, což je nejméně 20 minut, provaříme. Místo jíšky je možné zahustit hladkou moukou rozmíchanou v trošce vody a provařit. Další možností zahuštění je rozmíchaná škrobová moučka, kterou není nutné příliš dlouho provářet. Dochucení omáčky musíme věnovat velkou pozornost a podle chuti přidáme sůl, cukr a pro vůni špetku tymiánu.

Rajská omáčka s jednoduchou přípravou

Další způsoby rajské omáčky jsou v podstatě stejné, pouze vynechávají některé části přípravy a tím se jejich příprava zjednodušuje. Vždy se však osmahne alespoň cibule, pak se přidá koření, rajský protlak nebo kečup či čerstvá nebo konzervovaná rajčata a po provaření se omáčka přecedí, zahustí a dochutí s ohledem na vlastní chuť nebo chuť strávníků.
 





Příspěvky ke článku: Rajská omáčka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • koktejl
    skvelé a hlavne zdravé nápoje si rada pripravujem z Caro nápoja, ktorý je skvelý do rôznych...
  • nápoj
    skvelé zdravé nápoje si rád pripravujem s pomocou nápoja Caro, z ktorého sa dajú pripraviť skvelé...
  • recept
    skvelý recept, ktorý ja som doplnila o skvelý zdravý nápoj Caro
  • nic moc
    Hovadina je treba pridat stuzovadla
  • Bezkofeinova varianta
    Hmm, co takhle misto kavy zkusit kavovinu? Napr. Caro - neobsahuje kofein, takze by si pochutnaly...