Omáčka z rajčat

Omáčka z rajčat nebo také rajská omáčka jde, jak jistě víte, připravovat na několik způsobů. A to jak z rajčat čerstvých, tak i konzervovaných či rajského protlaku.

Rajská omáčka je velmi oblíbeným pokrmem v české kuchyni, a to nejenom díky své chuti. Rajčata totiž obsahují složení vitamínu B, C, E a A. Také obsahují minerální látky, jako je vápník, fosfor, železo a jód.

Jsou léčitelem zánětů močových cest, čistí ledviny, působí proti infarktu a zvyšují imunitu. Jestliže se chcete o rajčatech a jejich složení a účincích na vaše zdraví dozvědět více, vše potřebné se dočtete zde: www.bylinkyprovsechny.cz.

Ale jak už bylo řečeno, rajská omáčka se dá uvařit nejen z rajčat čerstvých, a proto vám přinášíme 3 snadné recepty na rajskou omáčku aneb Rajská třikrát jinak.

1. Rajská omáčka z čerstvých rajčat

Ingredience:

  • 50 dkg čerstvých rajčat
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 dl šlehačky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 3 kuličky pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • kousek skořice
  • 1/2 citronu
  • sůl
  • 1 litr vývaru z kostí (nebo bujón)

Postup:

  1. Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na rozehřátém oleji.
  2. Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme a přidáme k zelenině.
  3. Dále přidáme všechno koření, oloupaný citron (bez jader), nakrájený na plátky, zalijeme vývarem a asi 30 minut dusíme.
  4. Pak z omáčky vyjmeme koření a rozmixujeme ji.
  5. Uvedeme znovu do varu, ve smetaně rozmícháme mouku a za stálého míchání ji vlijeme do vroucí omáčky.
  6. Zvolna povaříme a dochutíme solí, cukrem, případně citronovou šťávou.

Rajská omáčka z čerstvých rajčat

Foto: www.labuznik.cz

2. Rajská omáčka z konzervovaných rajčat

Ingredience:

  • 1 větší plechovka konzervovaných rajčat
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1-2 lžičky vegety (nebo jiné kořenící směsi)
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • čerstvá bazalka

Postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno.
  2. Na oleji osmahneme a přidáme k ní nasekané stroužky česneku.
  3. Cibuli s česnekem zalijeme konzervovanými rajčaty a podle potřeby osolíme, pepřem, vegetou a zvolna dusíme dokud omáčka nezhoustne.
  4. Následně ji rozmixujeme.
  5. Přidáme nakrájenou čerstvou bazalku a omáčku podle potřeby dochutíme solí a cukrem.

Rajská omáčka z konzervovaných rajčat

Foto: hobby.blesk.cz

3. Rajská omáčka z protlaku

Ingredience:

  • 2-3 rajčatové protlaky
  • 1 cibule
  •  sádlo
  • 1 lžíce cukru
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky pepře
  • sůl
  • mouka

Postup:

  1. Nakrájíme cibuli na kostičky a podusíme na trošce sádla.
  2. Přidáme rajské protlaky, cukr, nové koření, pepř, bobkový list, sůl, trošku vody a dusíme.
  3. Poté si uděláme jíšku z mouky, přidáme ji do omáčky a necháme povařit.
  4. Po uvaření prolisujeme a můžeme podávat.

Rajská omáčka z protlaku

Foto: www.itesco.cz

Rajská omáčka se ve většině případů podává s knedlíkem, chutnou variantou jsou však i těstoviny. Dále k rajské přidáváme plněné papriky, masové koule nebo vařené maso, ať už hovězí či vepřové.

A co po takové lahůdce za dezert? Vyzkoušejte lehký borůvkový pohár s tvarohem.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *