Tisk článku

Rajské pochoutky

Rajské pochoutky a lahůdky si připravíme z rajčat. Rajčata jsou dnes na trhu téměř po celý rok a teď právě začíná sezóna keříčkových rajčat, která jsou ranější než vyšší rajčata tyčková. Přechod jara do léta stále ještě neoplývá příliš mnoha domácími vitamínovýni zdroji, protože ovoce ještě nedozrává a zelenina se v našich podmínkách teprve nedávno sázela nebo sela a tak využíváme rajčata především čerstvá.

Rajské pochoutky

Zdroje zdraví v rajčatech

Čerstvá rajčata obsahují mnoho vitamínu C, údajně dokonce více než citrony. Mezi další vitamíny, které rajčata obsahují patří provitamín A, B, E a K. Z minerálních látek obsahují hodně draslíku a fosforu, které mají kladný vliv na stav nehtů a vlasů a hořčík posilující srdce. I další látky jsou pro naše zdraví přínosné. Rozhodně však nelze přehlédnout jejich nízkou energetickou hodnotu, která je předurčuje do redukčních diet.

Využití čerstvých rajčat

Čerstvá rajčata využíváme především na zeleninovou oblohu, saláty, pomazánky nebo k plnění různými náplněmi. Rajčata k přímé konzumaci by měla být dozrálá, to znamená vybarvená do typické červené barvy. Nedozrálá rajčata obsahují ve svých plodech solanin, což je pro lidský organismus jedovatá látka. Teprve dozráváním se odbourává a ve zralých plodech se nevyskytuje.

Rajčatová obloha

Pěkná, tvrdá a vyzrálá rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky nebo osminky. Pro chuť je mírně osolíme, ale není to nutné. Jednoduše s nimi obkládáme krajíčky chleba nebo bílého pečiva mazané máslem, paštikou nebo jinou pomazánkou. Podobně nakrájenými rajčaty zdobíme i další hotová jídla těsně před podáváním. Vitamíny z rajčat můžeme zmnožit tím, že je sypeme sekanými zelenými natěmi, nejčastěji pažitkou nebo zelenou cibulkou nebo k nim na ozdobu přidáváme ještě plátky čerstvých okurek, ředkviček a jiné jarní zeleniny.

Rajčatové saláty

Rajčatový salát připravujeme někdy jen ze samotných rajčat krájených na plátky nebo na kostičky, ale většinou k nim přidáváme další zeleninu. Pro zvýšení sytosti pak přidáváme sýr, vařená vejce, jemnou uzeninu nebo pečené či vařené maso. Z další zeleniny se k rajčatům hodí především okurky a papriky, protože je můžeme používat syrové. Ostatní zelenina by se většinou musela předem tepelně upravit. Chceme-li mít salát opravdu pestrý zeleninou, pak je možné využít trochy zeleniny konzervované nebo mražené. Cibule a česnek, které v salátech většinou nechybí, mají kromě další dodávky vitamínů spíše dochucující účinky, podobně jako zelené natě. Saláty z čerstvých rajčat podáváme jako přílohu k hlavním jídlům, ale lze je podávat samostatně jako přesnídávku nebo lehkou večeři a to jen s kouskem pečiva.

Rajčatové pomazánky

Jako základ pro rajčatové pomazánky se hodí především tvaroh. Do ochuceného tvarohu nakrájíme omytá rajčata na kostičky a doplňujeme drobně krájenou cibulí, prolisovaným česnekem, sekanými zelenými natěmi. Jako další zelenina se hodí opět papriky a okurky a kromě nich pak podobně jako do salátů sýr, vařená vejce, uzenina, ale mohou to být třeba i olejovky. Pomazánku kořeníme podle vlastní chuti. Mažeme na chléb i bílé pečivo.

Plněná rajčata


Plněná rajčata představují ozdobnější a pestřejší způsob servírování syrových rajčat. Pěkným, tvrdým a větším rajčatům seřízneme vršek nebo je překrojíme vpůli a dužninu opatrně vybereme lžičkou. Pokud ji nemůžeme využít do polévky nebo podobným způsobem, tak ji přidáváme do náplně. Náplň do syrových rajčat připravujeme z tvarohu nebo tavených sýrů, do kterých přidáváme další suroviny, které máme momentálně k dispozici. Můžeme přidat i trochu šlehačky a náplň připravit spíše jako pěnu. Ochucujeme podobně jako pomazánky. Vydlabaná rajčata naplníme náplní, ozdobíme lístkem bazalky nebo sekanou natí, nudličkou sýra nebo srolovaným plátkem uzeniny a podáváme s pečivem jako lehkou večeři.

 





Příspěvky ke článku: Rajské pochoutky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky