Tisk článku

Ražniči k nedělnímu obědu

Ražniči je velmi variabilní jídlo, které se hodí k obědu v kterýkoliv den, ale především pak k nedělnímu obědu, kdy chceme udělat něco trochu nevšedního. Používáním rozmanitých surovin při přípravě ražniči docílíme velmi různých variant tohoto tvarově i chuťově zajímavého jídla. K předložení ražniči na nedělní stůl přitom stačí běžné suroviny, nezbytností jsou pouze kovové jehly, které se však dají bez problémů nahradit dřevěnými špejlemi.

Ražniči k nedělnímu obědu

Ražniči z různých surovin

Ražniči připravujeme především z masa, ale vyloučeno není ani bezmasé ražniči pro vegetariány. Připravené ražniči můžeme opékat, péci a to běžně v troubě nebo zabalené v alobalu, mírně podusit nebo smažit obalené v trojobalu nebo těstíčku. Název trochu napovídá, že se už dříve jednalo o jídlo rožněné, čili opékané na rožni, proto i dnes jej často grilujeme. V zimním období musí venkovní gril nahradit gril domácí. Ražniči můžeme kořenit výhradně podle své chuti, maso můžeme předem i marinovat tak, aby získalo specifickou chuť.

Ražniči z masa

Na masové ražniči se dají použít téměř všechny druhy alespoň trochu kvalitního masa. Podle použitého druhu masa pak volíme další ingredience a způsob úpravy, například :

  • vepřové maso: Nejkvalitnější je panenka, ze které se také nejlépe krájí malé plátky masa, následuje kýta, kterou při krájení kousků krájíme pokud možno přes vlákno. Při tepelné úpravě je můžeme použít libovolně. Na ražniči je možné využít i plec, ale tu je nejvhodnější upéct a ke konci mírně podlít a krátce podusit.
  • hovězí maso: Hodí se maso ze svíčkové a roštěnce nakrájené na menší plátky. Tepelně upravujeme grilováním nebo pečením.
  • kuřecí maso: Využíváme především maso z prsních řízků, výjimečně i stehenních. Tepelně je můžeme upravovat jakkoliv. Kuřecí maso je velmi vhodné, protože je brzy měkké.
  • krůtí maso: Z krůtího masa použijeme jenom bílé maso z prsou. Tepelná úprava může být opět libovolná.
  • rybí maso: Vhodné jsou všechny druhy ryb, které nemají mnoho kostí nebo které lze dobře vykostit. Z filetů jsou vhodné pouze ty, které se při krájení nerozpadávají.
  • mleté maso: Ražniči se dá připravit i z mletého masa. Ochucené maso, podle potřeby i nastavené máčenou houskou nebo zahuštěné strouhankou, je třeba vytvarovat na kuličky, které lze napichovat na jehlu. Pak pečeme, grilujeme nebo smažíme.
  • vnitřnosti: Na ražniči se hodí především vepřová nebo drůbeží játra.
  • ostatní masa: Ražniči se dá připravit i z méně používaných druhů masa, pokud si vybereme vhodný druh masa. Takto můžeme připravit ražniči z králičího masa odkrojeného ze hřbetu nebo stehen, masa ze skopové kýty nebo i z kousků masa jehněčího nebo kůzlečího. Podobně můžeme na ražniči zpracovat i maso ze zvěřiny.

Ražniči bez masa

V našich krajích je to zatím méně obvyklý způsob přípravy. Na prvním místě v receptech na bezmasé ražniči je zcela nepochybně tvrdý sýr a to všech možných druhů. Bezmasé ražniči se dá celkem dobře připravit z různých druhů zeleniny, jako je paprika, rajčata, cuketa, dýně a patisony. Dále z růžiček květáku nebo brokolice a z malých závitků vytvořených z listů kapusty nebo zelí.

Ražniči a další suroviny

Ražniči se nikdy nedělá jenom z jedné suroviny, ale základní potravina je na jehle prokládána dalšími druhy. Tady záleží na momentálních možnostech a chuti. Neměla by chybět cibule, ale mohou to být i plátky papriky, rajčat a jiné zeleniny. Často se používá sýr a ještě častěji pikantnější uzenina. Vyloučeno není ani ovoce a to jak čerstvé, tak kompotované.

Ražniči s přílohou

K ražniči se hodí především různě upravené brambory a to vařené, pečené, opékané nebo připravené jako bramborová kaše. Aby bylo jídlo opravdu slavnostní, je vhodné jej obložit čerstvou zeleninou nebo jinou oblohou složenou z nakládané zeleniny či nakládaných hub. Zeleninovou oblohu může nahradit zeleninový salát. Vhodná je i tatarská omáčka nebo některá z rychle připravených studených omáček z majonézy nebo kečupu.
 





Příspěvky ke článku: Ražniči k nedělnímu obědu

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...