Tisk

Ředkvička

Ředkvička pochází z Asie, jako kulturní rostlina se však hojně vyskytovala i ve Středomoří. Vedle česneku a cibule ji znali a používali již staří Egypťané. U nás se objevila až ve druhé polovině 18. století. Od té doby však patří mezi oblíbené a zdravé zeleniny. Konzumují se hlavně bulvičky, které mohou být kulovité nebo válcovité a zbarvené od bílé barvy k červené. Typickou štiplavou chuť způsobuje hořčičný olej v ředkvičkách obsažený. Ředkvička obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek. Konzumuje se především čerstvá, ale lze ji i tepelně upravovat. Kromě celkově příznivého vlivu na lidské zdraví je vhodná i při redukčních dietách. Zelenina nazývaná ředkev není totožná s ředkvičkou.


Další pojmy slovníku:

  • Karafa

    Je to dekorativní nádoba pro studené nápoje, která má obvykle úzké hrdlo a je často vybavena uzávěrem. Obvykle je vyrobena ze skla, ale může být i...

  • Skořice pravá

    Je to světlehnědá sušená kůra dřeviny a to skořicovníku ceylonského, pocházejícího z Indie. Sušená kůra má velmi příjemnou silnou vůni a jemnou...

  • Paprika

    Planě rostoucí druhy papriky s opadavými a malými plody dosud rostoucí v některých oblastech Jižní Ameriky jsou předchůdci dnes pěstovaných paprik....

  • Pumelo

    Je to citrusový plod původem z Asie. Je ze všech citrusových plodů největší, jeho průměr je 15-25 cm a hmotnost dosahuje 1-2 kg. Jinak má pumelo...

  • Kardamom

    Kardamom je po šafránu a vanilce třetím nejdražším kořením na světě. Toto indické koření se získává z jemně mletých malých semen lusků, jež jsou...

Recepty s "Ředkvička":

  • Salát z míchané zeleniny s jogurtem

    Očištěnou zeleninu nakrájíme na drobné kostky a papriku na tenké nudličky. Posypeme mletým pepřem, trochu osolíme, poprášíme vegetou a promícháme....

  • 5x obložený chléb se sýrem

    1. Chleby pomažeme lučinou a posypeme jemně sekanou bazalkou. 2. Krajíčky chleba namažeme máslem, obložíme plátky eidamu na tenká kolečka...



Nové příspěvky