Tisk

Ředkvička

Ředkvička pochází z Asie, jako kulturní rostlina se však hojně vyskytovala i ve Středomoří. Vedle česneku a cibule ji znali a používali již staří Egypťané. U nás se objevila až ve druhé polovině 18. století. Od té doby však patří mezi oblíbené a zdravé zeleniny. Konzumují se hlavně bulvičky, které mohou být kulovité nebo válcovité a zbarvené od bílé barvy k červené. Typickou štiplavou chuť způsobuje hořčičný olej v ředkvičkách obsažený. Ředkvička obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek. Konzumuje se především čerstvá, ale lze ji i tepelně upravovat. Kromě celkově příznivého vlivu na lidské zdraví je vhodná i při redukčních dietách. Zelenina nazývaná ředkev není totožná s ředkvičkou.


Další pojmy slovníku:

  • Extra virgin olivový olej (Panenský olivový olej)

    Olivový olej prodávaný pod značkou Extra virgin (extra panenský) patří k nejkvalitnějším stolním olejům. Je vyráběn z prvního lisování oliv a...

  • Gratinování

    Francouzský termín " au gratin" znamená zapečený, z toho vyplývá, že gratinování je český výraz pro zapékané pokrmy. Zapékají se nejen...

  • Anýz

    Bylinka pěstovaná i u nás jako domácí koření. Používají se drobná sušená semínka podobná kmínu. Mají vonnou a sladkou chuť. Mletý anýz se přidává...

  • Růžičková kapusta

    Růžičková kapusta je příbuzná s kadeřávkem i hlávkovou kapustou. Je to rostlina s miniaturními listovými růžičkami vyrůstajícími na vysokém...

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je část vepřové nohy s kolenním kloubem a kůží a větším podílem tučnějšího masa. Koleno se především vaří a podává teplé jako ovar s...

Recepty s "Ředkvička":

  • 5x obložený chléb se sýrem

    1. Chleby pomažeme lučinou a posypeme jemně sekanou bazalkou. 2. Krajíčky chleba namažeme máslem, obložíme plátky eidamu na tenká kolečka...

  • Salát z míchané zeleniny s jogurtem

    Očištěnou zeleninu nakrájíme na drobné kostky a papriku na tenké nudličky. Posypeme mletým pepřem, trochu osolíme, poprášíme vegetou a promícháme....



Nové příspěvky