Tisk

Ředkvička

Ředkvička pochází z Asie, jako kulturní rostlina se však hojně vyskytovala i ve Středomoří. Vedle česneku a cibule ji znali a používali již staří Egypťané. U nás se objevila až ve druhé polovině 18. století. Od té doby však patří mezi oblíbené a zdravé zeleniny. Konzumují se hlavně bulvičky, které mohou být kulovité nebo válcovité a zbarvené od bílé barvy k červené. Typickou štiplavou chuť způsobuje hořčičný olej v ředkvičkách obsažený. Ředkvička obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek. Konzumuje se především čerstvá, ale lze ji i tepelně upravovat. Kromě celkově příznivého vlivu na lidské zdraví je vhodná i při redukčních dietách. Zelenina nazývaná ředkev není totožná s ředkvičkou.


Další pojmy slovníku:

  • Cornflake

    Cornflake jsou kukuřičné vločky neboli lupínky, které se začaly vyrábět již na konci 19. století. Konzumují se většinou k snídani a míchají se s...

  • Karafa

    Je to dekorativní nádoba pro studené nápoje, která má obvykle úzké hrdlo a je často vybavena uzávěrem. Obvykle je vyrobena ze skla, ale může být i...

  • Cukr hnědý

    Po technologickém zpracování cukrové řepy se krystalizací vytvoří surový hnědý cukr s vysokým obsahem sacharózy a tedy velmi sladivý. Mírně...

  • Slanina

    Jako slanina nebo také špek se označuje solené či uzené vepřové sádlo. Sádlo se nechává proležet v solném roztoku a někdy se ještě následně udí....

  • Oregano

    Tato aromatická bylinka se používá v Asii a Evropě už po staletí. Její latinský název zní origanum, proto tedy oregano. Má také hezké české jméno...

Recepty s "Ředkvička":

  • 5x obložený chléb se sýrem

    1. Chleby pomažeme lučinou a posypeme jemně sekanou bazalkou. 2. Krajíčky chleba namažeme máslem, obložíme plátky eidamu na tenká kolečka...

  • Salát z míchané zeleniny s jogurtem

    Očištěnou zeleninu nakrájíme na drobné kostky a papriku na tenké nudličky. Posypeme mletým pepřem, trochu osolíme, poprášíme vegetou a promícháme....



Nové příspěvky