Tisk článku

Ředkvičky

Ředkvička u nás patří k oblíbené zelenině. Především v jarním období se v obchodech můžeme setkat se svazečky tmavě zelených lístků zakončených červenými bulvičkami ředkviček, které jsou buď kulaté nebo mírně protáhlého tvaru. Mají sladkou a přitom mírně štiplavou chuť, kterou způsobuje hořčičný olej v ředkvičkách obsažený. Kromě toho najdeme v ředkvičkách mnoho vitamínu C a k tomu i řadu minerálních látek. Ředkvičky se snažíme využít především v syrovém stavu, ale můžeme z nich připravit i teplá jídla.

Ředkvičky

Ředkvičky v kuchyni

Kromě toho, že omyté, ale neloupané syrové ředkvičky přikusujeme k namazanému pečivu nebo je využijeme jako oblohu k masitým či jiným pokrmům, tak je syrové využíváme do salátů a pomazánek. Z ředkviček můžeme ale připravit i polévku nebo teplé podušené ředkvičky zahustit vejci. Chystáme-li slavnostnější pohoštění a máme k dispozici ředkvičky, pak je rozhodně využijeme k ozdobě.

Ředkvičková polévka

Ředkvičkové polévky vaříme velmi jednoduše. Můžeme si připravit světlejší jíšku, provařit ji a před koncem vaření přidat nadrobno nakrájené nebo nastrouhané ředkvičky. Nakonec polévku doplníme sladkou nebo kysanou smetanou, žloutkem, zelenými natěmi a dochutíme. Nebo místo jíšky jen uvedeme do varu vývar nebo vodu s masoxem a přidáváme na kostičky nakrájené brambory, ovesné vločky nebo jinou zavářku. Povaříme, přidáme ředkvičky a dochutíme podobně jako jíškovou polévku. I z ředkviček ale můžeme udělat i pikantnější polévku, kdy použijeme cibulový základ s paprikou a připravíme tak polévku podobnou falešné dršťkové polévce. Kromě samostatných ředkvičkových polévek můžeme samozřejmě ředkvičky přidávat i do jiných polévek spolu s další zeleninou.

Ředkvičková jídla

Může se stát, že máme náhodou větší množství ředkviček, které je zapotřebí vhodně upotřebit. V tom případě se z nich dá rychle připravit teplé jídlo k večeři. Na tuku osmažíme cibulku, přihodíme ředkvičky, chvilku podusíme a zalijeme vejci, která necháme ztuhnout. Osolíme, dochutíme a podáváme s pečivem. O něco dietnější, avšak neméně chutný, je způsob, kdy podušené ředkvičky podlijeme bílým jogurtem. Podobně můžeme ředkvičky kombinovat i s další zeleninou. Jídlo se pak může trochu podobat leču. Samozřejmě můžeme ředkvičky přidávat do různých zeleninových náplní, zeleninových směsí při pečení nebo dušení masa a všude tam, kde používáme i jinou zeleninu.

Ředkvičkové pomazánky

Ředkvičky jsou díky své barvě a chuti vhodnou surovinou do pomazánek. Proto je přidáváme do tvarohových nebo sýrových pomazánek. Jsou ale vhodné i do vaječných, bramborových, uzeninových a dalších pomazánek. Použité množství omytých a nakrájených nebo nastrouhaných ředkviček není nijak vymezeno, většinou přidáváme množství, které momentálně můžeme použít, ale ani větším množstvím žádnou pomazánku nezkazíme.

Ředkvičkové saláty

Na saláty používáme očištěné a omyté ředkvičky nakrájené na plátky. Doplňujeme je zálivkou ze smetany nebo jogurtu, ale může to být i ochucená olejová zálivka. Do salátů často přidáváme zelené natě, jarní cibulku i s natí, jablka a podobné suroviny.

Ředkvičkové ozdoby

Ředkvičky se dají ve studené kuchyni dobře využít jako ozdoba různých chlebíčků, mís a slaných dortů. Na ozdobu musí být ředkvičky tvrdé a s pěkně vybarveným povrchem. S minimem práce při přípravě docílíme hezkých a jemných efektů, například :

  • plátky: Ředkvičky nakrájíme vroubkovaným nožem na plátky, kterými pak zdobíme chlebíčky nebo obložené mísy.
  • vějířky: Větší ředkvičku nakrájíme na několik slabých plátků. Řežeme jen asi do 3/4 ředkvičky, špička by měla zůstat vcelku. Naříznuté plátky pak od sebe rozhrneme do tvaru vějířku. Vějířky zdobíme chlebíčky nebo obložené mísy.
  • tulipánky: Na tulipánky potřebujeme podlouhlejší ředkvičky. Na nich uděláme směrem od špičky dolů ostrým nožem kolem dokola tři zářezy a ty ještě v polovině nařízneme. Ředkvičku pak vložíme do studené vody, kde ředkvička nabobtná a lístečky se rozevřou.
  • růžičky: Na růžičky potřebujeme větší a kulatější ředkvičky. Na ředkvičce se udělají ostrým nožem ve dvou řadách pod sebou střídavě dvě řady zářezů. Opět se vloží ředkvička do studené vody na dobu, dokud se lístečky nerozevřou.
  • pruhované ředkvičky: Kolem omyté větší ředkvičky se udělá pět nebo sedm vodorovných zářezů ve stejné vzdálenosti od sebe. Pak se ob jeden zářez sloupne slupka, takže se na ředkvičce střídá červený a bílý proužek.




Příspěvky ke článku: Ředkvičky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...