Tisk

Řepkový olej

Řepkový olej se vyrábí ze semen řepky olejné a jedná se o jeden z nejpoužívanějších olejů u nás. V potravinářském průmyslu je využíván pro výrobu rostlinných tuků a současně je i častým základem majonéz. V kuchyni je vhodný především pro smažení a fritování, ale může se používat i ve studené kuchyni do salátových zálivek. Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak poměrně velké množství nenasycených mastných kyselin, takže se svým složením podobá olivovému oleji.


Další pojmy slovníku:

  • Vepřová panenka

    Vepřová panenka je nejkvalitnější kus masa z vepře. Jedná se o pruh masa uložený podél páteře a bývá prodávána samostatně nebo jako součást...

  • Boršč

    Boršč je velmi známý druh polévky z červené řepy, který se připisuje především ruské kuchyni. Tato polévka je ale oblíbená i na Ukrajině a v...

  • Slunečnicový olej

    Slunečnicový olej se lisuje ze semen zcela dozrálé kukuřice. Nemá žádnou výraznou barvu, vůni ani chuť a je vhodný k různému použití. Podle druhů...

  • Kinpira

    Jedná se o japonský způsob vaření jídla, které je možné popsat jako současné dušení a opékání na malém množství tuku. Tímto způsobem se v japonské...

  • Parmazán

    Sýr, kterému se běžně říká parmazán se správně nazývá parmigiano reggiano a je nejušlechtilejší ze sýrů se zrnitou strukturou. Parmazán je sýr...



Nové příspěvky