Tisk článku

Reveň neboli rebarbora

Právě nastává období, kdy náplně moučníků mohou být zpestřeny mírně nakyslou chutí rebarbory. Reveň neboli rebarbora není ovoce, ale zelenina, z níž se konzumují listové řapíky, které obsahují menší množství vitaminu C, provitamin A a minerální soli jako fosfor, draslík a hořčík. Pikantní nakyslou chuť dodávají kyselina jablečná a šťavelová.

Možnosti použití rebarbory

Rebarbora se používá především do nejrůznějších moučníků. Protože možnost používání čerstvé rebarbory je časově dost omezena, k jejímu prodloužení můžeme využít zamrazení. Kromě toho můžeme přebytek rebarbory zpracovat a konzervovat jako kompot nebo džem.

Moučníky s rebarborou

Rebarboru můžeme použít do všech známých těst. Z piškotového těsta děláme bublaniny, z kynutého těsta koláče na plech, které sypeme drobenkou, na křehké těsto připravíme náplň, kterou na těsto navršíme a můžeme doplňovat tvarohem, pudinkem nebo dopékat s bílkovým sněhem. Z lístkového těsta můžeme upéci koláčky, taštičky nebo záviny.

Příprava rebarbory do moučníků

Řapíky oloupeme, nakrájíme na přibližně 2 cm dlouhé špalíčky. Mladou rebarboru použijeme buď syrovou nebo ji chvíli (cca minuty) povaříme v oslazené vodě, necháme okapat, vychladnout a pak používáme. Starší rebarbora, kdy stonky již dřevnatí, se k použití nehodí. Opláchnutou a okapanou rebarboru klademe na povrch těsta a posypeme přiměřeně cukrem. Další dodatečná náplň již záleží na vybraném receptu. Pokud používáme zmrazenou rebarboru, nenecháváme ji rozmrazit, ale používáme ji vždy ještě zmrazenou.

Mražená rebarbora

Ke zmrazení používáme jen mladé stonky, které omyjeme, oloupeme a nakrájíme ve velikosti podle potřeby. Nejlepší jsou opět špalíčky v délce 2 cm. Pokud chceme zachovat barvu, kousky rebarbory na 1 minutu ponoříme do vroucí vody. Vybereme je sítem, propláchneme studenou vodou, necháme odkapat a vychlazené plníme do krabiček nebo mikrotenových sáčků. Uzavřené uložíme do mrazničky. Kousky rebarbory také můžeme rozložit na tác vyložený mikroténovou fólií a nechat zmrazit. Teprve potom plníme do sáčků. Takto zmrazená rebarbora se dá odebírat po částech.

Konzervace rebarbory

Z rebarbory lze bez velké pracnosti připravit kompot nebo velice dobrý a pikantní džem.

Kompot z rebarbory

Rebarboru můžeme sterilovat jako kompot. V tomto případě omytou a očištěnou reveň nakrájíme na kousky a naskládáme do sklenic. Zalijeme teplým uvařeným sladkým nálevem (1 litr vody a nejméně 40 dkg krystalového cukru) a okyselíme špetkou kyseliny citronové. Sterilujeme 20 minut při 85°C. Pro přípravu moučníků si můžeme připravit rebarboru ve vlastní šťávě. Řapíky reveně oloupeme a nakrájíme na špalíčky, několik minut povaříme, odstavíme a necháme stát. Pak vyjmeme, narovnáme do sklenic, prosypeme krystalovým cukrem v poměru 2 lžíce cukru na litrovou sklenici a uzavřeme víčky. Sterilujeme 10 minut při 85°C a pak ihned ochladíme.

Džem z rebarbory

Rebarborový džem připravujeme buď ze samotné rebarbory nebo mu můžeme dodat ještě lepší chuť přidáním jiného druhu ovoce. Osvědčil se ananas, pomeranče nebo banány. Oloupanou a nakrájenou rebarboru podusíme v troše vody, přidáme cukr a to nejméně 45 dkg krystalového cukru na 1 kg rebarbory a povaříme dohusta. Pokud přidáváme další ovoce, povaříme je s rebarborou. Dochutíme citronovou šťávou, můžeme přidat i trochu skořice. Potom přidáme buď trochu konzervačního prostředku nebo džem a asi 10-15 minut sterilujeme či alespoň po naplnění horké hmoty do skleniček okamžitě uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru.

Upozornění

Kyselina šťavelová obsažená v rebarboře může mimořádně citlivým osobám nebo lidem se zdravotními potížemi (onemocnění žlučníku, žaludku, ledvin) působit potíže. V tom případě není konzumace rebarbory vhodná.
 





Příspěvky ke článku: Reveň neboli rebarbora

Vložit nový příspěvek
dotaz Autor: Helča, vloženo 18.05.2011
OdpovědětProsím o radu.Nevím jestli můžu konzumovat rebarboru když je už v květu...děkuji za radu


Nové příspěvky
  • Pani mc-cain
    Paní si asi myslí,že Češi rádi žerou jen zmražené polotovary a ještě k tomu Americké,jestli si...
  • Návrh tiché vraždy
    Proboha zabijte už někdo tu kokotku co tu všade furt jen píše o svým přežírání hranolkama a...
  • Re: Re: Lasange jsou prostě skvělé
    neplet se do života jinem
  • príloha
    jednoznačne ako prílohu odporúčam hranolky a zemiačiky od mccain a skvelým produktom je aj ich...
  • príloha
    jednoznačne ako prílohu odporúčam hranolky a zemiačiky od mccain a skvelým produktom je aj ich...