Tisk

Ricotta

Ricotta je italský sýr vyráběný z ovčího mléka jako regionální sýr nebo ze syrovátky kravského mléka. Protože při jeho výrobě již většinou syrovátka převažuje, je považován za syrovátkový sýr. Má poměrně nízký obsah tuku, pouze kolem 13%, nenechává se dozrávat nebo zrát, takže jej lze považovat za čerstvý sýr s nízkou dobou trvanlivosti. Strukturou je to jemný a hladký sýr s mléčnou příchutí. Vzhledem k jemné chuti se používá především do sladkých moučníků, krémů a dezertů. Dostatečně ochucený solí a kořením se využívá i jako náplň slaných koláčů, k těstovinám nebo na pizzu.  


Další pojmy slovníku:

  • Karafa

    Je to dekorativní nádoba pro studené nápoje, která má obvykle úzké hrdlo a je často vybavena uzávěrem. Obvykle je vyrobena ze skla, ale může být i...

  • Páj (Pie)

    Je to počeštělý název koláče z anglického slova "pie", které se v historických pramenech objevuje už od 12. století. Koláče pečené z...

  • Konfit (Confit)

    Je to jeden z nejstarších způsobů, jak uchovávat neboli konzervovat jídlo, zejména maso a pochází z jihozápadní Francie, odkud se postupně rozšířil...

  • Květák

    Květák patří mezi brukvovité a je z nich nejvyšlechtěnější. Pěstoval se nejdříve na Středním východě, v Evropě je znám od 13. století. Velká bílá...

  • Kinpira

    Jedná se o japonský způsob vaření jídla, které je možné popsat jako současné dušení a opékání na malém množství tuku. Tímto způsobem se v japonské...

Recepty s "Ricotta":

  • Krůtí roláda se sýrovou náplní

    Špenátové listy zbavíme řapíků, krátce spaříme a nadrobno posekáme. Krůtí roládu naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme 2 stroužky prolisovaného...



Nové příspěvky