Tisk

Ricotta

Ricotta je italský sýr vyráběný z ovčího mléka jako regionální sýr nebo ze syrovátky kravského mléka. Protože při jeho výrobě již většinou syrovátka převažuje, je považován za syrovátkový sýr. Má poměrně nízký obsah tuku, pouze kolem 13%, nenechává se dozrávat nebo zrát, takže jej lze považovat za čerstvý sýr s nízkou dobou trvanlivosti. Strukturou je to jemný a hladký sýr s mléčnou příchutí. Vzhledem k jemné chuti se používá především do sladkých moučníků, krémů a dezertů. Dostatečně ochucený solí a kořením se využívá i jako náplň slaných koláčů, k těstovinám nebo na pizzu.  


Další pojmy slovníku:

  • Bambusové výhonky

    Velmi mladé bambusové výhonky, které právě vyrazily ze země, se používají jako zelenina k masům, rybám i vejcím především v indonéské kuchyni. Tam...

  • Tvrdý sýr

    Tvrdým sýrem pro použití v kuchyni je myšlen sýr, který je tuhé konzistence, takže jej lze krájet na plátky a především strouhat. Sýr těchto...

  • Jalovec

    Jsou to plody stálezeleného stromu, který roste přirozeně na severní poloukouli a tedy i našem území. Jako koření se používají bobule, obvykle...

  • Rybí filé

    Rybí filé je všeobecný název pro části mořských ryb. Většinou se jedná o některý z druhů tresky. Ryby jsou již očištěné a prodávané jako řezy...

  • Špaldová mouka

     Špalda je druh pšenice, dříve při pěstování dost rozšířený, později nahrazený výnosnějšími druhy. Používá se jako běžná mouka pro pečení a...

Recepty s "Ricotta":

  • Krůtí roláda se sýrovou náplní

    Špenátové listy zbavíme řapíků, krátce spaříme a nadrobno posekáme. Krůtí roládu naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme 2 stroužky prolisovaného...



Nové příspěvky