Tisk

Ricotta

Ricotta je italský sýr vyráběný z ovčího mléka jako regionální sýr nebo ze syrovátky kravského mléka. Protože při jeho výrobě již většinou syrovátka převažuje, je považován za syrovátkový sýr. Má poměrně nízký obsah tuku, pouze kolem 13%, nenechává se dozrávat nebo zrát, takže jej lze považovat za čerstvý sýr s nízkou dobou trvanlivosti. Strukturou je to jemný a hladký sýr s mléčnou příchutí. Vzhledem k jemné chuti se používá především do sladkých moučníků, krémů a dezertů. Dostatečně ochucený solí a kořením se využívá i jako náplň slaných koláčů, k těstovinám nebo na pizzu.  


Další pojmy slovníku:

  • Pudink

    Pudink je sladký rosolovitý dezert uvařený většinou z mléka a škrobové moučky. Právě škrobová moučka způsobí po vychladnutí ztuhnutí do rosolovité...

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je část vepřové nohy s kolenním kloubem a kůží a větším podílem tučnějšího masa. Koleno se především vaří a podává teplé jako ovar s...

  • Vepřové maso

    Vepřové maso patří mezi oblíbený druh masa, pro který lze použít všechny tepelné úpravy, takže se z něho připravuje dlouhá řada jídel. Bývá i...

  • Černý pepř celý

    Pepř jsou plody pepřovníku, popínavé rostliny původem z Asie. Po usušení mají plody svraštělý povrch a jsou ostré a palčivé chuti. Běžně se...

  • Blanšírování

    Jedná se o proces spaření potravin ve vroucí vodě. Někdy se provádí proto, aby se uvolnila jejich chuť nebo zachovala barva, ale většinou proto,...

Recepty s "Ricotta":

  • Krůtí roláda se sýrovou náplní

    Špenátové listy zbavíme řapíků, krátce spaříme a nadrobno posekáme. Krůtí roládu naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme 2 stroužky prolisovaného...



Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...