Famózní recepty na rychlé risotto v podání českém i zahraničním: inspirujte se!

Rizoto, nebo chcete-li risotto, si každý vybaví nejspíše v našem českém podání. 

Školní jídelny nám jej buď daly příležitost milovat, nebo nemít příliš v lásce. 

Do jaké skupiny patříte vy? 

Ale pozor! Neexistuje pouze naše kopečkové rizoto, ale také to italské risotto. 

Jaký je v nich rozdíl? 

Pojďte se o tom více dozvědět a načerpat novou inspiraci k vaření!

Tradiční české zeleninové rizoto

INGREDIENCE

  • 20 dkg rýže
  • 1 cibule
  • 40 dkg čerstvých hub
  • pepř
  • kmín
  • 3-4 zelené papriky
  • 3-4 rajčata
  • 5 dkg tvrdého sýra
  • pažitka
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  1. Rýži opereme a zalijeme vroucí vodou v poměru 1:1
  2. Osolíme, přidáme lžíci másla a přikrytou rýži v troubě udusíme
  3. Na druhé lžíci másla zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené houby, osolíme, okořeníme a za občasného podlévání podusíme
  4. Když jsou houby poloměkké, přidáme pokrájené papriky a rajčata a dodusíme
  5. Dušenou rýži smícháme s podušenými houbami se zeleninou a posypeme pažitkou
Jednoduché rizoto se zeleninou

Tip: Toto rizoto vám půjde od ruky na jedné z pánví Tefal. Ty nejlepší naleznete v naší recenzi.

Houbové rizoto

INGREDIENCE

  • 40 dkg žampionů
  • 2 sáčky s předvařenou rýží
  • 4 cibule
  • 1 pórek
  • 3 lžíce oleje
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 15 dkg sterilovaného hrášku
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Rýži uvaříme podle návodu v osolené vodě
  2. Sáčky vyndáme a necháme okapat
  3. Cibuli nakrájíme na kolečka, žampiony na silnější plátky, pórek na tenká kolečka
  4. Na pánvi rozehřejeme olej, cibuli společně se žampiony osmahneme, přidáme pórek, smažíme 2 minuty, zalijeme vývarem a dusíme 8-10 minut
  5. Nakonec přimícháme hrášek, osolíme, opepříme, promícháme s rýží a podáváme
Rychlé rizito s houbami

Cuketové rizoto

INGREDIENCE

  • 1 velká cuketa
  • pórek
  • půl okurky na kostičky
  • sojovou omáčku
  • trocha soli
  • pepř
  • 1 rajče (může být i paprika)
  • 2 sáčky rýže
  •  150 gramů tvrdého sýra na posypání

POSTUP

  1. Cuketu nakrájíme na kostky, to stejné uděláme s pórkem, ale ten na kolečka a pak dále na kostičky nakrájíme papriku a okurku
  2. Mezitím si dáme vařit rýži
  3. Tyto všechny přísady nakrájené na kostky osmahneme na oleji, přidáme sůl, pepř a sojovou omáčku a restujeme do změknutí, můžete trošku podlít vývarem nebo vodou
  4. Nakonec vše zamícháme dohromady s rýží a ihned podáváme
Rizoto s cuketou na zeleném talíři

Rizoto z trouby

INGREDIENCE

  • 1 hrnek rýže
  • 2 hrnky vody
  • 1 cibule
  • olej
  • 2 zelené papriky
  • 3 rajčata
  • půl sáčku mražené zeleniny (dle vaší chuti)
  • 30 dkg dušeného vepřového masa (může být i jiné maso nebo uzenina)
  • vegeta

POSTUP

  1. Cibulku zpěníme na tuku,přisypeme rýži a orestujeme. Zalijeme vodou.
  2. Přidáme zeleninu, maso, okořeníme vegetou (můžeme použít i jiné koření podle naší chuti nebo jen sůl a pepř)
  3. Zakryjeme pokličkou a vložíme do rozehřáté trouby na 180° a pečeme asi 1 hodinu
  4. Hotové rizoto posypeme sýrem a podáváme se zeleninovým salátem
Rizoto z trouby s klobásou

Jednoduché rizoto s žampiony

Začneme hezky zlehka s tímto receptem na houbové rizoto. Jak už jeho název napovídá, není na něm příliš složitostí. 

INGREDIENCE:

  • 6 hrnků kuřecího vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 900 g žampionů
  • 2 šalotky
  • 1 a ½ hrnku rýže na rizoto
  • ½ hrnku suchého bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce čerstvé pažitky
  • 4 lžíce másla
  • ⅓ hrnku nastrouhaného parmazánu

POSTUP:

  • Dejte si ohřát vývar.
  • Žampiony si nakrájejte na plátky a osmahněte na trošce oleje (asi 3 minutky).
  • Pak je dejte bokem a na pánev přidejte zase kapku oleje a nadrobno nasekanou šalotku. 
  • Nechte ji chvíli restovat, a pak přidejte rýži. 
  • Chvíli smažte, pak podlijte vínem, nechte absorbovat do rýže, a pak začněte podlévat vývarem.
  • Vždy podlejte půlkou hrnku, počkejte, až se vývar absorbuje, a takto pokračujte až do změknutí rýže.
  • Nakonec vmíchejte zpět žampiony i s jejich šťávou, máslo, nasekanou pažitku a parmazán.
  • Dosolte, opepřete a podávejte.
Rizoto s houbami je skvělým tipem na jídla pro vegetariány.
simplyrecipes.com

Máte chuť na další recepty na rizoto bez masa? Mrkněte!

Italské rizoto ala risotto bianco

Rissoto bianco čili bílé rizoto je základním rizotem s jednoduchým zeleninovým základem. 

INGREDIENCE:

  • 1.1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 nebo 5 stonků řapíkatého celeru
  • olivový olej
  • 70 g másla
  • 400 g rýže na rizoto
  • 2 sklenky suchého bílého vína
  • 115 g parmazánu

POSTUP:

  • Vývar si dejte ohřát. 
  • Cibuli, česnek a celer nasekejte nadrobno. 
  • Na pánev si dejte rozpálit olej, přidejte kousek másla a restujte cibuli, česnek a celer asi 15 minut. 
  • Pak přidejte rýži a asi minutu smažte, podlijte vínem, nechte provřít, a pak podlévejte za stálého míchání vývarem. 
  • Osolte a nechte vařit asi 15 minut. 
  • Pokud rýže ještě není na skus měkká, podlejte ještě vývarem nebo horkou vodou. 
  • Na konci vmíchejte máslo a nastrouhaný parmazán, zamíchejte a nechte ještě 2 minuty sednout. 
Základní italské rizoto s parmazánem.
numnums.com

Zde je videorecept na rizoto na 4 způsoby. Jeden z nich jsme si teď popsali:

How To Make Perfect Risotto 4 ways | Gennaro Contaldo

České rizoto s kuřecím masem

Tento recept na kuřecí rizoto nám může navodit nostalgii. Vařila vaše babička také takové?

INGREDIENCE:

  • 50 g másla
  • 85 g slaniny
  • 1 velká cibule
  • 250 g žampionů
  • 300 g rýže arborio 
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1.4 l kuřecího vývaru
  • 140 g kuřecího masa (řízky, stehna, křídla)
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • čerstvá petrželka
  • eidam k servírování

POSTUP:

  • Kuřecí maso si dejte uvařit do měkka.
  • Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte osmažit na sucho.
  • Jakmile bude osmažená dozlatova, a pustí tuk, přidejte nasekanou cibuli a restujte. 
  • Pak přidejte trochu másla a na plátky nakrájené žampiony a pokračujte ve vaření.
  • Přidejte rýži, chvíli vařte, pak podlejte vínem a nechte absorbovat.
  • Začněte po čtvrtinách podlévat vínem. 
  • Vždy počkejte, až se vývar odpaří, a pak podlejte.
  • Až bude rýže měkká, přidejte máslo, nakrájené maso, nasekanou petrželku, parmazán a promíchejte. 
  • Nechte chvíli odpočinout, a pak podávejte.
Recept na rizoto s kuřecím masem  na český způsob.
sweetcsdesignes.com

Srbské červené rizoto

Je významné svou červenou barvou získanou přidáním papriky a rajčat. 

INGREDIENCE:

  • 500 g vepřové kýty
  • 200 g rýže arborio
  • 1 cibule 
  • rajský protlak
  • 2 bílé papriky
  • 3 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • 750 ml kuřecího vývaru
  •  mletá paprika
  • sůl
  • pepř
  • špetka chilli
  • petrželka
  • eidam na posypání

POSTUP:

  • Cibulku a česnek si osmažte na trošce oleje, přidejte na kostičky nakrájené maso a osmažte. 
  • Přidejte rajský protlak, chvíli vařte, podlijte vývarem, osolte, okořeňte a nechte dusit asi půl hodiny.
  • Rajčata si dejte na 3 minuty do horké vody, oloupejte a nakrájejte.
  • Papriky nakrájejte na kostičky. 
  • Rajčata i papriky přidejte k masu spolu s rýží.
  • Duste doměkka. 
  • Nakonec přidejte nasekanou petrželku. 
  • Podávejte posypané sýrem.
 Rizoto na srbský způsob s paprikou a vepřovým masem.
onegreenplanet.org

Dýňové rizoto

Nebo zkuste toto zeleninové rizoto. Recept je jednoduchý. Základ si uděláme na sporáku, ale následně vše přesuneme do trouby.

INGREDIENCE:

  • 3 lžíce másla
  • 1 a ½ hrnku rýže arborio
  • 1 cibule
  • 600 g dýně hokkaido
  • 3 stroužky česneku
  • ¼ hrnku suchého bílého vína (vývaru nebo vody)
  • 3  a ½ hrnku vývaru (kuřecího)
  • 2 lžíce nasekané šalvěje
  • ½ hrnku parmazánu
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Na lžíci másla si osmažte najemno nakrájenou cibuli a česnek. 
  • Smažte dosklovata, a pak přidejte nasekanou šalvěj. 
  • Přidejte rýži a chvíli smažte. 
  • Podlejte vínem a nechte absorbovat.
  • Přidejte vývar a na kostičky nakrájenou dýni, osolte, opepřete a přikryjte poklicí nebo alobalem. 
  • Dejte do trouby nahřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. 
  • Nakonec vmíchejte zbytek másla a parmazán.
Úžasné rizoto s dýní a parmazánem.
carolinescooking.com

Rizotu pečenému v troubě je u nás často nazýváno jako Srbské rizoto. Tento název však nepochází ze Srbska, je to spíše takovým českým výmyslem.

V Srbsku se vaří pokrm, který nazývají džuveč. Je velmi podobný rizotu, rozdíl je však ten, že základními ingrediencemi je zde maso a zelenina.

Rýže se v tomhle případě používá jen jako příloha, nikoliv jako nutná součást. Rýže může být zaměněna i za brambory.

Pokud jste na sladké, určitě můžete rýži také použít. Například v receptech se sladkou rýží, o které také píšeme.

Pravé italské risotto se vaří na základu zeleniny. Jako první se rýže osmaží, teprve pak se postupně podlévá vínem a vývarem. Chutě všech ingrediencí jsou tak mnohem více vzájemně prolnuté. Rýže využívaná k vaření rizota je zejména ta kulatozrnná (arborio nebo carnaroli). 

V české kuchyni se rizoto podává většinou na kupce, která vzniká smícháním rýže s jinými ingrediencemi. Místo parmazánu také spíše využíváme sýr eidamského typu na závěrečný posyp. Konzistence je oproti italskému rizotu taktéž více lepivá a méně krémová.

Těchto rýžových dobrot je nespočet. Jen pro snahu vás inspirovat můžeme uvést recept na rizoto s uzeným masem.

Kromě rýže lze využít i zdravé jáhly. Podívejte se, jak se připravuje jáhlové rizoto.

A na závěr budeme moc rádi, když nám napíšete, jak vám vaše kulinářské výtvory chutnaly.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X