Rizoto připravené doma z rýže a dalších ingrediencí je jídlem, které je jednak poměrně rychle připravené, jednak je lehké a dobře stravitelné a současně je i chutné. Většinou ho při podávání sypeme sýrem a pokud se někomu toto jídlo zdá suché, připravíme trochu lehké omáčky či spíše šťávy, kterou rizoto podléváme.

Suroviny na přípravu rizota

Rizoto připravujeme z jakéhokoliv druhu rýže, které jsou dnes na trhu. Nejlepší rizoto je však z dlouhozrnné rýže. Jako přísadu do rizoto můžeme použít různé druhy masa, ryby, uzeninu, houby a především nešetříme zeleninou. Z koření používáme především sůl, pepř, papriku, kečup a neměli bychom zapomenout na zelené natě. Rizoto můžeme k dušení zalít pouze vodou, ale chutnější je masový vývar. Sýr na posyp většinou strouháme a proto vybíráme k použití eidam a podobné sýry, ale můžeme jej i rozdrobit nebo zcela rozmělnit a pak použijeme třeba nivu nebo balkánský sýr. Z jednotlivých surovin můžeme připravit rizoto masové, zeleninové, houbové nebo různé kombinace.

Základní zásady při přípravě rizota

  • Rýži vždy přebereme a propláchneme.
  • Maso předem upravíme téměř doměkka, stejně tak tvrdší druhy zeleniny a houby předem podusíme.
  • Zaléváme tekutinou v množství, které odpovídá nejméně dvojnásobku množství rýže. 
  • Při dušení rizota na plotýnce udržujeme jen mírnou teplotu a před dokončením můžeme vypnout a nechat na teple dojít. Rýže tak zůstane sypká.
  • Rizoto můžeme dusit i v troubě, čas na přípravu je pak o něco delší.
  • V žádném případě rýží během přípravy nemícháme, v případě potřeby jen potřeseme kastrolem. Rýže by byla mazlavá.

Nejznámější druhy rizota

Rizoto s masem nebo uzeninou

Rýži přebereme a propláchneme. Maso nakrájíme nadrobno a předem je upravíme téměř doměkka. Do rizoto se dobře využívá zbylého vařeného nebo pečeného masa. I toto maso nakrájíme na nudličky nebo kostičky, lehce opečeme a okořeníme. Stejně postupujeme také u uzeniny. Vmícháme do rýže, přidáme další přísady a zalijeme nejméně dvojnásobkem masového vývaru. Zvolna dusíme tak dlouho, než se tekutina vsákne do rýže a rýže je měkká.

Rizoto se zeleninou

Přebranou a propláchnutou rýži vložíme do kastrolu a přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu. Používáme různé směsi ze zeleniny, výborná je brokolice, květák, papriky a rajčata, cuketa, cibule, mrkev, celer a další druhy. Není-li dostatek čerstvé zeleniny, můžeme použít i mraženou nebo konzervovanou zeleninu. Připravené rizoto zalijeme masovým nebo zeleninovým vývarem a podusíme doměkka.

Rizoto s houbami

Jemné houby jako žampiony můžeme nakrájet na tenké plátky a nechat je podusit v rizotu. Ostatní houby předem podusíme na troše tuku, můžeme k nim přidat i cibuli a podušené vkládáme do připravené rýže. Přidáme další zvolené přísady, zalijeme tekutinou a podusíme.

Rizoto zvané bleskové

Postup při přípravě tohoto rizota se trochu liší od klasické přípravy a jak název napovídá, je jeho příprava o něco rychlejší. Úspora času spočívá v tom, že dáme zvlášť vařit varné sáčky s rýží nebo dusit sypanou rýži. Vedle toho si zvlášť připravíme přísady do rizota a v okamžiku, kdy je oboje hotové, obě části smícháme. Mícháme opatrně jen masovou vidlicí, abychom z rýže neudělali kaši. Posypeme sýrem a můžeme podávat.
 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *