Tisk článku

Rizoto

Rizoto připravené doma z rýže a dalších ingrediencí je jídlem, které je jednak poměrně rychle připravené, jednak je lehké a dobře stravitelné a současně je i chutné. Většinou ho při podávání sypeme sýrem a pokud se někomu toto jídlo zdá suché, připravíme trochu lehké omáčky či spíše šťávy, kterou rizoto podléváme.

Rizoto

Suroviny na přípravu rizota

Rizoto připravujeme z jakéhokoliv druhu rýže, které jsou dnes na trhu. Nejlepší rizoto je však z dlouhozrnné rýže. Jako přísadu do rizoto můžeme použít různé druhy masa, ryby, uzeninu, houby a především nešetříme zeleninou. Z koření používáme především sůl, pepř, papriku, kečup a neměli bychom zapomenout na zelené natě. Rizoto můžeme k dušení zalít pouze vodou, ale chutnější je masový vývar. Sýr na posyp většinou strouháme a proto vybíráme k použití eidam a podobné sýry, ale můžeme jej i rozdrobit nebo zcela rozmělnit a pak použijeme třeba nivu nebo balkánský sýr. Z jednotlivých surovin můžeme připravit rizoto masové, zeleninové, houbové nebo různé kombinace.

Základní zásady při přípravě rizota

  • Rýži vždy přebereme a propláchneme.
  • Maso předem upravíme téměř doměkka, stejně tak tvrdší druhy zeleniny a houby předem podusíme.
  • Zaléváme tekutinou v množství, které odpovídá nejméně dvojnásobku množství rýže. 
  • Při dušení rizota na plotýnce udržujeme jen mírnou teplotu a před dokončením můžeme vypnout a nechat na teple dojít. Rýže tak zůstane sypká.
  • Rizoto můžeme dusit i v troubě, čas na přípravu je pak o něco delší.
  • V žádném případě rýží během přípravy nemícháme, v případě potřeby jen potřeseme kastrolem. Rýže by byla mazlavá.

Nejznámější druhy rizota

Rizoto s masem nebo uzeninou

Rýži přebereme a propláchneme. Maso nakrájíme nadrobno a předem je upravíme téměř doměkka. Do rizoto se dobře využívá zbylého vařeného nebo pečeného masa. I toto maso nakrájíme na nudličky nebo kostičky, lehce opečeme a okořeníme. Stejně postupujeme také u uzeniny. Vmícháme do rýže, přidáme další přísady a zalijeme nejméně dvojnásobkem masového vývaru. Zvolna dusíme tak dlouho, než se tekutina vsákne do rýže a rýže je měkká.

Rizoto se zeleninou

Přebranou a propláchnutou rýži vložíme do kastrolu a přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu. Používáme různé směsi ze zeleniny, výborná je brokolice, květák, papriky a rajčata, cuketa, cibule, mrkev, celer a další druhy. Není-li dostatek čerstvé zeleniny, můžeme použít i mraženou nebo konzervovanou zeleninu. Připravené rizoto zalijeme masovým nebo zeleninovým vývarem a podusíme doměkka.

Rizoto s houbami

Jemné houby jako žampiony můžeme nakrájet na tenké plátky a nechat je podusit v rizotu. Ostatní houby předem podusíme na troše tuku, můžeme k nim přidat i cibuli a podušené vkládáme do připravené rýže. Přidáme další zvolené přísady, zalijeme tekutinou a podusíme.

Rizoto zvané bleskové

Postup při přípravě tohoto rizota se trochu liší od klasické přípravy a jak název napovídá, je jeho příprava o něco rychlejší. Úspora času spočívá v tom, že dáme zvlášť vařit varné sáčky s rýží nebo dusit sypanou rýži. Vedle toho si zvlášť připravíme přísady do rizota a v okamžiku, kdy je oboje hotové, obě části smícháme. Mícháme opatrně jen masovou vidlicí, abychom z rýže neudělali kaši. Posypeme sýrem a můžeme podávat.
 





Příspěvky ke článku: Rizoto

Vložit nový příspěvek
Rizotko je nej nej Autor: Estera, vloženo 04.08.2009
OdpovědětRizoto dělám každý měsíc a nemůžeme se jej nabažit, buď ho děláme s houbami nebo s kuřecí a mletým masem nebo jen se zelninou jak máme prostě chuť:)A to je na tom to bezva jak je to jídlo variabilní:)
Re: Rizoto je s hovězí konzervou božské:))) Autor: Dáša, vloženo 05.08.2009
OdpovědětDneska jsem ho dělala s masem z konzervy, ale musí být hovězí a k tomu jsem dala mraženou zeleninku a hodně smažené cibulky a nakonec jsem to smíchala dohromady a zapekla se sýrem v troubě mňám
Re: Re: Rizoto je s hovězí konzervou božské:))) Autor: Denisa, vloženo 18.08.2009
Odpovědětnevím jak se paní jemnuje, ale musím ji poděkovat za super tip na božské rizoto bomba, nikd ymě tak moc nechutnalo:)
Re: Re: Re: Rizoto je s hovězí konzervou božské:))) Autor: Martinka, vloženo 03.09.2009
Odpovědětnedalo mě to a taky jsem to rizoto od paní prubla a přidla jsme si do toho ještě mletou papriku na dochucení a konečnou barvičku rizotka, takly dobrota:)


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...