Tisk

Roquefort

Francouzský sýr Roquefort, u nás zvaný Rokfór, je plísňový sýr vyráběný výhradně z ovčího mléka což je pro Roquefort dáno dokonce zákonem z roku 1952. Jeho chuť je velmi výrazná a ostrá. Sýr se vyrábí za pomocí plísní, které se získávají z chleba. Zraje ve velmi vlhkém jeskynním prostředí ve Francii. Používá se bez tepelné úpravy hlavně jako stolní sýr a k tomu by měl být přiměřeně vyzrálý. Kromě toho se využívá pro přípravu různých pěn, salátových zálivek a pomazánek. U nás je jeho úspěšnou napodobeninou sýr Niva. Ten je však vyráběn z kravského mléka.


Další pojmy slovníku:

  • Bramborové hranolky

    Bramborové hranolky si můžeme připravit doma nebo je koupit jako polotovar. Na hranolky nejsou vhodné nové brambory, protože mají vyšší obsah vody....

  • Čerstvé droždí

    Droždí je v podstatě kultura živých kvasinek lisovaných s hladkou moukou, proto také i další název kvasnice. Čerstvým droždím se kypří těsta na...

  • Kanapky

    Název kanapky není příliš známý. Říkávalo se tak malým obloženým chlebíčkům. Oproti tomu, co se všechno zahrnuje pod pojem jednohubky, jsou kanapky...

  • Camembert

    Světově známý francouzský sýr se vyrábí v několika druzích z kravského mléka. Během zrání se camembert ošetřuje příslušnou kulturou, aby se...

  • Popkorn (Popcorn)

    Popkorn se připravuje z pražených kukuřičných zrnek, která teplem pukají a získávají bílou barvu a křupou. Odtud pramení i její anglický název...

Recepty s "Roquefort":

  • Borůvková bublanina 1

    1. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přimýcháme prosátou mouku s kypř. přáškem a mléko. Nakonec vyšleháme bílky dotuha spolu se špetkou soli....

  • Smažené kuřecí placičky

    Kuřecí maso, rozšlehaná vejce, koření, sůl, mouku a strouhanku rozmícháme, podle potřeby zahustíme ještě strouhankou a utvoříme 4 placičky. Opečeme...

  • Kuřecí nudličky s ananasem

    Maso nakrájíme na nudličky, okořeníme a pečeme v rozpáleném tuku. K opečenému masu přidáme nakrájený ananas, pórek, papriku, kukuřici, kečup a...

  • Kynuté trubičky

    Do vlažného mléka dáme kostku cukru, rozdrobíme droždí a lehce posypeme moukou. Přikryjeme a necháme 15 minut kynout. Vykynutý kvásek vlijeme do...

  • Čaj z květů černého bezu

    Dvě polévkové lžíce sušených květů přelijeme 0.5 l vroucí vody a necháme 10 min vylouhovat. Pak přecedíme a podáváme buď neslazený, nebo mírně...



Nové příspěvky