Tisk

Roquefort

Francouzský sýr Roquefort, u nás zvaný Rokfór, je plísňový sýr vyráběný výhradně z ovčího mléka což je pro Roquefort dáno dokonce zákonem z roku 1952. Jeho chuť je velmi výrazná a ostrá. Sýr se vyrábí za pomocí plísní, které se získávají z chleba. Zraje ve velmi vlhkém jeskynním prostředí ve Francii. Používá se bez tepelné úpravy hlavně jako stolní sýr a k tomu by měl být přiměřeně vyzrálý. Kromě toho se využívá pro přípravu různých pěn, salátových zálivek a pomazánek. U nás je jeho úspěšnou napodobeninou sýr Niva. Ten je však vyráběn z kravského mléka.


Další pojmy slovníku:

  • Čorba

    Polévka čorba se většinou označuje jako srbská, ale podobná polévka pod stejným názvem se vaří i třeba v Bulharsku. Jedná se o masovou polévku z...

  • Sůl kuchyňská

    Kuchyňská sůl je kamenná sůl vyskytující se v přírodě jako nerost. Těží se v solných dolech a upravuje se pro kuchyňské použití. Její...

  • Bambusové výhonky

    Velmi mladé bambusové výhonky, které právě vyrazily ze země, se používají jako zelenina k masům, rybám i vejcím především v indonéské kuchyni. Tam...

  • Vepřové sádlo škvařené

    Škvařené vepřové sádlo je tuk, který byl teplem rozpuštěn a používá se dále jako při vaření. Nejkvalitnější je sádlo hřbetní. Správně vyškvařené...

  • Asa (Asant)

    Druhý název tohoto koření je poněkud nestandardní. Ase se říká čertovo lejno. Je to klejopryskyřice, získávaná naříznutím oddenků kořene rostliny,...

Recepty s "Roquefort":

  • Listové rybí trojhránky

    Sardinky rozmělníme v misce vidličkou, přimícháme l nim jemně nakrájenou cibuli a kapii, osolíme, okořeníme pepřem a chilli kořením a dochutíme...

  • Rajčatová marmeláda ochucená.

    Rajčatová marmeláda ochucená. Dáme si do sklenky spařit 5 sáčků ovocného čaje. Doporučuji použít višňový, malinový, nebo jiný silně aromatický. Rajčata odšťavníme na mlýnku na...

  • Koláče šátečkové

    Klasické kynuté těsto rozválíme na plát 3 cm vysoký, který rozdělíme na stejné čtverce. Doprostřed každého dáme hustou nádivku jakou máte rádi....

  • Kynuté slané tyčinky

    Do mouky na vále rozsekáme tuk, zpracujeme, přidáme kvásekz mléka a droždí a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme asi 12 cm dlouhé tenké tyčinky,...

  • Nudlový nákyp s brokolicí

    Těstoviny uvaříme v osolené vodě a scedíme. Na másle zpěníme cibulku, přidáme maso nakrájené na nudličky a asi 5 minut restujeme. Brokolici...



Nové příspěvky