Tisk

Roquefort

Francouzský sýr Roquefort, u nás zvaný Rokfór, je plísňový sýr vyráběný výhradně z ovčího mléka což je pro Roquefort dáno dokonce zákonem z roku 1952. Jeho chuť je velmi výrazná a ostrá. Sýr se vyrábí za pomocí plísní, které se získávají z chleba. Zraje ve velmi vlhkém jeskynním prostředí ve Francii. Používá se bez tepelné úpravy hlavně jako stolní sýr a k tomu by měl být přiměřeně vyzrálý. Kromě toho se využívá pro přípravu různých pěn, salátových zálivek a pomazánek. U nás je jeho úspěšnou napodobeninou sýr Niva. Ten je však vyráběn z kravského mléka.


Další pojmy slovníku:

  • Vepřová krkovička

    Vepřová krkovička je výsek vepřového masa z hřbetní části vepře za hlavou a před vepřovou pečení a prodává se většinou s kostí. Krkovička je...

  • Gratinování

    Francouzský termín " au gratin" znamená zapečený, z toho vyplývá, že gratinování je český výraz pro zapékané pokrmy. Zapékají se nejen...

  • Kysaná smetana

    Kysaná smetana nebo také zakysaná smetana se vyrábí zkysnutím sladké smetany. Její použití v kuchyni je různorodé, především se přidává do polévek...

  • Fenykl

    Jedná se o aromatická sušená semena (plody) rostliny, která pochází ze Středozemí, ale běžně se pěstuje i v našich podmínkách. Semena mají lehce...

  • Legírování

    Legírování je dnes již téměř zapomenutý výraz pro zahušťování pokrmů smetanou nebo žloutkem a smetanou. Používá se při zahušťování omáček nebo...

Recepty s "Roquefort":

  • Rajská omáčka na špagety

    Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rozmačkaný česnek a nakrájenou uzeninu, kterou krátce osmažíme. Pak přidáme protlak či kečup, masox, papriku a...

  • Slaná piškotová roláda

    Žloutky, polovinu mouky, sůl a strouhanou citronovou kůru vyšleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který postupně spojíme se žloutky, postupně...

  • Kotlety s pestrou nádivkou

    Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme po obou stranách na oleji nebo sádle. Osmažené kotlety narovnáme do pekáče, potřeme...

  • Kačena podle mého receptu

    kačenku den předem prosolíme a okmínujeme a necháem ji v ledničce pěkně odpočnout. Potom ji dáem do pekáčkuu nebo pečící mísy s víkem péct na...

  • Houbové zelí

    Nakrájenou slaninu rozpustíme, přidáme nakrájenou cibuli, osmažíme a přidáme nakrájené houby, pokrájené zelí a uzený bůček nakrájený na kostičky....



Nové příspěvky