Tisk

Rostlinný tuk

Rostlinný tuk je získáván speciálními technologickými postupy z rostlin, které obsahují tuky. V podstatě se jedná o tytéž rostliny, ze kterých je získáván i olej. Rostlinnými tuky jsou nahrazovány tuky živočišného původu, především máslo a sádlo. Z hlediska výživy obsahují rostlinné tuky méně nasycených mastných kyselin a vyšší obsah více nenasycených mastných kyselin, které mají příznivé účinky na lidské zdraví a mimo jiné snižují i obsah cholesterolu. Rostlinné tuky jsou všeobecně dobře roztíratelné a pod různými obchodními názvy jsou vyráběny druhy k použití jako náhrada másla, jako tuk do pečiva a moučníků, k pečení nebo smažení. 


Další pojmy slovníku:

  • Růžičková kapusta

    Růžičková kapusta je příbuzná s kadeřávkem i hlávkovou kapustou. Je to rostlina s miniaturními listovými růžičkami vyrůstajícími na vysokém...

  • Podmáslí

    Podmáslí je vedlejší produkt při výrobě másla. To se týká tradičního podmáslí. Průmyslově je podmáslí také vyráběno kysáním mléka a odstraněním...

  • Balkánský sýr

    Název sýra odpovídá jeho místu původu, kterým jsou jihoevropské země. Balkánský sýr je měkký sýr bílé barvy s výraznou slanou chutí. Původně se...

  • Celozrnná mouka

    V obilném zrnu je nejvíce buničiny a nerostných solí, pod slupkou se pak nachází bílkoviny, tuky a vitamíny B. Ve vnitřku zrna je pak nejvíce...

  • Sladká smetana

    Smetana je tučná část mléka. Zchladíme-li tučné mléko, usazuje se na jeho povrchu. V domácnostech se z mléka tzv. sbírala, průmyslově se...

Recepty s "Rostlinný tuk":

  • Kávová bábovka

    Rozpustnou kávu spaříme 1/4 litrem vody a necháme vychladnout. Pokud použijeme normální mletou kávu, tak ji scedíme. Ušleháme Heru, cukr a...

  • Slané vínové pečivo

    Z mouky, tuku, vína a soli vypracujeme těsto, které necháme v chladničce nejlépe přes noc, vždy však nejméně 2 hodiny odpočinout. Pak ho vyválíme...

  • Rozinková srdíčka

    Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Pak vyválíme na 5 mm silný plát a vykrajujeme srdíčka, která na suchém...

  • Martinské rohlíčky nekynuté

    Nejdříve připravíme kvásek. Rozdrobené droždí dáme do hrnku, přidáme cukr, 2 lžíce mouky, zalijeme vlažným mlékem a necháme kvásek kynout, až...

  • Smetanová fazolová polévka

    Suché fazole propláchneme na noc namočíme do studené vody. Druhý den přidáme bobkový list a vaříme ve vodě, v níž jsou fazole namočené. Z tuku a...



Nové příspěvky