Tisk

Rostlinný tuk

Rostlinný tuk je získáván speciálními technologickými postupy z rostlin, které obsahují tuky. V podstatě se jedná o tytéž rostliny, ze kterých je získáván i olej. Rostlinnými tuky jsou nahrazovány tuky živočišného původu, především máslo a sádlo. Z hlediska výživy obsahují rostlinné tuky méně nasycených mastných kyselin a vyšší obsah více nenasycených mastných kyselin, které mají příznivé účinky na lidské zdraví a mimo jiné snižují i obsah cholesterolu. Rostlinné tuky jsou všeobecně dobře roztíratelné a pod různými obchodními názvy jsou vyráběny druhy k použití jako náhrada másla, jako tuk do pečiva a moučníků, k pečení nebo smažení. 


Další pojmy slovníku:

  • Mandarinky

    Mandarinky patří mezi citrusy. Jsou to plody citrusového stromku, který je odrůdou oranžovníku. Mandarinek je mnoho druhů a kvalitní mandarinky by...

  • Koktejl bez alkoholu

    Základem nealkoholického koktejlu je nejčastěji mléko nebo některý z mléčných výrobků, jako je kefír, podmáslí, smetana, jogurty. Ale koktejl lze...

  • Hřebíček

    Hřebíček je koření původem z Jihovýchodní Asie. Jedná se o sušená nerozvitá květní poupata stálezeleného stromu z čeledi myrtovitých. Hřebíček je...

  • Cukr vanilkový

    Vanilkový cukr je náhražkou pravé vanilky. Jedná se o jemný cukr ochucený chemicky vyráběným ethylvanilinem, který svou chutí a vůní pravou vanilku...

  • Okurky nakládačky

    Okurky k nakládání, jednoduše zvané nakládačky jsou vyšlechtěným druhem okurky využívaným téměř výhradně ke konzervaci. Mají krátké a štíhlé plody,...

Recepty s "Rostlinný tuk":

  • Skořicové věnečky

    Z uvedených surovin vypracujeme těsto a vyválíme je na tenký plát. Vykrajujeme kolečka formičkou, která současně vykrojí i střed. Jinak lze...

  • Pangas salát se sýrovou majonézou

    Na rozehřátém másle opečeme z obou stran filet z pangasia, podlijeme trochu vodou a podusíme doměkka. Vychladlé maso nakrájíme na kostičky a...

  • Slané vínové pečivo

    Z mouky, tuku, vína a soli vypracujeme těsto, které necháme v chladničce nejlépe přes noc, vždy však nejméně 2 hodiny odpočinout. Pak ho vyválíme...

  • Rozinková srdíčka

    Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Pak vyválíme na 5 mm silný plát a vykrajujeme srdíčka, která na suchém...

  • Pudinkový závin s meruňkami

    Nejdříve připravíme náplň: Z mléka, pudinkových prášků a cukru uvaříme hustý pudink. Do mírně vychladlého pudinku přimícháme nakrájené máslo nebo...



Nové příspěvky