Tisk

Rostlinný tuk

Rostlinný tuk je získáván speciálními technologickými postupy z rostlin, které obsahují tuky. V podstatě se jedná o tytéž rostliny, ze kterých je získáván i olej. Rostlinnými tuky jsou nahrazovány tuky živočišného původu, především máslo a sádlo. Z hlediska výživy obsahují rostlinné tuky méně nasycených mastných kyselin a vyšší obsah více nenasycených mastných kyselin, které mají příznivé účinky na lidské zdraví a mimo jiné snižují i obsah cholesterolu. Rostlinné tuky jsou všeobecně dobře roztíratelné a pod různými obchodními názvy jsou vyráběny druhy k použití jako náhrada másla, jako tuk do pečiva a moučníků, k pečení nebo smažení. 


Další pojmy slovníku:

  • Majoránka

    Majoránka je i u nás běžně pěstovaná rostlina využívaná jako bylinné koření. V kuchyni se různě používají sušené květy a lístky, které mají po...

  • Pšeničná mouka hladká

     Při mletí potravinářské pšenice se hladké mouky dosáhne mletím hrubších částic zrna najemno a konečným prosátím. Hladká mouka je hladká na...

  • Miňonky

    Miňonky nejsou jen známé malé oplatky s čokoládou. Jedná se o název pro ozdobené pečivo, který se u nás neujal a byl nahrazen jednodušším, i když...

  • Sladká mletá paprika

    Mletá paprika je hojně používané práškové koření jasně červené barvy a palčivé chuti, kterou ovlivňuje svým množstvím alkaloid kapsicin v paprice...

  • Pálivá mletá paprika

    Mletá pálivá paprika se vyrábí ze sušených velmi zralých paprikových plodů a z druhů, které mají zvláště vysoký obsah kapsicinu a tím jsou velmi...

Recepty s "Rostlinný tuk":

  • Falešné listové těsto

    Mouku prosijeme na vál, do důlku v mouce nastrouháme tuk, přidáme vejce, vodu a ocet. Rychle zpracujeme a několik hodin nebo do druhého dne necháme...

  • Klobásová kolečka

    Mouku s práškem do pečiva prosijeme na vál, přidáme rozsekaný tuk, zakysanou smetanu, sůl a trochu kmínu. Vypracujeme křehké nelepivé těsto a...

  • Švestkové řezy se sněhem

    Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva, moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme 4 žloutky, změklé máslo a vypracujeme těsto. Polovinu vyválíme a...

  • Jidášky

    Z droždí, trochy cukru a mouky a vlahého mléka zaděláme kvásek. Když kvásek vzejde vlijeme jej do připravené prosáté mouky promíchané se solí....

  • Makový závin se švestkami

    Do vroucího mléka vsypeme mletý mák, přidáme cukr a vanilkový cukr, krátce povaříme a necháme vychladnout. Do mísy prosijeme mouku, do důlku v ní...



Nové příspěvky