Tisk

Rotiserie (Rotisserie)

Název je odvozen z francouzštiny, pochází z poloviny 15.století a označuje zařízení na takový způsob rožnění, kdy se jídlo, nejčastěji maso, nabodne na rožeň, který se pomalu otáčí nad ohněm nebo ohřevným tělesem. Otáčením rožně se zajistí rovnoměrné propečení ve vlastní šťávě a umožňuje snadné polévání marinádou nebo odřezávání propečených částí. Tento způsob se používá pro rožnění velkých kusů masa nebo pro přípravu celých zvířat, jako prasat, kuřat nebo drůbeže. Tímto názvem se dnes někdy označují také otáčivé rožně nebo grily.


Další pojmy slovníku:

  • Libeček lékařský

    Velká vytrvalá rostlina pochází ze Středozemí a její listy se podobají listům celeru. Obsahuje řadu vitamínů, pryskyřičných látek, kyselin a...

  • Sůl kuchyňská

    Kuchyňská sůl je kamenná sůl vyskytující se v přírodě jako nerost. Těží se v solných dolech a upravuje se pro kuchyňské použití. Její...

  • Muffin

    Jedná se o pečivo, původem z Anglie a Ameriky, pečené jako malý bochánek asi 8 cm v průměru. Na jeho pečení existují speciální formy nebo se může...

  • Rostlinný tuk

    Rostlinný tuk je získáván speciálními technologickými postupy z rostlin, které obsahují tuky. V podstatě se jedná o tytéž rostliny, ze kterých je...

  • Topinkovač

    Topinkovač je malý elektrický kuchyňský spotřebič určený k opékání krajíců různých druhů chleba. První topinkovače se vyráběly už na přelomu 19. a...



Nové příspěvky