Tisk

Rotiserie (Rotisserie)

Název je odvozen z francouzštiny, pochází z poloviny 15.století a označuje zařízení na takový způsob rožnění, kdy se jídlo, nejčastěji maso, nabodne na rožeň, který se pomalu otáčí nad ohněm nebo ohřevným tělesem. Otáčením rožně se zajistí rovnoměrné propečení ve vlastní šťávě a umožňuje snadné polévání marinádou nebo odřezávání propečených částí. Tento způsob se používá pro rožnění velkých kusů masa nebo pro přípravu celých zvířat, jako prasat, kuřat nebo drůbeže. Tímto názvem se dnes někdy označují také otáčivé rožně nebo grily.


Další pojmy slovníku:

  • Pudink

    Pudink je sladký rosolovitý dezert uvařený většinou z mléka a škrobové moučky. Právě škrobová moučka způsobí po vychladnutí ztuhnutí do rosolovité...

  • Ricotta

    Ricotta je italský sýr vyráběný z ovčího mléka jako regionální sýr nebo ze syrovátky kravského mléka. Protože při jeho výrobě již většinou...

  • Mořská sůl

    Mořská sůl se získává odpařováním mořské vody a je používána nejen při vaření, ale i v kosmetickém průmyslu. Pro svůj obsah minerálních látek má...

  • Ďas mořský

    Mořská ryba, která žije u středozemního a atlantického pobřeží Evropy, Afriky a Ameriky v poměrně velké hloubce. Má tak velkou a bizarní hlavu, že...

  • Mango

    Je to strom sice pocházející z Indie, ale rostoucí v tropických a subtropických oblastech po celém světě. Zajímavá je jeho dlouhověkost, jeho plody...



Nové příspěvky