Tisk

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta je příbuzná s kadeřávkem i hlávkovou kapustou. Je to rostlina s miniaturními listovými růžičkami vyrůstajícími na vysokém dřevnatém stonku. Její původ není přesně znám, ale pochází nejspíše z oblasti dnešní Belgie. Jde o zimní zeleninu, které nevadí zimní počasí a proto ji lze sklízet v zimě průběžně. Je bohatá na vitamín C, vitamíny skupiny B, K a A a na minerální látky. Růžičky se otrhávají jako malé uzavřené pupeny a vaří se jen velmi krátce, aby neztratily pevnost. Růžičková kapusta se používá do polévek, do dušených či zapékaných pokrmů nebo jako příloha.


Další pojmy slovníku:

  • Topinkovač

    Topinkovač je malý elektrický kuchyňský spotřebič určený k opékání krajíců různých druhů chleba. První topinkovače se vyráběly už na přelomu 19. a...

  • Agar

    Želatinový přípravek získávaný z mořských řas. Je součástí želatin prodávaných pod různými obchodními názvy v práškové nebo jiné formě. Tyto...

  • Topinambur

    Topinambur se ve větší míře pěstoval pro krmné účely. K vaření v kuchyni pak slouží hlízy bílé odrůdy topinamburu s bělavou nebo načervenalou...

  • Lasagne

    Lasagne jsou typické italské těstoviny využívané k zapékání. Na rozdíl od známých širokých nudlí jsou ještě širší, tvarově představují spíše malé...

  • Sladká mletá paprika

    Mletá paprika je hojně používané práškové koření jasně červené barvy a palčivé chuti, kterou ovlivňuje svým množstvím alkaloid kapsicin v paprice...

Recepty s "Růžičková kapusta":

  • Růžičková kapusta s hlívou

    Hlívu a růžičkovou kapustu očistíme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměka. Do zapékací mísy dáme olej, zcezenou kapustu s hlívou, posypeme...

  • Kotlety s kapustičkami

    Růžičkovou kapustu omyjeme a povaříme 5 min v osolené vodě.Vývar ponecháme stranou.Hladkou mouku opražíme na másle,přilijeme asi 1/4 l vývaru z...



Nové příspěvky