Tisk

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta je příbuzná s kadeřávkem i hlávkovou kapustou. Je to rostlina s miniaturními listovými růžičkami vyrůstajícími na vysokém dřevnatém stonku. Její původ není přesně znám, ale pochází nejspíše z oblasti dnešní Belgie. Jde o zimní zeleninu, které nevadí zimní počasí a proto ji lze sklízet v zimě průběžně. Je bohatá na vitamín C, vitamíny skupiny B, K a A a na minerální látky. Růžičky se otrhávají jako malé uzavřené pupeny a vaří se jen velmi krátce, aby neztratily pevnost. Růžičková kapusta se používá do polévek, do dušených či zapékaných pokrmů nebo jako příloha.


Další pojmy slovníku:

  • Hořčice dijonská

    Hořčic je mnoho druhů a to i těch, které se nazývají dijonská nebo pro nás ještě jednodušeji francouzská. Nejznámější je však burgundská dijonská...

  • Flambování

    Flambování je francouzský výraz pro dokončovací úpravu pokrmů, která spočívá v tom, že se polijí alkoholem a zapálí. Kromě efektu při servírování...

  • Ricotta

    Ricotta je italský sýr vyráběný z ovčího mléka jako regionální sýr nebo ze syrovátky kravského mléka. Protože při jeho výrobě již většinou...

  • Muškátový květ

    Muškátový květ se získává z osemení, míšku obepínajícího muškátový oříšek. Je oranžově zbarvený a pro použití se lisuje, suší a mele na prášek. Má...

  • Hlíva ústřičná

    Hlíva patří mezi velmi chutné houby. Má výraznou houbovou chuť a je vonnější než žampiony. Mírnou nevýhodou je to, že je poněkud tužší a proto...

Recepty s "Růžičková kapusta":

  • Růžičková kapusta s hlívou

    Hlívu a růžičkovou kapustu očistíme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměka. Do zapékací mísy dáme olej, zcezenou kapustu s hlívou, posypeme...

  • Kotlety s kapustičkami

    Růžičkovou kapustu omyjeme a povaříme 5 min v osolené vodě.Vývar ponecháme stranou.Hladkou mouku opražíme na másle,přilijeme asi 1/4 l vývaru z...



Nové příspěvky