Tisk

Rybí filé

Rybí filé je všeobecný název pro části mořských ryb. Většinou se jedná o některý z druhů tresky. Ryby jsou již očištěné a prodávané jako řezy neboli filety rybího masa. U nás jsou k dostání zmražené. Rybí filé z mořských ryb je důležitým zdrojem jódu, kterého je v naší oblasti mírný nedostatek, navíc se jedná o bílé a netučné maso. Maso lze upravovat všemi způsoby tepelné úpravy. Může se vařit, péct, dusit, smažit nebo zapékat. Vhodné je i pro grilování. Jednotlivé úpravy se doplňují zeleninou, smetanou nebo sýry. Z rybího filé se mohou vařit i polévky nebo je využít ve studené kuchyni k přípravě salátů nebo pomazánek. 


Další pojmy slovníku:

  • Kornspitz

    Tento název nejčastěji objevíme v nabídkách různých marketů. Je to obchodní značka pečiva ve tvaru vřetena a hmotnosti 7 dkg. Recept na toto pečivo...

  • Hořčičné semínko

    Je velmi staré a známé koření z jednoleté hořčice žluté, která se pěstuje i u nás a je příbuzná s řepkou olejkou. Semeno hořčice je kulaté, žluté a...

  • Mandarinky

    Mandarinky patří mezi citrusy. Jsou to plody citrusového stromku, který je odrůdou oranžovníku. Mandarinek je mnoho druhů a kvalitní mandarinky by...

  • Česnek

    Česnek je stará kulturní rostlina používaná odedávna jako potravina a jako léčivá rostlina. Pochází z plané rostliny rostoucí ve střední Asii a...

  • Muškátový květ

    Muškátový květ se získává z osemení, míšku obepínajícího muškátový oříšek. Je oranžově zbarvený a pro použití se lisuje, suší a mele na prášek. Má...

Recepty s "Rybí filé":

  • Losos s rýží

    Sýr se smetanou, vínem, hořčicí, medem a koprem utřeme, osolíme, opepříme a rozetřeme do zapékací formy. Lososa omyjeme, položíme na směs a pečeme...

  • Smažené vídeňské filé

    Žampiony nakrájíme na velmi tenké plátky, vložíme je na rozehřátý olej a zprudka osmahneme. Pak je mírně podle potřeby podlijeme, krátce podusíme a...

  • Indické rybí filé

    Maso naporcujeme, opláchneme a osolíme. Česnek prolisujeme a smícháme se zázvorem. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Na rozehřátém másle zpěníme...

  • Zapečený losos se špenátem

    Cibuli a česnek posekáme najemno a zesklovatíme na oleji. Špenát rozmrazíme a přidáme k cibuli, osolíme, opepříme a dusíme asi 2 minuty. Rajčata...

  • Rybí špízy se žampiony

    Plátky filé rozmrazíme a osušíme.Žampiony oloupeme a rybu nakrájíme na stejně velké kousky.Česnek oloupeme a nastrouháme.Chilli papriky...



Nové příspěvky