Tisk článku

Rybí závitky

Plátky masa všech druhů se různě plní dalšími surovinami. Vytvářejí se tak další možnosti v chuti a konečné úpravě řady pokrmů. Kromě tradičního vepřového, drůbežího a hovězího masa můžeme plnit i rybí maso. Zpestříme tím domácí jídelníček a vhodnou volbou dalších surovin dodržíme i zásady správné výživy.

Rybí závitky

Rybí závitky a příprava masa

Na rybí závitky potřebujeme rybí maso, které je prodáváno jako filety, což znamená plátek rybího masa v dostatečné velikosti. Proto se hodí různé druhy tresky, pangasia a lososa, případně dalších ryb. Zmražené maso musíme nechat zvolna povolit. Maso pak upravíme na vhodné porce a případné okrojky buď zpracujeme do náplně, do polévky, pomazánky nebo při jiné příležitosti. Rybí maso není většinou třeba naklepávat, pokud tak chceme učinit, tak jen velmi jemně. Pak maso osolíme, pokapeme citronovou šťávou aby zkřehlo a získalo lepší chuť a podle použití okořeníme. Můžeme je předem také marinovat ve vybrané marinádě. Plníme podle receptu, chuti nebo možností.

Rybí závitky a náplně

Jemné a chuťově neutrální rybí maso vyžaduje spíše jemnější nádivky. Nepoužíváme proto do náplní příliš chuťově výrazné suroviny a celý pokrm pak dochutíme spíše kořením nebo jej okořeníme bylinkami. Do rybích závitků a roládek také používáme většinou kompaktnější náplně složené například z těchto ingrediencí :

  • uzenina: Vhodná je šunka, anglická slanina nebo jiná měkčí uzenina. Aby nenarušila křehké rybí maso nebo nevypadávala ze závitků ven, tak se krájí na tenké plátky.
  • sýr: Hodí se plátkový sýr typu eidam či ementál nebo hranolky plísňového sýra. Může to být i sýrová směs z tavených sýrů, kterou pak rybí maso při plnění potíráme.
  • zelenina: Zeleninu používáme takovou, která vytvoří souvislou vrstvu, aby ze závitků nevypadávala. Hodí se proto především špenátové listy, listy čínského zelí nebo hlávkového salátu. Ostatní zelenina musí být předem podušená a zeleninová náplň spojená vejcem, bešamelem nebo roztaveným sýrem.
  • houby: Nejvhodnější jsou žampiony nakrájené na velmi tenké plátky, které nemusíme předem tepelně upravovat.
  • ovoce: K jemnému rybímu masu se z tuzemského ovoce hodí především jablka. Dobře se však snáší i s banány, s pomerančem nebo s kouskem citronu či grepu.
  • ostatní ingredience: Jedná se spíše o přidání některých bylinek, strouhaného zázvoru či křenu, trochy ořechů a podobných ingredienci na dochucení.

Rybí závitky a tvarování

U tvarování rybích závitků musíme respektovat tvar ryby nebo tvar, ve kterém se rybí maso prodává. Širší a delší plochu rybího masa můžeme plnit větším množstvím náplně a pak ji stočit spíše jako malou roládu. Stočené roládky pak upevňujeme párátky nebo obtočenou nití. Užší tvary z tresky pak plníme většinou jen plátky jednotlivých ingredienci a stáčíme po délce. Konce upevníme párátkem nebo můžeme celý závitek propíchnout špejlí. Naplněné závitky tepelně upravujeme jako smažené, dušené nebo pečené. Delší tepelně upravené závitky můžeme pak podávat podobně jako roládu, tedy nakrájené na plátky, užší závitky s tuhou náplní lze připravovat jako masové šneky.

Rybí závitky a smažení

Smažení závitků je jednoduchá a rychlá úprava. Naplněné závitky opatrně, aby se nerozpadly, obalujeme v klasickém trojobalu nebo v libovolném těstíčku. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje ze všech stran, po každé straně jen několik málo minut.

Rybí závitky a dušení

Dušené závitky patří k šetrně připraveným jídlům. Pokud vybereme vhodnou náplň a omezíme tuk při opékání před dušením, tak je můžeme využít i při dietě. Naplněné závitky můžeme jemně poprášit hladkou moukou, není to však nutné. Pak je zlehka opečeme na rozehřátém tuku, podlijeme a dusíme doměkka. Na podlévání využijeme vývar nebo vodu, ale k rybímu masu se velmi dobře hodí trocha bílého vína. Chceme-li mít na závěr omáčku na přelévání, pak přilijeme více tekutiny a zahustíme malým množstvím solamylu nebo podlijeme smetanou. Omáčky nepřipravujeme mnoho, skutečně jen tolik, aby stačila na pouhé přelití. Dochucujeme ji především citronovou šťávou, bylinkami nebo libovolným kořením.

Rybí závitky a pečení

Naplněné závitky vkládáme do tukem vymazaného pekáčku nebo zapékací misky. K rybám se hodí především máslo nebo dobrý olej. Pak pečeme v předehřáté troubě doměkka. Většina ryb nepotřebuje více jak 30 minut. Pečení má tu výhodu, že během pečení nebo při dopékání můžeme ještě přidat další suroviny, například vhodnou zeleninu, sýry, smetanu nebo dochucující kořenící omáčky. Samozřejmě během pečení podle potřeby podlijeme.

Rybí závitky a přílohy

K rybím závitkům se hodí vařené nebo opékané brambory a zeleninová obloha nebo zeleninový salát. Vhodná je i dušená rýže, kterou si můžeme trochu dochutit tak, aby ladila s náplní rybích závitků. Využít můžeme také kuskus, ostatní obvyklé přílohy přenecháme jiným pokrmům.

 





Příspěvky ke článku: Rybí závitky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky