Luxusní recepty na závitky z vepřového masa 5x jinak. Pochutnejte si!

Čekáte návštěvu a chcete přichystat nějaké netradiční občerstvení?

Nebo máte jen schované vepřové maso a nevíte, jak ho připravit zase trochu jinak?

Vyzkoušejte naše recepty na vepřové závitky v 5 různých variantách.

Dobrou chuť!

Cikánské vepřové závitky

Tenké vepřové plátky plněné sýrem a mátou s kouřovou rajčatovou omáčkou jsou jedinečná delikatesa, na které si pochutnají všichni vaši hosté!

Ingredience

  • 2 x 500g vepřové panenky, rozpůlené na šířku, pokrájené na tenčí plátky, které naklepejte
  • 8 plátků šunky serrano nebo prosciutto, rozpůlených na šířku
  • 150 g mozzarelly, nahrubo nastrouhané
  • 1/2 šálku velkých listů máty peprné
  • 4 x 60 g dlouhé slaniny, rozpůlené na šířku
  • 2 lžíce olivového oleje

Na Sofrito:

  • 60 ml (1/4 šálku) olivového oleje
  • 1 malá cibule, jemně nasekaná
  • 3 stroužky česneku, nakrájeného na tenké plátky
  • 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
  • 500 g cherry rajčat, rozpůlených
  • 150 ml suchého sherry

Postup

  1. Na Sofrito zahřejte na pánvi na středním plameni olivový olej, přidejte cibuli, česnek, cibuli a 1 čajovou lžičku soli a vařte 5 minut nebo do měkka.
  2. Přidejte rajčata a vařte dalších 5 minut nebo dokud mírně nezměknou.
  3. Přidejte sherry a duste 8 minut, poté dochuťte mletým černým pepřem.
  4. Nyní si připravte závitky.
  5. Seřízněte vepřové maso z boku na plátky tak, aby vám vznikly kousky velké přibližně 14 cm x 16 cm.
  6. Na vrch každého plátku masa dejte 4 kusy šunky, posypte sýrem a přikryjte několika lístky máty.
  7. Rolujte z dlouhé strany, kolem každé rolky omotejte 2 kusy slaniny z každé strany a zajistěte párátky.
  8. Ochuťte solí a mletým černým pepřem.
  9. Na pánvi zahřejte na středním plameni olivový olej, přidejte rolky a restujte 10 minut nebo dokud nezhnědnou.
  10. Přidejte 1/2 šálku vody, přikryjte a vařte další 2–3 minuty nebo do uvaření.
  11. Vyjměte z pánve, překrájete na poloviny úhlopříčně a podávejte se sofritem, posypané zbývajícími natrhanými lístky máty.
Vepřové rolky se šunkou a sýrem položené na rajčatech, servírované misce s vidličkou.
www.taste.com.au

Pečené závitky s vepřovým masem a zeleninou

Tyto jarní závitky v čínském stylu jsou plněné zeleninou a vepřovým masem zabalené v tenkém, křupavém těstíčku, které se při kousnutí roztříští v ústech. Lahoda!

Ingredience

  • 1 uvařená vepřová panenka (cca 500 g)
  • olej ve spreji
  • 4 šálky salátové směsi na coleslaw
  • 2 jarní cibulky nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 šálku čerstvého koriandru, nasekaného
  • 3 lžíce hoisin omáčky
  • 16 kusů kupovaného těsta na jarní závitky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 220 stupňů C.
  2. Postříkejte velký pekáč olejem.
  3. Dejte salátovou směs a jarní cibulku do nádoby vhodné pro mikrovlnnou troubu.
  4. Zakryjte voskovým papírem a 5 minut ohřívejte.
  5. Přendejte na talíř a nechte mírně vychladnout.
  6. Jemně nakrájejte panenku.
  7. Smíchejte ve velké míse panenku, směs zelného salátu, koriandr a hoisin omáčku.
  8. Položte těsto na pracovní plochu tak, aby jeden roh směřoval k vám.
  9. Okraj potřete vodou.
  10. Nandejte lžící asi 1/4 šálku směsi z vepřové panenky do středu těsta.
  11. Přeložte spodní roh těsta přes náplň.
  12. Přeložte po stranách a srolujte.
  13. Položte rolky švem dolů na talíř a zakryjte vlhkými papírovými ručníky, aby nedošlo k vysušení.
  14. Opakujte postup se zbývajícími rolkami.
  15. Uspořádejte závitky v jedné vrstvě švy dolů do připraveného pekáče.
  16. Jemně nastříkejte rolky olejem ve spreji.
  17. Pečte, dokud spodek závitků nebude lehce hnědý, asi 8 minut.
  18. Otočte závitky a pečte další cca 3 minuty, dokud nebudou lehce opečené i zeshora.
  19. Podávejte teplé.
Pečené jarní rolky s masem a zeleninou s dipem na talířku.
www.eatpork.org

Pikantní asijské zelné závitky s vepřovým

Tyto rolky jsou inspirované asijskou kuchyní a jsou neuvěřitelně dobré! Zelný list plněný masem, zeleninou a rýží v kombinaci s lahodnou omáčkou vás příjemně překvapí.

Ingredience

Na omáčku:

  • 1 a ½ šálku vody
  • cca 80 g rajčatového protlaku
  • ¼ šálek sójové omáčky
  • 3 lžíce hoisin omáčky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce pikantní omáčky Sriracha
  • 4 stroužky česneku, lisované
  • 1 lžíce sušeného zázvoru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

Na závitky:

  • olej ve spreji
  • sůl dle chuti
  • 1 velké bílé zelí
  • 340 g brokolice
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 šálek vařené hnědé rýže
  • 1 svazek nasekané jarní cibulky, použijte pouze bílou a světle zelenou část   
  • 4 stroužky česneku, lisované
  • 1 lžíce sušeného zázvoru
  • ¼ šálku sójové omáčky
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce černého sezamu

Postup

  1. Smíchejte všechny ingredience na omáčku v malém kastrolu a míchejte tak dlouho, dokud se kukuřičný škrob nerozpustí.
  2. Přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte 3 až 4 minuty nebo dokud omáčka nezhoustne.
  4. Přendejte ¼ šálku omáčky do dostatečně velké misky, aby pojala náplň, kterou budete připravovat.
  5. Zbývající omáčku nechte vychladnout.
  6. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  7. Nastříkejte pekáč olejem a dejte stranou.
  8. Přiveďte hrnec osolené vody k varu.
  9. Odstraňte 12 listů z hlávkového zelí a dávejte pozor, abyste je neroztrhli nebo nepolámali.
  10. Vložte tři listy najednou do vroucí vody a vařte je 1 až 2 minuty nebo dokud nejsou vláčné.
  11. Přendejte listy na čistou kuchyňskou utěrku nebo papírové ubrousky, aby se zchladily.
  12. Opakujte se zbývajícími listy.
  13. Udržujte vodu vroucí a přidejte brokolici.
  14. Okamžitě ji sceďte a zchlaďte pod studenou vodou.
  15. Smíchejte brokolici, vepřové maso, hnědou rýži, všechnu jarní cibulku kromě 2 lžic, česnek, zázvor, sójovou omáčku a vejce v misce s vyhrazenou omáčkou a dobře promíchejte.
  16. Vystřihněte silnou žílu z každého listu zelí v obráceném tvaru písmene V viz foto níže.
  17. Umístěte 1/12 náplně do středu každého zelného listu.
  18. Dolní „chlopně“ vytáhněte nahoru a přes náplň a mírně je překrývejte.
  19. Přeložte po stranách a srolujte.
  20. Vložte do připraveného pekáče.
  21. Nalijte zbývající omáčku na závitky.
  22. Zakryjte alobalem a pečte cca 45 až 50 minut.
  23. Před podáváním nechte 5 minut odpočívat.
  24. Omáčku, která se usadila na dně pekáče, přelijte zpět přes závitky.
  25. Ozdobte vyhrazenými 2 lžícemi jarní cibulky a sezamovými semínky.
Závitky ze zelí plněné mletým masem a zeleninou v pekáči s vidličkou.
www.fromachefskitchen.com

Pokud vám tyto závitky zachutnaly, určitě využijete i naše další recepty na zelné závitky 4x jinak!

Křupavé vepřové rolky se sýrovou omáčkou

Tyto rolky z vepřového masa jsou křupavé, krémové, slané a bylinkové. Každá rolka je naditá chutnými ingrediencemi, které ji dělají naprosto perfektní. Aby vše bylo ještě dokonalejší, je recept doplněn o sýrovou omáčkou, která pokrmu dodá krémovitost.

Ingredience

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 3 kusy choriza, mletého
  • 12 kusů listů bazalky
  • 1/4 šálku másla, chlazeného, nakrájeného na malé kostky
  • 1 velké vejce, rozšlehané
  • 1 šálek kukuřičného škrobu
  • 1 šálek japonské strouhanky
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti
  • 2 šálky rostlinného oleje na smažení
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 180 g strouhaného sýra
  • 1 šálek mléka

Postup

  1. Mleté vepřové maso dochuťte solí a pepřem.
  2. Rozdělte směs na 12 porcí a tvarujte do kuliček.
  3. Na polovinu kousku pečícího papíru (15 cm x 20 cm) rozložte vepřovou kouli.
  4. Do jejího středu dejte list bazalky, 1 čajovou lžičku choriza a malou kostku másla.
  5. Pomocí okraje pečícího papíru pevně srolujte vepřové maso na druhý konec, aby připomínalo špalek.
  6. Opakujte, dokud takto nevytvoříte 12 špalíčků.
  7. Nechte odpočinout v chladničce nejméně 2 hodiny.
  8. Do jedné misky dejte rozšlehané vejce.
  9. Na talíř dejte kukuřičný škrob a na jiný talíř japonskou strouhanku.
  10. Odstraňte vepřové rolky z papíru.
  11. Ponořte rolku do vajíčka, vložte do kukuřičného škrobu a nakonec obalte japonskou strouhankou.
  12. Opakujte se zbývajícími vepřovými rolkami.
  13. Až budete připraveni smažit, zahřejte olej na hluboké pánvi na středně vysokém plameni.
  14. Smažte vepřové rolky do zlatova ze všech stran.
  15. Rolky dávejte z oleje na papírové ubrousky, abyste odstranili přebytečný tuk.
  16. Sýrovou omáčku si připravíte následujícím způsobem.
  17. Zahřejte pánev na střední teplotu.
  18. Rozpusťte máslo a přidejte mouku.
  19. Míchejte, dokud se mouka nespojí s máslem.
  20. Přidejte mléko a sýr.
  21. Míchejte, dokud není směs dobře promíchána.
  22. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
  23. Vařte, dokud směs není hustá, ale stále trochu tekutá.
  24. Nalijte na vepřové rolky nebo podávejte bokem jako dip.
Smažené rolky plněné masem zalité sýrovou omáčkou.
www.yummy.ph

Inspirujte se našimi dalšími recepty na dokonalé závitky s mletým masem.

Letní závitky s karamelizovaným vepřovým

Lepkavé sladké karamelizované vepřové maso doplněno salátem, mrkví, jarní cibulkou a okurkou, to vše zabaleno do rýžového papíru s nudlemi. Zní to jako ráj? Představte si k tomu ještě krémovou arašídovou omáčku!

Ingredience

Na omáčku:

  • 1/4 šálku arašídového másla
  • šťáva z 1 limetky
  • 3 lžíce hoisin omáčky
  • 1 drcený stroužek česneku
  • 2 lžíce arašídového oleje
  • nasekané arašídy (na ozdobu)
  • sůl a pepř podle chuti

Na karamelizované vepřové maso:

  • 1 vepřová panenka (asi 500 g)
  • 3/4 šálku krystalového cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 drcené stroužky česneku
  • 1 čajová lžička sezamového oleje

Na letní závitky:

  • 1 balení rýžového papíru
  • 2 velké mrkve nakrájené na tenké tyčinky
  • 1/2 okurky nakrájené na tenké tyčinky
  • 4 nasekané jarní cibulky (zelené části)
  • 1/2 listového salátu
  • 120 g nudlí vermicelli

Postup

  1. Začněte tím, že přidáte přísady na omáčku (kromě nasekaných arašídů) do kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
  2. Přendejte do servírovací misky, posypte nasekanými arašídy a vložte do chladničky, dokud omáčku nebudete potřebovat.
  3. Vepřové maso nakrájejte na kousky a odstraňte veškerý tuk / chrupavku.
  4. Přidejte cukr v rovnoměrné vrstvě na dno těžké pánve při středně nízké teplotě.
  5. Může trvat několik minut, než se něco stane, ale pokud se nic neděje po dobu asi 10 minut, trochu zvyšte teplotu.
  6. Pečlivě sledujte cukr.
  7. Jakmile rozteče a získá pěknou karamelovou barvu, přidejte vepřové maso a míchejte, dokud není obalené.
  8. Přidejte rybí omáčku, sůl a pepř a promíchejte.
  9. Zakryjte pánev a vařte asi dvě minuty.
  10. Přidejte česnek a sezamový olej a promíchejte.
  11. Vařte odkryté asi 20 minut a občas míchejte, dokud omáčka trochu nezredukuje a vepřové maso nezkaramelizuje v lahodné lepkavé sladké omáčce.
  12. Když je hotovo, přendejte na misku nebo talíř.
  13. Zatímco vepřové maso karamelizuje, je dobré začít krájet zeleninu a vařit nudle, abyste využili čas.
  14. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké tyčinky.
  15. Okurku neloupejte a také nakrájejte na tenké tyčinky.
  16. Nasekejte zelené části jarních cibulek.
  17. Natrhejte salát na kousky.
  18. Odložte zeleninu stranou na talíř, aby byla připravená.
  19. Nudle trvá uvařit jen několik minut.
  20. Přidejte je do vroucí vody a postupujte podle pokynů na obalu.
  21. Sceďte a opláchněte pod studenou vodou, aby se rychleji ochladily.
  22. Až dokončíte výše uvedené kroky, konečně přijde čas na tvoření letních závitků.
  23. Naplňte velkou misku studenou vodou.
  24. Navlhčete kousek rýžového papíru a poté jej položte na povrch, na kterém budete závitky tvořit.
  25. Přidejte vermicelli, zeleninu a vepřové maso do horní třetiny rýžového papíru.
  26. Mírně přeložte boky a poté přeložte horní část tak, aby se jen dotýkala náplně.
  27. Rukou zatlačte náplň směrem k sobě.
  28. Mějte na paměti, že chcete, aby byly závitky poměrně pevné, ale pokud je budete rolovat příliš pevně, papír se roztrhá.
  29. Opakujte postup pro tolik závitků, na kolik máte náplň.
  30. Podávejte závitky s arašídovou omáčkou.

Podívejte se, jak rolky správně zarolovat na následujících fotkách:

Návod na letní rolky se zeleninou s masem.
www.saltandlavender.com
Rolky z rýžového papíru plněné zeleninou a vepřovým masem s arašídovou omáčkou.
www.saltandlavender.com

A jaké vepřové závitky jsou pro vás ty nej? Pochlubte se nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X