Nepřekonatelné rybízové recepty na jednom míst! Pečte, lisujte, zavařujte, ale hlavně vychutnávejte!

Nemusíme se těšit jen na vinobraní, o pár měsíců dříve nám udělá radost rybízobraní.

Rybíz je podobně jako jiné kyselé ovoce na přímý konzum ne vždy vhodné, ale o to lepší do dezertů, zmrzlin, zavařenin, studených limonád a koktejlů nebo moučníků.

Které jsou ty nejoblíbenější pokrmy z rybízu?

To se dozvíte v těchto 6 skvělých a snadných receptech s rybízem!

Rybízová marmeláda

Co budeme potřebovat

  • 5 kg rybízu
  • cca 4 sáčky želírovacího cukru
  • hrnek cukru

Postup

  1. Červený nebo černý rybíz rozemeleme v kuchyňském mixéru. Potom směs necháme přes plátno vykapat.
  2. Pro vaření marmelády odebereme do hrnce 1 kg šťávy (trochu méně než litr), přidáme sáček želírovacího cukru a 2 polévkové lžíce cukru krystal a za studena dobře promícháme. Po rozmíchání přivedeme k varu.
  3. Zhruba 10 minut pozvolna za stálého míchání provařujeme a odebíráme pěnu.
  4. Po dovaření sléváme ihned do připravených sklenic, uzavřeme a na cca 5 minut otočíme dnem vzhůru.
  5. Potom zase otočíme zpět, aby marmeláda nezůstala na víčku.
  6. Podáváme na ranním pečivu, v bílém jogurtu nebo do tvarohu.
Sklenička plná lahodného rybízového džemu.
Zdroj: thespruceeats.com

Rybízový drobenkový koláč

V koláčích je rybíz pro svou pikantní chuť vynikající a oblíbený.

Co budeme potřebovat

  • 250 g polohrubé mouky
  • hrnek nebo dva rybízu
  • 160 g cukru krupice
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 120 g másla
  • 220 ml mléka

Na drobenku

  • 80 g cukru
  • 80 g hrubé mouky
  • 80 g másla

Postup

  1. Mouku, prášek do pečiva a cukr smícháme.
  2. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce a mléko a dobře promícháme.
  3. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané pečící formy.
  4. Povrch těsta poklademe rybízem.
  5. Z másla, hrubé mouky a cukru užmolíme drobenku a posypeme jí povrch koláče.
  6.  Pečeme ve vyhřáté troubě při 175 ºC asi 30-40 minut.
Kovový podtácek s kostkami rybízového koláček s drobenkou.
Zdroj: heatherhomemade.com

Veganský koláč s rybízem

Tento lahodný veganský a bezlepkový koláč z červeného rybízu může být jedním z mnoha výtvorů letošního rybízového léta.

Co budeme potřebovat

Na krustu

  • 200 g rýžové mouky
  • 60 g kešu másla
  • 60 ml tmavého javorového sirupu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Na náplň

  • 200 g červeného rybízu
  • 3 lžíce tmavého javorového sirupu
  • 1 lžíce tapiokového škrobu
  • šťáva z půlky citronu
  • ½ lžičky skořice

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Vymažte plech na koláč.
  • Všechny ingredience na koláčovou krustu zpracujte v kuchyňském robotu, dokud se nespojí v těsto.
  • Těsto zlehka prohněteme do koule.
  • Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme kouli.
  • Vezměte jednu z kuliček a rukama ji zploštěte na placku.
  • Vložte do připravené koláčové formy a rukama jí vytlačte do formy.
  • Náplň na koláč připravíme smícháním všech surovin.
  • Tuto směs přeneste do připravené koláčové krusty.
  • Zbývající polovinu těsta, rozválejte a podélně nakrájejte na tenké proužky.
  • Na náplni vytvořte z těchto proužků mřížku.
  • Rybízový koláč pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut, dokud okraje nezezlátnou a náplň nezačne bublat a ztuhnout.
Upečený křehký rybízový koláč.
Zdroj: CreativeOlly.com

Rybízový sirup

Recept na sirup z červeného rybízu je snadný na přípravu a dokáže vytvořit chutný osvěžující nápoj. Naučte se, jak si tento lahodný sirup vyrobit doma s minimem ingrediencí a úsilí.

Co budeme potřebovat

  • 3 kg rybízu
  • 3,5 kg cukru
  • 10-15 g kyseliny citronové
  • kuchyňský teploměr

Postup

  1. Rybíz odstopkujeme, umyjeme, nadrtíme vidličkou a ponoříme do vody ve velké nádobě. Necháme uležet do druhého dne.
  2. Procedíme přes plátýnko nebo gázu a vymačkáme.
  3. Změříme množství vyceděné šťávy.
  4. Zahřejeme na 70 °C a přidáme na litr šťávy 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové.
  5. Zahřejeme na  zhruba 85 °C, zamícháme, sesbíráme pěnu.
  6. Ihned plníme do lahví, ty položíme na bok a necháme vychladnout.
  7. Sirup přidáváme do vody nebo sycené vody k přípravě lahodného osvěžujícího nápoje.

Výborný je v menším množství i do vařených jablečných kompotů, kdy osvěží chuť jablek s fádnější chutí.

Vanilková zmrzlina přelitá hustým sirupem z rybízu.
Zdroj: cdkitchen.com

Rybízová bublanina

Velmi jednoduchá buchta s vláčným středem a křupavou kůrčičkou. Bublanina z červeného rybízu je snadná sladkost v letních dnech!

Co budeme potřebovat

  • 3 hrnky rybízu
  • 200 g másla
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva

Postup

  1. Rybíz přebereme a opláchneme.
  2. Do pěny ušleháme máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce.
  3. Mouku promícháme s kypřícím práškem a přimícháme k našlehané pěně.
  4. Vymažeme plech, troubu předehřejeme na 160 °C.
  5. Těsto rozprostřeme na plech a navrch nasypeme rybíz.
  6. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 40 minut.
  7. Podáváme posypané moučkovým cukrem nebo jen tak – ale pozor, zejména červený rybíz je i v koláči docela kyselý!
Nadýchané těsto s kousky kyselého červeného rybízu.
Zdroj: lordbyronskitchen.com

Rybízová šťáva

Příprava šťávy z rybízu je tak jednoduchá, jak jen může být. Rybíz oberete, zavaříte, osladíte a nalijete do lahví.

Co budeme potřebovat

  • 3 – 4 kg červeného rybízu
  • 2,2 l vody
  • 250 g cukru, stévie nebo erythritolu

Postup

  • Bobule rybízu dejte do velkého hrnce.
  • Do hrnce nalijte vodu tak, aby byly bobule zakryté.
  • Přidejte sladidlo, pro verzi bez cukru použijte erythritol. Dobře funguje také med nebo běžný cukr.
  • Směs vařte asi 5-10 minut, aby bobule změkly.
  • Ochutnejte šťávu, a pokud chcete, přidejte další sladidlo.
  • Směs necháme vychladnout.
  • Šťávu sceďte pomocí sítka do misky a prolisujte, abyste dostali veškerou šťávu.
  • Hotovou šťávu nalijte do lahví.

Rybíz je výborný i do tvarohových krémů na palačinky a lívanečky, do sladkých nákypů z těstovin, rýže, ovesných vloček nebo krupice i do žemlovky s tvarohem.
Vyzkoušejte i další chutné rybízové moučníkové recepty z našeho doporučení.

Sklenička s červenou ovocnou šťávou.
Zdroj: scandicuisine.com

Zdravotní přínos rybízu

Rybíz neboli meruzalka je oblíbené bobulové ovoce, které pěstujeme téměř na každé zahrádce. Známý je rybíz červený, bílý nebo černý, nově se objevuje také růžový, který je nejsladší. Hodí k přímému jídlu, zamražení na zimní ovocné koláče, nebo na marmeládu.

Rybíz obsahuje mnoho vitamínů, např. A, B5, B6, B1, E. Nejvýznamnější je vitamín C.

Černý rybíz ve skutečnosti obsahuje čtyřikrát více vitamínu C než pomeranče a dvojnásobné množství antioxidantů než borůvky.

Rybíz má kromě vitamínu C spoustu antioxidantů a antokyanů. Ty mohou pomoci posílit váš imunitní systém, uklidnit bolest v krku a zmírnit příznaky chřipky.

Olej ze semen rybízu obsahuje kyselinu gama-linolenovou, typ omega-6 mastné kyseliny, o které se říká, že pomáhá zmírňovat záněty v těle.

Černý rybíz má vysoký obsah draslíku a kyseliny gama-linolenové, což může také pomoci snížit váš krevní tlak.

Rybíz není těžké začlenit do svého jídelníčku, najdete ho ve formě:

  • sušeného ovoce
  • oleje
  • pilulek a kapslí
  • prášku

Doporučené dávkování:

  • čtyři tobolky po 250 miligramech denně, dvakrát denně
  • 5-10 mililitrů ovocného sirupu denně
  • jednu sklenici ovocné šťávy denně
  • 1-2 čajové lžičky sušených listů, třikrát až čtyřikrát denně

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X