Tisk článku

Rychlé a zdravé večeře ze sýrů

Sáhnout po některém ze sýrů pro přípravu chutné, rychlé a zdravé večeře je v každém případě rozumný nápad. Všechny tyto požadavky nám totiž sýry při správném výběru receptů mohou splnit. Přitom si ještě můžeme vybrat, zda chceme večeři teplou či studenou, jednoduchou nebo o něco málo složitější, dietní nebo sytou, s přílohou či bez přílohy a vybírat můžeme ze všech sýrů, které jsou k dostání, protože snad žádný není nevhodný.

Rychlé a zdravé večeře ze sýrů

Studená sýrová večeře

Ke studené večeři ze sýrů můžeme připravit buď jen obložené chleby či bílé pečivo, kde je obloha složena převážně ze sýra. Další variantou je sýrová pomazánka na spoustu způsobů úpravy. Jestliže jsme počítali se studenou večeří předem, můžeme podávat naložený neboli marinovaný sýr.

Obložené chleby

Chléb nakrájený na krajíčky, popřípadě lehce osmahnutý v opékači, na oleji nebo rozpečený v troubě, namažeme máslem a obkládáme plátky eidamu, ementálu, goudy a podobných tvrdých sýrů. Můžeme použít i plátky plísňového sýra, romaduru, tvarůžků a dalších sýrů. Doplňujeme čerstvou momentálně dostupnou zeleninou, zelenými natěmi nebo plátky kyselejších jablek. Podobně postupujeme u obkládání bílého pečiva jako housek, rohlíků nebo chlebíčkových vek.

Sýrové pomazánky

Sýrové pomazánky můžeme připravovat ze všech druhů sýrů. Tavené a tvarohové sýry jen utřeme s trochou másla nebo tvarohu, tvrdší sýry nakrájíme na drobné kostičky, nastrouháme, rozdrobíme nebo rozmačkáme vidličkou. Podle použitého druhu sýra můžeme mít pomazánku velmi jemnou nebo naopak velice pikantní. K druhu sýra volíme i druh koření. Do sýrové pomazánky můžeme přidávat drobně nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, zjemňujeme ji smetanou, jogurtem nebo majonézou. Přidat můžeme i uzeninu, je to však zbytečné, protože jednak nedodáme žádné významné živiny a kořeněnou uzeninou se ochudíme o chuť sýra.

Nakládaný sýr

Ze sýrů nakládáme především Hermelín a obdobné sýry a pak také tvarůžky. Připravíme si pikantní nálev s kořením doplněný cibulí a papričkami a do něj na několik dní uložíme kousky sýra. Podáváme s chlebem a jako nápoj se hodí jednoznačně pivo.

Teplá sýrová večeře

První na řadě bude asi smažený sýr a následovat jej bude zapékaný sýr s vejci, zeleninou nebo uzeninou. K těmto teplým večeřím připravujeme jako přílohu vařené nebo opékané brambory či bramborovou kaši, ale lze také podávat jen s pečivem, především s chlebem. Nezapomínáme přitom na zeleninovou oblohu. Můžeme také obložené chleby se sýrem zapéci pod grilem nebo v troubě a rázem je na stole teplá večeře.

Smažený sýr

Nejčastěji smažíme plátky tvrdého sýra nakrájené na plátky silné asi 1 cm, podélně překrojený Hermelín nebo jednotlivá kolečka tvarůžků. Takto připravený sýr obalujeme v trojobalu nebo v těstíčku. Na sýr je lepší dávat více obalu, aby se sýr neroztékal, takže obalujeme v mouce, vejci, strouhance, vejci a strouhance nebo strouhance, vejci, mouce a strouhance. Těstíčko připravujeme hustší a po namočení v těstíčku obalujeme ještě ve strouhance. Ale smažit můžeme i plněné plátky, kousky sýrů napíchané jako špíz na jehlu spolu s dalšími surovinami nebo ze sýra připravit sýrovou hmotu, ze které lze smažit malé karbanátky. Plátkový sýr před smažením plníme. Jeden ze způsobů plnění je ten, že střídavě skládáme asi 3-4 plátky sýra a 2-3 plátky šunky nebo salámu stejné velikosti. Pak opět dvojitě obalíme a usmažíme. Plátky můžeme plnit i připravenou nádivkou, které potřebujeme asi 1 polévkovou lžíci na plátek. Nádivka může být z dušené zeleniny, leča, paštiky, dušených hub nebo jen z ochuceného tvarohu. Musíme dodržet zásadu, že plníme jen studenou nádivkou, jinak sýr měkne. Plníme doprostřed plátku, přeložíme napůl a obalíme. Při obalování držíme jen za růžky plátku. Podobně můžeme plnit a smažit i prokrojený hermelín nebo skládaná kolečka tvarůžků. Na sýrové karbanátky sýr nastrouháme a doplníme vejci, dalšími surovinami a vytvarované malé karbanátky obalíme a usmažíme. Sýr smažíme vždy po obou stranách v hodně rozpáleném oleji, aby se rychle usmažil a během smažení do něj nepícháme, ale obracíme jen lopatkou. Tak zabráníme tomu, aby se sýr roztekl.

Zapékaný sýr

Do vymazané zapékací misky rovnáme plátky sýra, strouhaný nebo drobený sýr a doplníme rozšlehanými vejci nebo naopak spodní vrstvu bude tvořit dušená zelenina či uzenina a vrchní vrstvu upravený sýr. Zapékáme do roztavení sýra, pak pokrm krájíme na porce a podáváme s různě upravenými brambory nebo jen s pečivem.
 





Příspěvky ke článku: Rychlé a zdravé večeře ze sýrů

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...