Tisk článku

Rychlé letní pizzy

I když se nám v teplém letním počasí nechce trávit příliš času u teplé plotny nebo trouby, přesto je potřeba někdy připravit k jídlu něco teplého. K letní večeři se velmi dobře hodí některá z rychlých pizz. Rychle ji připravíme tehdy, pokud si vybereme vhodné těsto a náplň, kterou nemusíme předem příliš upravovat.

Rychlé letní pizzy

Pizza a vhodné těsto

Správná pizza se peče z těsta zadělaného droždím a řádně vykynutého. Tak musíme postupovat v případě, že skutečně chceme mít pizzu připravenou klasickým způsobem. Ale v domácím prostředí je možné si přípravu zjednodušit podle vlastních potřeb a chutí. I na pizzu najdeme recepty, kde je příprava těsta velmi časově zjednodušena a totéž se týká i zpracování těsta. Vhodná snadná a rychlá těsta vybíráme zhruba v tomto pořadí :

  1. jogurtové těsto
  2. tvarohové těsto
  3. listové těsto
  4. nekynuté těsto
  5. křehké těsto

Jogurtové těsto

Jedná se o velmi jednoduché těsto, do kterého přidáváme bílý neochucený jogurt. Výhodou je i to, že s přidáním jogurtu je možné snížit objem potřebného tuku, případně tuk zcela vynechat.

Tvarohové těsto

Do těsta přidáváme měkký tvaroh a opět je možné snížit množství tuku, příapdně jej zcela vynechat. Mouka je nejvhodnější polohrubá. Tvarohové těsto je po upečení chutné a vláčné.

Listové těsto

Listově těsto si buď koupíme, což je nejjednodušší. Navíc se prodává chlazené i zmrazené, takže jej můžeme mít nakoupené do zásoby. Nemáme-li rádi kupované listové těsto, pak si na pizzu připravíme toto těsto podle některého méně náročného receptu na zpracování těsta.

Nekynuté těsto

Jedná se o těsto zadělávané droždím, které se nenechává kynout, ale ihned se vytvaruje, naplní a peče. Postup zpracování těsta je stejný jako u jiných kynutých těst, pouze je třeba zvýšit objem droždí. Na 40-50dkg mouky, což je množství, které vyjde na velký plech, se dává celá kostka droždí o váze 42g. V případě, že se těsto bude zpracovávat v domácí pekárně, pak je třeba dát celý sáček sušeného droždí.

Křehké těsto

Je to obdoba těsta používaného na sladké moučníky. Cukr se v tomto případě samozřejmě vynechává, těsto je naopak třeba osolit. Těsto zpracované z mouky, tuku a trochy tekutiny se může zkypřit práškem do pečiva. Zpracované těsto je vhodnější nechat odležet v chladu, můžeme si ho proto připravit i den předem. Odležení není bezpodmínečně nutné, takže pokud nemáme čas, pečeme ho ihned po zpracování, počítáme však s tím, že těsto bude po upečení trochu tvrdší. Zabráníme tomu tím, že zvolíme vlhčí náplň.

Pizza a náplně

V letním období není třeba náplň na pizzu skládat z masa nebo uzeniny, ale můžeme využít situace, že je všude dostatek zeleniny a připravit si pestrou náplň z jednoho, spíše však z více druhů. Na pizze by neměla chybět cibule nebo česnek. Z ostatních zelenin se samozřejmě uplatní rajčata, kterými můžeme v tomto období zcela nahradit používaný kečup, proužky barevných paprik, brokolice a také univerzální cuketa. K těmto základním zeleninám můžeme přidat čerstvý hrášek, strouhanou mladou mrkvičku, letní pórek nebo listový špenát. Neuškodí ani trochu jemně nakrájených vhodných hub. Podle možností nevynecháme ani různé zelené natě a bylinky, kterými nahradíme jindy používané koření. Z bylinek se uplatní především bazalka, libeček, někdy i rozmarýn a šalvěj. Místo uzeniny se do náplní dají použít vejce a to buď nakrájená vařená nebo rozšlehaná syrová. U náplně do letní pizzy nebudeme vynechávat sýr, který jí dodá nejen potřebné bílkoviny, ale jeho výběrem ovlivníme také konečnou chuť pizzy.
 





Příspěvky ke článku: Rychlé letní pizzy

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...