Tisk článku

Rychlé moučníky z rebarbory

V obchodech se již objevily načervenalé řapíky rebarbory neboli reveně. V čerstvém stavu je její použití časově velice omezené, sklízí se totiž koncem května a během června a tím její sezóna končí. A tak jestliže máme rádi její pikantní nakyslou chuť, upečeme si co nejdříve některý z moučníků. Může být sice složitější nebo pracnější, i na ty se rebarbora hodí, ale i to, co je rychlé, může být velmi dobré.

Rychlé moučníky z rebarbory

Příprava rebarbory

Zkušené kuchařky vědí, jak s rebarborou zacházet, ale ty mladší a méně zkušené by mohl svazek řapíků donesený domů zaskočit. Rebarboru je nutné sloupnout. Postupujeme většinou od silnějšího konce ke slabšímu. Loupat jde rebarbora dobře, takže stačí ostrý nůž, kterým zachytíme slupku a stáhneme ji. Zůstane nazelenalý stonek, který po opláchnutí vodou nakrájíme asi na 2 cm kousky. Podle druhu použití na moučník je pak buď takto syrové dáváme do těsta nebo je předem trochu podusíme s cukrem. Nic z těchto činností není příliš pracné nebo složité.

Rychlé moučníky

Vynecháme kynuté těsto a vybereme si některý z receptů na těsto piškotové nebo třené. Samozřejmě využijeme šlehač od robotu nebo alespoň ruční šlehač. Z těchto těst můžeme s trochou práce navíc a šikovným nápadem připravit i slavnostněji vypadající moučník. Velmi jednoduché na přípravu jsou drobenkové směsi nebo jen promíchané lité směsi s olejem, jogurtem nebo šlehačkou, většinou nevážené, ale odměřované na hrníčky nebo lžíce.

Rebarborový piškotový moučník

Na piškotový moučník potřebujeme několik vajec, většinou 3-4 kusy, polohrubou mouku a moučkový nebo krupicový cukr. Ušleháme žloutky s cukrem, postupně přidáme mouku a nakonec sníh z bílků. Některé kuchařky šlehají již celá vejce, což celý proces šlehání urychlí a výsledek není až tak rozdílný. Někdy je piškot ze zvlášť šlehaných vajec nadýchanější, ale občas se tento rozdíl smaže velikostí vajec a způsobem pečení. Takže v tomto případě je nejlepší si vybrat vlastní způsob. Určité obměny piškotového těsta docílíme tím, že část mouky nahradíme kakaem, mletými ořechy nebo kokosem. Kakaem můžeme provést i mramorování. Ušlehané těsto vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech nebo plech vyložený pečícím papírem a poklademe nakrájenou rebarborou trochu obalenou v hrubé mouce, aby neklesla ke dnu a upečeme. Chceme-li slavnostnější moučník, tak takto připravené piškotové těsto můžeme upéci jako korpus na roládu, po upečení ihned stočit a nechat vychladnout. Nedaří-li se stáčení, nakrájíme podélně tři stejně široké pruhy. Do těchto moučníků pak rebarboru podusíme s cukrem a vkládáme ji jako náplň do rolády nebo jí potíráme jednotlivé pruhy. V tomto případě je dobré ji zamíchat do pudinku nebo tvarohu a připravit si tak vlastně rebarborový krém a ten použít jako náplň.

Rebarborový třený moučník

Základ na třený moučník připravíme z běžných surovin, to znamená vajec, cukru, mouky, másla nebo tuku či oleje, mléka na zředění a prášku do pečiva používaného jako kypřidlo. Postupně se utřou žloutky s vejcem a cukrem, k nim zatíráme tuk, nakonec zředíme mlékem a přidáme mouku s práškem do pečiva. I toto těsto lze obměňovat přidáním kakaa, ořechů, kokosu, použitím instantní nebo scezené kávy místo mléka, prášku do perníku místo prášku do pečiva a podobně. Do těsta se nakonec lehce vmíchá ušlehaný sníh z bílků. Těsto se umístí do vymazaného a vysypaného pekáče, poklade nakrájenou rebarborou a upeče. Toto těsto nelze stáčet jako roládu, na to je příliš tuhé, ale pro slavnostnější moučník jej opět můžeme překrojit na tři podélné pruhy nebo překrojit příčně v půli a po vychladnutí naplnit. Z rebarbory si pak připravíme krémovou náplň jejím podušením s cukrem a doplněním pudinkem, tvarohem nebo zatřením do máslového nastavovaného krému. Pruhy s náplní skládáme na sebe a krájíme na řezy, u příčně skrojeného korpusu dáme náplň na jeden díl a druhým překryjeme. Povrch dozdobíme a krájíme na kostky.

Rebarborový drobenkový koláč

Drobenkové koláče jsou poměrně oblíbené, protože jsou rychlé a svým charakterem nahrazují koláče z křehkého těsta. Z mouky, tuku a cukru se připraví drobenka, zhruba dvě třetiny se vysypou do vymazaného pekáče, narovná ovoce, v tomto případě rebarbora a vše se zasype zbytkem drobenky. Další způsob je ten, že čtvrtinu až třetinu drobenky odebereme, do zbytku zapracujeme ještě mléko, nalijeme na řádně připravený plech, narovnáme rebarboru, posypeme ji cukrem a zasypeme drobenkou. Pečeme v horké troubě, aby byl koláč křupavý.

Rebarborový moučník z litého těsta

Jedná se o jednoduché a rychle připravené moučníky. Již se vžilo, že se základní suroviny odměřují na hrnečky, skleničky nebo lžíce, vše se jen řádně promíchá, nalije na připravený plech, pekáč nebo do formy, poklade ovocem a upeče. Tento postup můžeme využít i u rebarbory, kterou vzhledem k její kyselosti trochu posypeme cukrem.
 





Příspěvky ke článku: Rychlé moučníky z rebarbory

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...