Rychlé a snadné zavářky do polévky

Bývá pravidlem, že v jarním a letním období upouštíme od tučnějších polévek a nahrazujeme je spíše lehčími masovými nebo zeleninovými vývary.

Vývar je však dobré také něčím zahustit, aby byl výživnější. Pro tento účel se výborně hodí rychlé zavářky do polévky.

Za rychlé zavářky se dají považovat ty zavářky, které pořídíme z domácích surovin a přitom vyžadují pouze minimální přípravu a velmi krátkou dobu k provaření v polévce.

Druhy rychlých zavářek

Rychlé zavářky můžeme rozdělit na vaječné zavářky, na zavářky z mouky nebo jiných obilninových výrobků nebo ze strouhanky, na zavářky z různých druhů sýrů a na zavářky z masa, masových výrobků nebo vnitřností.

1. Játrová zavářka

Játra jsou velmi cenným zdrojem snadno vstřebatelného železa a vitamínů C a B, které jsou důležité pro tvorbu červených krvinek. Abyste měli těchto zdraví prospěšných látek dostatek, připravte si do polévky játrovou zavářku.

INGREDIENCE:

  • vepřová játra
  • vejce
  • muškátový oříšek
  • majoránka
  • mletý pepř
  • strouhanka
  • sůl

POSTUP:

  1. Pokud máme vepřová játra, tak ty rozsekáme. Kuřecí játra stačí naškrábat nožem.
  2. K játrům přidáme strouhanku, vejce, sůl, pepř, majoránku a nastrouhaný muškátový oříšek.
  3. Játrovou zavářku dáváme po lžičkách do vařící polévky.

Hotový recept na játrovou zavářku

zdroj: zserbo.com

2. Vaječná zavářka

Vejce jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů a určitě by neměly chybět v našem jídelníčku. Můžeme jimi obohatit masový nebo i zeleninový vývar.

INGREDIENCE:

  • vejce
  • hrubá mouka
  • sůl

POSTUP:

  1. Pro přípravu vaječné zavářky, tzv. kapání, budeme potřebovat hrubou mouku, do níž přidáme vejce a sůl.
  2. Mělo by nám vzniknout hustější těstíčko, které opatrně přes vidličku nalijeme do vařící polévky.
  3. Necháme asi 5 minut povařit.

Hotový recept na vaječnou zavářku

zdroj: thekitchn.com

3. Krupicová zavářka

Jednoduchou zavářkou do polévky je zavářka z krupice. Nejlepší je v tomto případě použít dětskou krupičku.

INGREDIENCE:

  • 150 g dětské krupičky
  • 50 g sádla nebo oleje
  • 2 vejce
  • sůl

POSTUP:

  1. Do krupičky nalijeme tuk, osolíme a přimícháme celá vejce.
  2. Těsto pořádně promícháme a necháme asi 15 minut odpočinout.
  3. Pak ho zaváříme do vařící polévky tak, že ho promačkáme přes hrubé struhadlo.

Hotový recept na krupicovou zavářku

zdroj: foodnetwork.com

Chutnou zavářkou do polévky jsou také noky a nočky, které se mohou zdát trochu pracnější, ale jde vlastně o trochu hustší hmotu než na kapání a připravenou také z vejce a mouky. Do jemnějších noků se přidává trochu másla nebo oleje, ale u noků používaných jen do polévky to není nutné. Spíše můžeme postupovat jako u kapání a noky přikořenit nebo doplnit zelenými natěmi, strouhaným sýrem nebo sekanou šunkou. Místo mouky můžeme použít i jemnou strouhanku.

Jako zavářku do polévky lze použít také knedlíčky. Ani jejich příprava není nikterak složitá. Hodí se do masových i zeleninových polévek.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *