Tisk článku

Rychlé zavářky do polévky

Zvláště v jarním a letním období vynecháváme tučnější a hlavně pracnější polévky a připravujeme spíše jen lehčí masové nebo zeleninové vývary. Ale vývar sám o sobě či polévka ze samotné zeleniny někdy nestačí a polévka potřebuje trochu vylepšit zavářkou. Právě pro tytu potřebu nebo pro situace, kdy není času nazbyt, lze využít některé rychlé zavářky.

Rychlé zavářky do polévky

Rychlé zavářky

Za rychlé zavářky se dají považovat ty zavářky, které pořídíme z domácích surovin a přitom vyžadují pouze minimální přípravu a velmi krátkou dobu k provaření v polévce.

Druhy rychlých zavářek

Rychlé zavářky můžeme rozdělit na vaječné zavářky, na zavářky z mouky nebo jiných obilninových výrobků nebo ze strouhanky, na zavářky z různých druhů sýrů a na zavářky z masa, masových výrobků nebo vnitřností.

Vaječná zavářka

S vejci je to velmi jednoduché. Vejce můžeme jen rozmíchat v horké polévce a nechat trochu zatuhnout, případně ho do polévky již vlít rozšlehané s trochou studené polévky, vody, mléka nebo smetany. Toto použití vajec se hodí především do zeleninových polévek, které tak obohatí o chybějící živiny. Do jemnějších polévek, zvláště při použití smetany, můžeme přidávat třeba jen žloutek a už jej dále nevařit. Do čistých masových vývarů z kostí nebo masa se hodí vejce, které ve vroucí polévce malou chvíli šleháme až zatuhne v docela malých kouscích a vytvoří tzv. obláčky. Do takové polévky pak stačí jen přidat zelené natě a polévka je hotová.

Krupicová zavářka

Zavářka z hrubé krupice pšeničné, ale i z jiných obilovin se hodí do zeleninových polévek. Můžeme ji pro chuť předem lehce osmahnout na másle, ale není to nutné. Krupici vsypeme tenkým pramínkem do polévky a necháme povařit nejvýše 3-5 minut. Za pomoci vejce můžeme udělat také žmolečky a to tak, že krupici krátce osmažíme, do horké krupice vmícháme vejce a mícháme, až se vytvoří malé kousky - žmolečky. Pak zalijeme vývarem a krátce povaříme.

Kapání

I kapání patří mezi velmi rychlé zavářky. Připravuje se z vejce smíchaného s trochou mouky na řídké těstíčko. To pak lijeme přes vidličku do vroucí polévky a vaříme asi 3 minuty. Kapání má tu výhodu, že si jej můžeme přikořenit podle chuti, přidat trochu sýra a zelených natí podle možností.

Noky a nočky

Noky a nočky se mohou zdát trochu pracnější, ale jde vlastně o trochu hustší hmotu než na kapání a připravenou také z vejce a mouky. Do jemnějších noků se přidává trochu másla nebo oleje, ale u noků používaných jen do polévky to není nutné. Spíše můžeme postupovat jako u kapání a noky přikořenit nebo doplnit zelenými natěmi, strouhaným sýrem nebo sekanou šunkou. Hodí se do masových i zeleninových polévek. Místo mouky můžeme použít i jemnou strouhanku.

Sýrová zavářka

Sýr patří mezi velmi rychlou možnost zavářky, možná tu nejrychlejší. Do polévky jej sypeme těsně před podáváním jako strouhaný nebo do hotové polévky dáme rozpustit kousek měkkého sýra podle chuti polévky. Použít se totiž dají všechny druhy sýrů včetně tak specifických, jako jsou tvarůžky. Sýr se hodí do masových i zeleninových polévek.

Masová zavářka

U masa připadá pro rychlé použití buď krájené vařené nebo pečené maso nebo trochu mletého masa. Přidáním masa zvýšíme sytivost polévek, kde máme méně sytivý základ.

Játrová zavářka

Játra se hodí vepřová a hlavně drůbeží a je možná o něco málo pracnější. Pracnost zavářky spočívá v tom, že játra je třeba rozmělnit, což se nejlépe povede tyčovým mixérem. Pak přidáme vejce, dobře dochutíme a zahustíme trochu strouhanky. Místo tvarování knedlíčků můžeme přes obrácené struhadlo nebo haluškový cedník protlačit hmotu do polévky jako játrovou rýži. Takto připravená játrová hmota je uvařena zhruba za několik minut a vývar zahustí tak, že stačí přidat jen zelené natě, případně předtím krátce povařit strouhanou zeleninu.
 





Příspěvky ke článku: Rychlé zavářky do polévky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...