Rýže je univerzální surovina! Připravte si jí, jako lahodnou přílohu na 3 různé způsoby

Bílá zrnka dušené rýže jsou velmi vhodnou přílohou především k dušeným masovým jídlům a to jak s omáčkou, tak s přírodní šťávou.

Tato obilnina, která se do Evropy dostala z Číny, má dnes i u nás své místo a připravuje se několika způsoby.

Pár z nich jsme pro vás připravili v těchto receptech.

Rýžové nudle s kuřecím masem a zeleninou

Jedná se o rychlý a snadný recept na rýžové nudle, který připravíte za 30 minut. Recept je ideální pro rušné víkendy a navíc je lehčí a zdravější než jídlo s sebou!

Co budeme potřebovat

  • 150 g rýžových nudlí
  • 20 g nesolených burských ořechů
  • 75 g malých žampionů
  • 1 jarní cibulka
  • 175 g čínského zelí
  • 150 g vařeného kuřecího masa
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 česnek
  • 1 chilli paprička
  • 50 g zeleného hrášku, může být i mražený
  • 1 vejce
  • 1/2 limetky
  • 5 lžic sójové omáčky

Postup

  1. Rýžové nudle uvaříme dle návodu na obalu.
  2. Ořechy opražíme na pánvi nasucho.
  3. Žampiony a jarní cibulku očistíme.
  4. Houby rozkrájíme na poloviny, cibulku pokrájíme na kolečka.
  5. Zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Maso natrháme na kousky.
  6. Na pánvi rozehřejeme olej a žampiony 3 – 4 minuty orestujeme.
  7. Přidáme cukr, najemno nakrájený oloupaný česnek a chilli papričku pokrájenou na kolečka.
  8. Krátce opečeme.
  9. Vmícháme rozmražený hrášek, polovinu jarní cibulky, maso a zelí.
  10. Přidáme vejce a promícháme ho se zeleninovou směsí.
  11. Nakonec přidáme scezené nudle a směs dochutíme šťávou z limetky a sójovou omáčkou.
  12. Připravený pokrm posypeme opraženými ořechy a zbylou jarní cibulkou.
Talíř plný nejlepších rýžových nudlí s masem a zeleninou.
Zdroj: natashaskitchen.com

Smažená rýže s vejcem

Tento čínský recept na smaženou rýži je rychlý a snadný na přípravu a tak neodolatelně chutný.

Co budeme potřebovat

  • 200 g dlouhozrnné divoké rýže
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 fenykl
  • 1 hrst petržele
  • olej na smažení
  • sůl, pepř

K podávání

  • 2 vejce
  • olej na smažení
  • sůl, pepř
  • klíčky řeřichy

Postup

  1. Rýži uvaříme podle návodu na obalu.
  2. Skvěle se hodí i rýže, která vám zbyla z předešlého dne.
  3. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  4. Rozpálíme pánev, přidáme olej a cibuli.
  5. Chvíli restujeme, přidáme česnek a restujeme dosklovata.
  6. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  7. Fenykl nakrájíme na tenké plátky a společně s mrkví přidáme na pánev.
  8. Chvíli opékáme a přidáme uvařenou rýži.
  9. Dochutíme nasekanou petrželovou natí, solí a pepřem.
  10. Rozpálíme pánev s olejem a vyklepneme na ni vejce a pozvolna necháme smažit.
  11. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
  12. Smaženou rýži podáváme s osmaženým vejcem a zasypeme klíčky řeřichy.

Rýži s vajíčky si můžete přichystat také na panvičkách Lamart – oblíbených a cenově dostupných. Více v recenzi.

Mistička plná smažené rýže se zeleninou a vejcem.
Zdroj: thatspicychick.com

Dušená rýže v troubě

Rýže pečená v troubě je snadný a spolehlivý způsob, jak ji pokaždé uvařit perfektně. Zabere to pouze 30 minut a výsledkem je lahodná příloha!

Co budeme potřebovat

pro 4 osoby, 1 hrnek = 300 ml

  • 1 zcela plný hrnek rýže
  • 2 hrnky vody
  • 1 lžíci oleje
  • 1 cibuli
  • pár kuliček pepře
  • 8 ks hřebíčku
  • 1/2 lžičky sůl

Postup

  1. Rozehřejeme hrnec s olejem.
  2. Propláchneme rýži a vložíme ji ho hrnce.
  3. Orestujeme ze všech stran.
  4. Rýži zalijeme vodou a osolíme.
  5. Rýži můžeme přendat do pekáčku, pokud nemáme hrnec, který lze použít v troubě. Skleněný pekáček má tu výhodu, že se z boku můžeme podívat, kolik máme rýže a kolik vody.
  6. Doprostřed rýže vložíme celou oloupanou cibuli, do ní zapíchneme hřebíček.
  7. Přiklopíme víkem a dusíme v předem vyhřáté troubě na cca 200°  po dobu 30 – 35 minut.

Ještě snadnějším způsobem, jak si rýži připravit, je v rýžovaru. V naší recenzi si vyberete ten nejlepší!

Nadýchaná rýže s bylinkami.
Zdroj: barefeetinthekitchen.com

Chuť rýže můžeme přizpůsobit i jídlu, ke kterému je určena a dodat jí jinou chuť. Tak si s pomocí trochy koření, zeleniny nebo ovoce připravíme úplně jinou rýži. V našem speciálním článku o rýži se dozvíte, na co se jaký typ rýže nejlépe hodí a jak jí uvařit!

Z koření využíváme především papriku, kari koření, chilli koření nebo některou z kořenících směsi, která uvedené koření obsahuje.

Ze zeleniny se do rýže využívá cibule, vhodná je i jarní cibulka i s natí a může se použít i česnek. Kromě cibule to může být i sekaná pažitka nebo petrželka či jiné zelené natě nebo bylinky.

Z rýže můžete udělat hlavní chod a to klidně i na sladko. Inspirujte se v našich dalších receptech.

A jak si rýži připravujete vy? Podělte se s námi v komentářích. 🙂

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X