Rýže v příloze na 3 různé způsoby

Bílá zrnka dušené rýže jsou velmi vhodnou přílohou především k dušeným masovým jídlům a to jak s omáčkou, tak s přírodní šťávou. Tato obilnina, která se do Evropy dostala z Číny, má dnes i u nás své místo a připravuje se několika způsoby. Přitom si můžeme vybrat z několika druhů rýže včetně rýže předvařené, která je vlastně polotovarem, takže čas na její přípravu je značně zkrácen.

Rýže nenadýmá, proto je ideální pro děti, starší lidi a při žaludeční a žlučníkové dietě. Rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech, zmírňuje průjem i zácpu, léčí trávicí a střevní potíže. Rýže mírně odvodňuje, zbavuje tělo škodlivin a je dobrou prevencí ledvinových kamenů.

1. Dušená rýže v troubě

INGREDIENCE :

pro 4 osoby, 1 hrnek = 300ml

  • 1 zcela plný hrnek rýže
  • 2 hrnky vody
  • 1 lžíci oleje
  • 1 cibuli
  • pár kuliček pepře
  • 8 ks hřebíčku
  • 1/2 lžičky sůl

POSTUP :

  1. Rozehřejeme hrnec s olejem.
  2. Propláchneme rýži a vložíme ji ho hrnce.
  3. Orestujeme ze všech stran.
  4. Rýži zalijeme vodou a osolíme.
  5. Rýži můžeme přendat do pekáčku, pokud nemáme hrnec, který lze použít v troubě. Skleněný pekáček má tu výhodu, že se z boku můžeme podívat, kolik máme rýže a kolik vody.
  6. Doprostřed rýže vložíme celou oloupanou cibuli do ní zapíchneme hřebíček.
  7. Přiklopíme víkem a dusíme v předem vyhřáté troubě na cca 200°  po dobu 30 – 35 minut.

Dušená rýže v troubězdroj : 01mandarin.com.ng

2. Smažená rýže s vejcem

INGREDIENCE :

  • 200 g dlouhozrnné divoké rýže
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 fenykl
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • olej na smažení
  • sůl, pepř

Ingredience k podávání :

  • 2 vejce
  • olej na smažení
  • sůl, pepř
  • klíčky řeřichy

POSTUP :

  1. Rýži uvaříme podle návodu na obalu.
  2. Skvěle se hodí i rýže, která vám zbyla z předešlého dne.
  3. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  4. Rozpálíme pánev, přidáme olej a cibuli.
  5. Chvíli restujeme, přidáme česnek a restujeme dosklovata.
  6. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  7. Fenykl nakrájíme na tenké plátky a společně s mrkví přidáme na pánev.
  8. Chvíli opékáme a přidáme uvařenou rýži.
  9. Dochutíme nasekanou petrželovou natí, solí a pepřem.
  10. Rozpálíme pánev s olejem a vyklepneme na ni vejce a pozvolna necháme smažit.
  11. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
  12. Smaženou rýži podáváme s osmaženým vejcem a zasypeme klíčky řeřichy.

Smažená rýže s vejcem

zdroj : kitchenstory.cz

3. Rýžové nudle s čínským zelím a hrášek

INGREDIENCE :

  • 150 g rýžových nudlí
  • 20 g nesolených burských ořechů
  • 75 g malých žampionů
  • 1 jarní cibulka
  • 175 g čínského zelí
  • 150 g vařeného kuřecího masa
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 česnek
  • 1 chilli paprička
  • 50 g zeleného hrášku, může být i mražený
  • 1 vejce
  • 1/2 limetky
  • 5 lžic sójové omáčky

POSTUP :

  1. Rýžové nudle uvaříme dle návodu na obalu.
  2. Ořechy opražíme na pánvi nasucho.
  3. Žampiony a jarní cibulku očistíme.
  4. Houby rozkrájíme na poloviny, cibulku pokrájíme na kolečka.
  5. Zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Maso natrháme na kousky.
  6. Na pánvi rozehřejeme olej a žampiony 3 – 4 minuty orestujeme.
  7. Přidáme cukr, najemno nakrájený oloupaný česnek a chilli papričku pokrájenou na kolečka.
  8. Krátce opečeme.
  9. Vmícháme rozmražený hrášek, polovinu jarní cibulky, maso a zelí.
  10. Přidáme vejce a promícháme ho se zeleninovou směsí.
  11. Nakonec přidáme scezené nudle a směs dochutíme šťávou z limetky a sójovou omáčkou.
  12. Připravený pokrm posypeme opraženými ořechy a zbylou jarní cibulkou.

Rýžové nudle s čínským zelím a hrášekzdroj : jenprozeny.cz

Chuť rýže můžeme přizpůsobit i jídlu, ke kterému je určena a dodat jí jinou chuť. Tak si s pomocí trochy koření, zeleniny nebo ovoce připravíme úplně jinou rýži. Z koření využíváme především papriku, kari koření, chilli koření nebo některou z kořenících směsi, která uvedené koření obsahuje.  Ze zeleniny se do rýže využívá především cibule, vhodná je i jarní cibulka i s natí a může se použít i česnek. Kromě cibule to může být i sekaná pažitka nebo petrželka či jiné zelené natě nebo bylinky. Z další zeleniny to je především hrášek, kousky rajčat nebo paprik, kousky sterilovaných okurek. Z ovoce se hodí jablka, ananas, banán a podobné ovoce. Rýži pro slavnostnější příležitosti můžeme ještě doplnit dalšími ingrediencemi, například rozinkami a mandlemi.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *