Tisk článku

Rýže jako příloha

Bílá zrnka dušené rýže jsou velmi vhodnou přílohou především k dušeným masovým jídlům a to jak s omáčkou, tak s přírodní šťávou. Tato obilnina, která se do Evropy dostala z Číny, má dnes i u nás své místo a připravuje se několika způsoby. Přitom si můžeme vybrat z několika druhů rýže včetně rýže předvařené, která je vlastně polotovarem, takže čas na její přípravu je značně zkrácen.

Rýže jako příloha

Druhy rýže

Rýže se pěstuje v různých oblastech vhodných pro její růst v mnoha druzích a pod odlišnými názvy. Pro použití v kuchyni ji však můžeme jednoduše rozdělit podle tvaru obilek na rýži dlouhozrnnou, kulatozrnnou a krátkozrnnou. S ostatními obilninami má rýže společné to, že největší podíl pro zdraví cenných látek je uložen pod slupkou. Loupaná rýže je o tyto látky ochuzena, proto bychom měli dávat přednost neloupané rýži. Speciálním druhem je indická rýže basmati, která má delší zrnka a po uvaření je vždy sypká, současně má i jemnou chuť.

Dušená rýže

Správně podušená rýže není rozvařená a lepkavá, ale pěkně sypká s jednotlivými od sebe se oddělujícími zrníčky. Že se nejedná o žádnou samozřejmost svědčí i to, že na způsob jejího dušení existuje řada doporučení, zaručeně správných rad i striktně vymezené postupy. Sami si však musíme vyzkoušet, který způsob nám nejvíce vyhovuje a jak docílit co nejlepší struktury dušené rýže. K tomu by nám měly pomoci následující ověřené zásady :

  • Rýži před vařením propláchneme studenou vodou.
  • Před zalitím vodou ji osmažíme na troše tuku, není to však nutné.
  • Rýži zaléváme studenou vodou, kterou postupně uvedeme do varu.
  • Kromě vody můžeme rýži zalít i studeným vývarem nebo vodou s rozpuštěnou kostkou masoxu. Rýže tak získá na chuti.
  • Poměr rýže a vody je 1:2, tj. na 1 díl rýže dáváme 2 díly vody. Proto si rýži odměříme nějakým vhodným hrníčkem.
  • Rýži nikdy nevaříme prudkým varem. Proto včas tlumíme příkon tepla, u elektrických spotřebičů ještě před začátkem varu. Rýže se tak jen velmi pomalu dusí, přitom je samozřejmě zakrytá pokličkou.
  • Během dušení rýži nemícháme, tak by došlo k jejímu nerovnoměrnému změknutí nebo dokonce u již měkčí rýže ke kašovité struktuře.
  • Můžeme použít i jeden z dřívějších způsobů. Rýži uvedeme do varu, odstavíme a zakryjeme ze všech stran přikrývkou. Starší hospodyně dokonce přikrývaly rýži peřinou, tak postupně změkla a nevychladla. Jednodušší obdobu tohoto zakrývání lze použít u elektrických spotřebičů, kde můžeme teplo zcela vypnout a rýži nechat cca 30 minut "dojít" na teplé plotýnce.
  • Pokud přidáváme do již podušené rýže další ingredience, tak je vždy jen zlehka vmícháme vidličkou, nikdy nepoužíváme vařečku.
  • Předvařenou rýži a rýži ve varných sáčcích vaříme podle uvedeného návodu, který se může lišit podle jednotlivých výrobců.

Ochucená dušená rýže

Rýži, kterou budeme podávat jako přílohu osolíme a podle zvyku třeba přidáme kousek cibule se zapíchnutým hřebíčkem, která se později odstraní. Ale chuť rýže můžeme přizpůsobit i jídlu, ke kterému je určena a dodat jí jinou chuť. Tak si s pomocí trochy koření, zeleniny nebo ovoce připravíme úplně jinou rýži. Z koření využíváme především papriku, kari koření, chilli koření nebo některou z kořenících směsi, která uvedené koření obsahuje. Rychle a chutně se rýže ochutí kečupem. Ze zeleniny se do rýže využívá především cibule, vhodná je i jarní cibulka i s natí a může se použít i česnek. Kromě cibule to může být i sekaná pažitka nebo petrželka či jiné zelené natě nebo bylinky. Z další zeleniny to je především hrášek, kousky rajčat nebo paprik, kousky sterilovaných okurek. Z ovoce se hodí jablka, ananas, banán a podobné ovoce. Rýži pro slavnostnější příležitosti můžeme ještě doplnit dalšími ingrediencemi, například rozinkami a mandlemi.

Smažené rýžové přílohy

Z rýže se mohou připravit i smažené přílohy. Rýže na ně musí být předem podušená a vychladlá. Pak do ní přidáváme podle vlastního výběru další přísady. Může to být sýr, trochu uzeniny, cibule, jiná vhodná zelenina a koření. Vše spojíme vejci a pak tvarujeme buď ploché placičky nebo válečky, které osmažíme na oleji. Před smažením je ještě můžeme obalit buď jen v hladké mouce nebo v rozšlehaných vejcích (stačí jenom bílky) a strouhance. Smažené přílohy z rýže podáváme většinou k pečeným masům s přírodní šťávou.
 





Příspěvky ke článku: Rýže jako příloha

Vložit nový příspěvek
basmati Autor: Karolína, vloženo 27.10.2015
OdpovědětJá doporučuji vařit rýži basmati. :) Ale pouze kvalitní. Třeba tahle je super http://www.asijske-potraviny.eu/ryze/120-ryze-basmati-shalamar-5kg-2147483647.html


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...