Tisk

Ryzec pravý

Ryzec pravý je jedlá houba rostoucí na konci léta a na podzim. Roste výhradně pod smrky, ve větším množství se vyskytuje pod mladými smrkovými stromky. Je oranžové barvy s trychtýřovitým kloboukem, na kterém jsou zelené pruhy, zvětšující se stářím. Od jiných, někdy i nejedlých druhů ryzců jej odlišuje to, že mléko, které houba roní, je oranžové a na vzduchu netmavne. Lze ho použít do omáček, ale výborný je naložený v octovém nálevu.


Další pojmy slovníku:

  • Pšeničná mouka hladká

     Při mletí potravinářské pšenice se hladké mouky dosáhne mletím hrubších částic zrna najemno a konečným prosátím. Hladká mouka je hladká na...

  • Muffin

    Jedná se o pečivo, původem z Anglie a Ameriky, pečené jako malý bochánek asi 8 cm v průměru. Na jeho pečení existují speciální formy nebo se může...

  • Muchomůrka růžovka

    Muchomůrka růžovka, lidově nazývaná masák, je jedna z velmi dobrých jedlých muchomůrek, která roste v poměrně velkém počtu během léta v našich...

  • Skořice pravá

    Je to světlehnědá sušená kůra dřeviny a to skořicovníku ceylonského, pocházejícího z Indie. Sušená kůra má velmi příjemnou silnou vůni a jemnou...

  • Rýže

    Rýže se pěstuje od dávných dob na Dálném Východě, především v Číně, ale postupně se její pěstování rozšířilo do dalších vhodných oblastí. Rýže je...



Nové příspěvky