Tisk

Ryzec pravý

Ryzec pravý je jedlá houba rostoucí na konci léta a na podzim. Roste výhradně pod smrky, ve větším množství se vyskytuje pod mladými smrkovými stromky. Je oranžové barvy s trychtýřovitým kloboukem, na kterém jsou zelené pruhy, zvětšující se stářím. Od jiných, někdy i nejedlých druhů ryzců jej odlišuje to, že mléko, které houba roní, je oranžové a na vzduchu netmavne. Lze ho použít do omáček, ale výborný je naložený v octovém nálevu.


Další pojmy slovníku:

  • Rotiserie (Rotisserie)

    Název je odvozen z francouzštiny, pochází z poloviny 15.století a označuje zařízení na takový způsob rožnění, kdy se jídlo, nejčastěji maso,...

  • Fizz

    Fizz je druh míchaného nápoje, První recepty na nápoje fizz se objevily v 2. polovině 19. století. Připravuje se v různých variantách, které mají...

  • Vanilka

    Jsou to sušené plody (lusky) z vyšlechtěné popínavé orchideje původem z Mexika. Dnes se vanilka produkuje také na Madagaskaru a v dalších...

  • Špagety

    Špagety jsou dlouhé těstoviny vyrobené z pšeničné mouky. Pravé italské špagety se vyrábějí z tvrdé pšenice zvané semolina. Na rozdíl od makaronů...

  • Vepřová panenka

    Vepřová panenka je nejkvalitnější kus masa z vepře. Jedná se o pruh masa uložený podél páteře a bývá prodávána samostatně nebo jako součást...



Nové příspěvky