Tisk článku

Rýžový nákyp

Přemůže-li nás chuť na sladké jídlo, někdy honem nevíme, co uvařit. Jedním z tipů může být rýžový nákyp. Je sladký a doplňuje se ovocem, které sníží jeho kalorickou hodnotu a zlepší chuť. Rýžový nákyp bývá i oblíbeným jídlem dětí.

Rýžový nákyp

Vaření rýže

Na rýžový nákyp si předem uvaříme rýžovou kaši. Rýži propláchneme, a vsypeme do vařícího se mléka. Přidáme jen špetku soli, 1 lžíci másla a 2 lžíce cukru. Rýži uvaříme zcela doměkka, téměř na kaši. Protože mléko se rádo připaluje, tak musíme dávat pozor. Připalování se vyhneme tím, že rýži zalijeme vodou, uvaříme téměř doměkka a pak teprve dolijeme horké mléko a dovaříme doměkka. Protože vaříme rýžovou kaši, nevadí, když budeme míchat a rýže tak nebude sypká. Při menším množství připravovaného nákypu můžeme jen rýži zalitou mlékem dusit v troubě a nepředvařovat kaši.

Příprava rýžového nákypu

Uvařenou rýži necháme trochu vychladnout. V misce utřeme zhruba 2-3 lžíce másla, což znamená asi 7 dkg tuku s trochou moučkového cukru a 2-3 žloutky. Do utřené hmoty přimícháme prochladlou rýži a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Při vmíchávání sněhu můžeme pro vylepšení chuti přidat hrst strouhaných ořechů.

Pečení rýžového nákypu

Nákypovou formu, zapékací misku či pekáček vymažeme tukem. Naplníme polovinou rýžové hmoty, poklademe ovocem a zakryjeme druhou polovinou hmoty nebo ovoce přímo do utřené hmoty vmícháme. Vkládáme do mírně vyhřáté trouby a postupně teplotu zvyšujeme. Rýžový nákyp pečeme 45-60 minut. Dobře upečený nákyp odstává od stěn formy a uprostřed nesmí být mazlavý. To si můžeme vyzkoušet vpíchnutím špejle, podobně jako u pečených moučníků.

Náplně do rýžového nákypu

Jako náplň do rýžového nákypu používáme především ovoce, ale neméně chutné jsou i ostatní náplně, například z tvarohu nebo pudinku.

Ovocné náplně do rýžového nákypu

Ovoce do rýžového nákypu používáme především čerstvé, ale můžeme použít i mražené nebo kompotované. Vynikající do rýžového nákypu je peckovité ovoce, jako jsou meruňky, broskve, švestky, třešně nebo višně, ale můžeme použít i jablka nebo některé další druhy ovoce. Ovoce omyjeme, vypeckujeme nebo oloupeme a větší kusy nakrájíme na menší kousky. Kompotované ovoce necháme okapat, mražené ovoce předem nerozmrazujeme. Kyselejší ovoce, jako například višně, trochu posypeme cukrem.

Tvarohová nebo pudinková náplň do rýžového nákypu

Tvaroh umícháme, osladíme a můžeme také přidat rozinky. Pudink s libovolnou příchutí uvaříme, osladíme a necháme trochu zchladnout. Obě náplně můžeme doplnit džemem, kakaem, čokoládou nebo oříšky. Samozřejmě do nich můžeme zamíchat i ovoce, zvlášť vhodné je drobné ovoce jako rybíz, borůvky, jahody, angrešt nebo hroznové víno.

Doplňky rýžového nákypu

Rýžový nákyp lze ozdobit sněhovou čepicí nebo doplnit sladkou omáčkou.

Sněhová čepice na rýžovém nákypu

Máme-li zbylé bílky, ušleháme je do tuhého sněhu oslazeného moučkovým cukrem, pro vůni přidáme vanilkový cukr a ke konci pečení jej navršíme na nákyp. Dopečeme tak, že sníh je na povrchu zlatavý.

Sladká omáčka k rýžovému nákypu

Nejjednodušší je připravit ji z kompotové šťávy, kterou zahustíme trochou solamylu a dochutíme cukrem, popřípadě trochou citronové šťávy. Používáme-li čerstvé ovoce, můžeme si připravit sladkou ovocnou omáčku z ovocné šťávy, zředěného a rozvařeného džemu nebo povidel nebo jinou omáčku z mléka a čokolády nebo cukru a kakaa.
 





Příspěvky ke článku: Rýžový nákyp

Vložit nový příspěvek
Výborná rýžová kašička s ovocem Autor: Alice, vloženo 21.09.2009
OdpovědětNaše babičky ho dělali ze vším co se našlo doma:ú od skořice po zavařené ovoce, rozmačkané jahody, maliny, ostružiny no rpostě všechno:) a halvně musela být pořádně rozvařená rýže.
Re: Výborná rýžová kašička s ovocem Autor: , vloženo 04.10.2009
OdpovědětNo a také snad hodně skořicového cukru a máslíčka a to je potom jízdička chu´tové buňky jsou na pochodu:)


Nové příspěvky