Černé kafe: povzbuďte tělo i mysl

„Černá káva, ta sílu dává …“, zpíval kdysi pan Štědrý. A milovníci zrnkové kávy mu jistě dávají za pravdu i dnes. Sušená a upražená semena tropického kávovníku obsahují alkaloid kofein, který zahání ospalost, malátnost a pocit únavy.

Pražením také získává káva vonnou silici kofeol, která ovlivňuje její osobitou chuť a vůni. O oblíbenosti nápoje svědčí i široká rozmanitost způsobů její přípravy.

3 z nich jsme pro vás vybrali pro tento článek. Inspirujte se a uvidíte, že si ji zamilujete.

Černá turecká káva

Turecká káva může být připravena hned dvěma způsoby. Tzv. turek, který se prodává za pár korun v každé hospodě, se připraví pouhým zalitím mleté kávy v hrnečku horkou vodou. To však s pravou tureckou kávou nemá nic společného. Nyní si přečtěte ten správný postup.

Ingredience

  • kostka ledu
  • džezva
  • cukr
  • mletá káva

Postup

  1. Naplňte džezvu vodou přesně na jednu porci. Uveďte do varu. Poté vsypte dvě lžičky mleté kávy a nechte dvakrtá vzkypět.
  2. Přidejte kostku ledu a hodně oslaďte.
  3. Podávejte v malých šálcích.

káva z Turecka

Kromě džezvy můžete využít i kávovaru. Třeba kávovary Dolce Gusto připraví i černou kávu stiskem jediného tlačítka. Mrkněte na jejich recenzi.

Černá káva se smetanou

Komu přijde chuť černé kávy až příliš výrazná, může si ji jednoduše zjemnit přidáním další jednoduché ingredience.

Ingredience

  • černá káva
  • plnotučné mléko nebo smetana tekutá či sušená

Postup

  1. Připravíme černou kávu dle standardního postupu. Jestli se bude jednat o tureckou kávu, překapávanou nebo kávu z pressovače na kapsle je čistě na vás.
  2. Přilijeme trochu mléka nebo smetany a zamícháme.
  3. Ihned podáváme.

Jako slavnostní pohoštění podáváme ve vysokých sklenicích Vídeňskou kávu, která je doplněna vysokou čepicí ušlehané šlehačky, kterou ještě můžeme poprášit kakaem.

Smetanová káva

Ledová černá káva

Potěší hlavně v letních měsících a parných dnech.

Ingredience

  • černá káva
  • led
  • mléko nebo voda

Postup

  1. Do vyšší sklenice si připravte hrníček černé kávy dle vaší chuti.
  2. Přidejte kostky ledu a dolijte do plné sklenice mlékem nebo vodou.
  3. Podávejte se snítkou máty nebo květu jedlé rostliny.

Kdo chce může kávu okořenit skořicí nebo místo ledu použít mraženou zmrzlinu.

káva s ledem

Černá káva se stala součástí služebních jednání, rodinných sešlostí, přátelských posezení i rychlého osvěžení, takže náš článek můžeme zakončit opět s panem Štědrým, „… a proto věčná budiž jí sláva“. A komu by už káva nevoněla, může vyzkoušet některou z osvěžujících limonád.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X