Tisk článku

Salát ve sklenici

Zeleninové saláty sterilované či nesterilované, které později upotřebíme jako přílohu nebo při přípravě jiných salátů, pomazánek či při dochucení masových jídel a polévek, můžeme konzervovat během celého roku. Ale právě teď, na podzim, máme poslední příležitost si ještě některé z nich připravit, dokud je čerstvá zelenina v nabídce.

Salát ve sklenici

Zeleninový salát a příprava

Každou zeleninu musíme předem hlavně dobře očistit a zbavit nežádoucích součástí. Pak ji krájíme na plátky či kostičky, případně i strouháme. Na strukturu surovin v salátu panují různé názory, ale rozhodně je vždy lepší, když jsou suroviny nakrájeny úhledně a na menší kousky, zvláště pak tehdy, když připravujeme salát z více druhů zeleniny. Některé druhy zeleniny krátce předvaříme. Délku předvaření musíme přizpůsobit druhu a velikosti a potřebný čas většinou najdeme ve speciálním receptu. Ihned po povaření ji zchladíme studenou vodou, tím opět trochu zpevní. Celer, petržel a květák povaříme ve vodě s trochou octa nebo kyseliny citronové, aby zelenina nezhnědla.

Zeleninový salát a suroviny

Na zeleninové saláty můžeme využít řadu druhů plodové a kořenové zeleniny. Nejčastěji se však na konzervované saláty využívá květák, papriky a rajčata, okurky, zelí bílé i červené, cibulky, z kořenové zeleniny mrkev a celer a samostatnou kapitolu tvoří saláty z červené řepy. Všechny saláty doplňujeme cibulí a pro chuť někdy strouhaným křenem. Pro zpestření se pak využívají i další zeleniny jako je hrášek nebo kukuřice, ředkvičky a jiné druhy.

Květákový salát

Čistý, bílý a tvrdý květák je velmi vhodný na salát. Předem potřebuje krátce povařit, ale pokud tak neučiníme, tak je salát pouze trochu křupavější. Zaléváme jej sladkokyselým nálevem a hodí se jej kombinovat s cibulí, mrkví, kousky rajčat nebo paprik. Mohou se k němu přidat i kousky hub.

Paprikový salát

Papriky patří mezi další vhodný druh pro přípravu konzervovaného salátu. Hezky vypadají papriky barevné a můžeme je kombinovat kromě cibule samozřejmě s rajčaty nebo s hlávkovým zelím, dobré jsou i s houbami.

Rajčatový salát

Na salát se hodí jen velmi pevná a spíše méně šťavnatá rajčata. Krájíme je na plátky nebo kostky a kombinujeme je s paprikami nebo cibulí.

Okurkový salát

Okurkové saláty připravujeme spíše ze salátových okurek a ty dobře nahradí i mladší cuketa. Omytou okurku krájíme i se slupkou na kostičky nebo nudličky a mícháme s cibulí a další zeleninou podle možností. Zaléváme sladkokyselým nálevem.

Zelný salát

Na zelný salát se hodí zelí bílé i červené. Očištěné zelí nakrouháme na nudličky a do sklenic je napěchujeme. Někdy je předem promícháme v míse se solí a kořením a necháme odstát a pustit šťávu. Zelné saláty můžeme doplňovat strouhanou mrkví, jemně nakrájenými paprikami a právě tyto saláty často dochucujeme strouhaným křenem.

Mrkvový salát

Očištěnou a dobře vybarvenou mrkev na salát buď nastrouháme nebo ji mírně povaříme do poloměkka a pak krájíme na kostičky. Strouhanou mrkev většinou připravujeme jen ve vlastní šťávě a dochucujeme ji na sladkokyselou chuť citronovou šťávou a cukrem. Krájenou mrkev můžeme míchat i cibulí nebo celerem.

Celerový salát

Očištěné bulvy celeru musíme předem povařit do poloměkka v mírně okyselené vodě. Pak je krájíme na plátky nebo kostičky. Jako doplněk se hodí předvařená mrkev, cibule nebo nudličky paprik.

Salát z červené řepy

Dobře připravený salát z červené řepy má výbornou chuť a v zimním období poslouží jako vynikající příloha například k zapékaným těstovinám nebo bramborám. Řepu předem povaříme nebo upečeme v troubě do poloměkka a to neoloupanou. Oloupeme ji až po vychladnutí a krájíme ji na kostičky nebo plátky, pro ozdobu se používá vroubkovaný nůž. Zaléváme ji sladkokyselým nálevem.

Zeleninový salát a nálev

Na zeleninové saláty používáme sladkokyselé nálevy, které si doma připravíme sami nebo je uvaříme podle návodu na konzervačním prostředku. Koření do nálevu můžeme použít vlastní, ale na trhu je dostatek přípravků, které se dají pro tyto účely použít. Pouze některé zelné saláty, kde zelí pustí samo vodu, se dají připravit pouze s kořením a konzervačním prostředkem a nezalévat.

Zeleninový salát a sterilace

Je samozřejmostí, že suroviny na salát vkládáme do dobře vymytých sklenic, které pečlivě uzavřeme. Není třeba všechny saláty sterilovat, někdy stačí je jen zalít a dobře uzavřít, zvláště tehdy, pokud máme dostatečně kyselý nálev. Ale alespoň kratší sterilace v trvání 15-20 minut při 85-90°C nám zaručí trvanlivost takto připravených salátů.
 





Příspěvky ke článku: Salát ve sklenici

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky