Tisk článku

Salát z těstovin

Saláty, které podáváme jako samostatné jídlo, případně jen k přesnídávce, se mohou připravovat z nejrůznějších surovin. Jednou z nich jsou i těstoviny, které mohou tvořit základ salátu a spolu s dalšími surovinami vytvořit velmi chutné jídlo, které lze obměňovat podle možností nebo chuti. Salát samozřejmě můžeme podávat studený nebo teplý.

Těstoviny a jejich příprava

Na salát jsou vhodnější těstoviny menších tvarů, proto vybíráme z mušliček nebo vřetýnek, ale vyloučeny nejsou samozřejmě ani jiné tvary, protože se nám někdy může hodit, že spotřebujeme těstoviny, které nám zbyly od jiného pokrmu. V tom případě delší těstoviny, jako jsou například špagety a makarony, překrájíme na menší kousky. Těstoviny vaříme vždy podle návodu, protože se liší jejich výrobci a druhy, ale to se týká především doby vaření. Vždy je však vaříme v dostatečném množství osolené vody, vkládáme je do vody vroucí a pak zmírníme příkon tepla a vaříme je jen zvolna. Aby se těstoviny mezi sebou neslepily, můžeme přidat do vody lžíci oleje. V žádném případě těstoviny nepřeváříme, spíše se snažíme aby byly uvařeny jen "al dente", neboli na skus. Uvařené těstoviny scedíme, propláchneme je studenou vodou a po zchladnutí připravujeme salát.

Těstovinový salát a další suroviny

Do salátu z těstovin se dá přidávat řada dalších surovin, záleží jen na nás, jakou chceme mít chuť salátu, jak sytý by salát měl být a jaké další suroviny a přísady máme k dispozici. Všechny další suroviny do salátu krájíme nadrobno, některé můžeme i nastrouhat. Do salátu z těstovin můžeme přidávat například :

  • maso: Hodí se různé vařené maso včetně masa z polévky, vařeného masa ze slepice nebo kuřete, povařeného rybího masa i maso jiných druhů. Totéž platí i pro maso pečené nebo dušené. Maso do salátu krájíme na drobné kostičky.
  • uzeninu: Přidáváme pouze měkkou uzeninu. Je to tedy především šunka nebo měkké či polosuché salámy, různé druhy párků nebo špekáčků, ale mohou to být i klobásy s podobnou strukturou, ale s pikantnější chutí.
  • sýry: Do salátu se hodí především polotvrdé sýry typu Eidam nebo ementál, které krájíme na kostičky nebo strouháme. Dobře se však dají využít i sýry typu Hermelín. S tavenými sýry pracujeme spíše při přípravě zálivky.
  • zeleninu: Bez zeleniny by těstovinový salát nebyl dobrým salátem. Nezbytná je určitě cibule, podle chuti lze použít i česnek. A pak už se do salátu hodí především rajčata a papriky, mírně povařený květák a brokolice, salátové okurky, jemně nastrouhaná mrkev a celer a zelené natě cibule, pažitky nebo petrželky. Hodí se i na nudličky nastrouhané hlávkové zelí nebo jemně nakrájené čínské zelí. Kromě čerstvé zeleniny se v salátu uplatí i sterilovaná zelenina. Výborný je samozřejmě hrášek, následuje jej kukuřice, sterilované okurky, sterilované papriky a sterilované směsi zeleniny, které si buď připravujeme sami nebo se dají v dostatečném výběru koupit. Výběrem vhodné zeleniny docílíme barevnosti i chuti salátu. 
  • houby: Houby musí být do salátu podušené a vychladlé. Hodí se jen jemné druhy hub, takže nejjednodušší je koupit si několik žampionů. Kromě čerstvých hub se do salátu dají přidávat i houby sterilované ve sladkokyselém nálevu.
  • ovoce: Nejvíce se hodí samozřejmě jablka, ale někdy můžeme přidat i trochu jiného ovoce.

Těstovinový salát a dochucení

Salát podle potřeby dochutíme solí, můžeme ho trochu opepřit a pak už přidáváme koření nebo některé dochucující přípravky podle chuti. Může to být špetka chilli koření, kořenící vegeta, kečup, hořčice a sójová nebo worcesterská omáčka. Někdy je zapotřebí trochy citronové šťávy nebo octa. Koření i kořenící přípravky by měly chuťově ladit s konečnou zálivkou, často je také do ní vmícháme.

Těstovinový salát a zálivka

Jakmile máme všechny suroviny nakrájené nebo nastrouhané a zlehka promíchané s těstovinami, je třeba salát spojit zálivkou. Můžeme k tomu využít některý z koupených dresinků, ale je velice jednoduché si zálivku připravit doma sami. Podle toho, co máme raději, můžeme použít bílý jogurt, zakysanou smetanu, majonézu nebo ochucenou tatarskou omáčku. Chutnější je však zálivka, kdy všechny tyto suroviny smícháme v poměru, který nám bude vyhovovat. Umícháme je na hladkou hmotu, kterou můžeme doplnit i trochou oleje a po dochucení ji promícháme se salátem.
 





Příspěvky ke článku: Salát z těstovin

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky