Tisk

Sardele

Sardele, někdy také zvané sardelky, jsou malé rybky velké asi 15 cm a žijící ve Středozemním moři. Jejich další a dnes již zastaralý název je ančovičky. Tyto rybky se většinou upravují tak, že se po odstranění hlavy a sloupnuté nakládají do solného láku. Prolisované se pak používají k přípravě sardelového másla, různých sýrů a omáček a výrobě sardelové pasty.


Další pojmy slovníku:

  • Kinpira

    Jedná se o japonský způsob vaření jídla, které je možné popsat jako současné dušení a opékání na malém množství tuku. Tímto způsobem se v japonské...

  • Dresink (Dressing)

    Dresink je zálivka na saláty. Obecně se používají hlavní tři druhy dresinků, kyselý, krémovitý a vařený. Kyselé dresinky se připravují z octa a...

  • Skořice čínská (kasiová)

    Čínská skořice kassia, jedno z nejstarších koření světa, je sušená kůra skořicovníku kassiového, stromu z čeledi vavřínovitých, který roste v...

  • Mořský jazyk

    Mořský jazyk je jedna z nejchutnějších mořských ryb. Patří mezi platýsovité a proto má její tělo zploštělý tvar. Nejlepší maso má kus vážící cca 50...

  • Kola

    Výtažek z ořechů kolovníku, což je druh stromu rostoucí v tropických deštných pralesech převážně v západní Africe, ale také v Brazílii, na Jamajce...

Recepty s "Sardele":

  • Pečený srnčí hřbet

    Srnčí hřbet omyjeme, odblaníme, osolíme a vložíme do pekáčku vytřeného máslem. Přidáme cibuli nakrájenou na plátky, na kostičky nakrájenou mrkev a...

  • Drožďová pomazánka se zeleninou

    Máslo vymícháme do pěny, přidáme nastrouhané droždí, jemně pokrájenou cibuli, hořčici, sardelovou pastu (podle chuti), uvařené nasekané vejce, na...

  • Tvarohová pomazánka s uzeným sýrem

    Do mixéru vložíme tvaroh, trochu mléka, podle chuti sardelovou pastu a umixujeme. Potom přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, nastrouhaný sýr, podle...

  • Ploché nudle s omáčkou a lososem

    Těstoviny uvaříme podle návodu, scedíme, opláchneme a necháme okapat. Česnek s cibulí posekáme najemno a zesklovatíme na rozehřátém másle. Nalijeme...

  • Sýrové koule

    Sýr i salám nastrouháme, část sýra odložíme na obalování. Vejce nastrouháme nebo protlačíme kolečkem na brambory. Máslo utřeme se sardelovou pastou...



Nové příspěvky