Tisk

Sardele

Sardele, někdy také zvané sardelky, jsou malé rybky velké asi 15 cm a žijící ve Středozemním moři. Jejich další a dnes již zastaralý název je ančovičky. Tyto rybky se většinou upravují tak, že se po odstranění hlavy a sloupnuté nakládají do solného láku. Prolisované se pak používají k přípravě sardelového másla, různých sýrů a omáček a výrobě sardelové pasty.


Další pojmy slovníku:

  • Krekry (Cracker)

    Krekr je druh drobných, tenkých a plochých sušenek vyrobených z mouky bez přidání kvasnic. Do těsta se přidává sůl a celá řada dochucujících přísad...

  • Gorgonzola

    Nejznámější italský plísňový sýr gorgonzola je spolu s rokfórem a anglickým sýrem stiltonem jeden ze tří nejkvalitnějších plísňových sýrů. Při...

  • Teriyaki

    Tímto názvem se označuje způsob vaření používaný v japonské kuchyni, kdy se maso namáčí ve sladké sójové marinádě a griluje. Název pochází ze...

  • Treska obecná

    Treska je poměrně rozšířená mořská ryba. Existuje v několika druzích, ale nejrozšířenější je treska obecná. Jedná se o rybu, která dosahuje délky...

  • Růžičková kapusta

    Růžičková kapusta je příbuzná s kadeřávkem i hlávkovou kapustou. Je to rostlina s miniaturními listovými růžičkami vyrůstajícími na vysokém...

Recepty s "Sardele":

  • Rajčata plněná sardelovou pěnou

    Omytým rajčatům seřízneme vršek a dužninu opatrně vydlabeme lžičkou.Vejce a tvaroh prolisujeme, přidáme změklé máslo, trochu sardelové pasty,...

  • Ploché nudle s omáčkou a lososem

    Těstoviny uvaříme podle návodu, scedíme, opláchneme a necháme okapat. Česnek s cibulí posekáme najemno a zesklovatíme na rozehřátém másle. Nalijeme...

  • Mixovaná vaječná pomazánka

    Do mixéru vložíme máslo, hořčici, sardelovou pastu, sůl, mletý pepř, droždí, trochu mléka a umixujeme. Nakonec přidáme na kostičky rozsekaná vejce...

  • Pečený srnčí hřbet

    Srnčí hřbet omyjeme, odblaníme, osolíme a vložíme do pekáčku vytřeného máslem. Přidáme cibuli nakrájenou na plátky, na kostičky nakrájenou mrkev a...

  • Drožďová pomazánka se zeleninou

    Máslo vymícháme do pěny, přidáme nastrouhané droždí, jemně pokrájenou cibuli, hořčici, sardelovou pastu (podle chuti), uvařené nasekané vejce, na...



Nové příspěvky