Tisk

Sašimi (Sashimi)

Jedná se o japonské tradiční jídlo jehož název se objevuje už ve 14. století. Základem tohoto pokrmu je syrová ryba nebo jiný mořský živočich. Syrové maso se krájí na malé plátky a ty se podávají čerstvé a nijak se tepelně neupravují. K syrovým plátkům se podává pouze speciální omáčka, do které se kousky namáčí. Omáčka se připravuje s různými ingrediencemi používanými v japonské kuchyni, ale neměl by v ní chybět zázvor, sója a citrusová šťáva. Sašimi je považováno za lahůdku. Obvykle se servíruje jako předkrm a nechybí při tradičních hostinách. Může se podávat i s rýží jako hlavní jídlo.


Další pojmy slovníku:

  • Sušené droždí

    Sušené droždí je dehydrovaný druh droždí, průmyslově vyráběné ve formě tak drobných krystalků, že připomínají prášek. Lze je používat stejně jako...

  • Olivový olej

    Proslulý olivový olej se vyrábí hlavně v zemích přiléhajících ke Středozemnímu moři, což znamená v Řecku, Itálii, Francii, a Španělsku a tam je...

  • Parmská šunka

    Parmská šunka je syrová šunka vynikající kvality, která se pod názvem prosciutto crudo konzervuje v Langhiranu u Parmy v Itálii. Význam názvu...

  • Pažitka

    Pažitka je kromě kadeřavé petržele u nás nejznámějším zeleným kořením. Má se však používat především čerstvá, v syrovém stavu, neboť jedině tak si...

  • Kmín

    Kmín pochází z Evropy a Asie. Je dobře známý nejen u nás, ale i v celé Evropě, kde všude dobře roste, místy i planě. V kuchyni se používají semena...



Nové příspěvky