Tisk

Saturejka

Saturejka je jednoletá bylina používaná jako domácí koření..Příjemně voní a má palčivou kořenitou chuť. Právě pro svoji chuť a vůni se sušené i čerstvé listy používají místo pepře. Pěstuje se podobným způsobem jako majoránka, nať se začíná odřezávat a používat v době nakvétání. Je vhodná především do luštěninových polévek, k nakládaní okurek, do uzenin, omáček nebo ke zvěřině. Je také součástí směsi koření s názvem čubrica, která je oblíbená v balkánské kuchyni a používá se i u nás pro přípravu mletých i jiných mas, zapékané zeleniny, do slaných pomazánek, polévek a luštěninových pokrmů.


Další pojmy slovníku:

  • Pasírování

    Pasírování je prolisování suroviny přes síto s otvory o různé hustotě tak, aby sítem prošly jemné části. Hrubší a nežádoucí části jako jsou části...

  • Slepice

    Prodávané slepice nepocházejí z chovů specializovaných na maso, ale většinou se vždy jedná o vyřazené nosnice. Jejich maso je tužší a proto je pro...

  • Vepřové sádlo syrové

    Syrové sádlo se v domácnosti využívá k domácímu škvaření sádla, jen výjimečně k domácí přípravě slaniny. Při domácím škvaření se syrové sádlo krájí...

  • Liči čínské

    Liči je strom pěstovaný v oblastech s tropickým klimatem v jihovýchodní Asii, jižní Africe a Mexiku a stejný název nese i ovoce z tohoto stromu....

  • Anýz

    Bylinka pěstovaná i u nás jako domácí koření. Používají se drobná sušená semínka podobná kmínu. Mají vonnou a sladkou chuť. Mletý anýz se přidává...

Recepty s "Saturejka":

  • Sýrová polévka s kysanou smetanou

    V rozehřátém másle zpěníme mouku, umícháme světlou jíšku a zředíme ji vodou. Osolíme a 10-15 minut mírným varem provaříme. Pak do polévky vmícháme...

  • Zapečená kapusta s mletým masem

    Očistíme kapustu a nakrájíme na nudličky a krátce spaříme ve vroucí osolené vodě. Kapustu potom necháme okapat v sítu. Rohlíky nakrájíme na kolečka...

  • Cuketa v paprikovém těstíčku

    Cuketu nakrájíme na plátky, mladé nemusíme loupat, starší oloupeme. Vejce rozklepneme a rozdělíme na žloutky a bílky, z bílků ušleháme tuhý sníh....

  • Zelňačka z červeného sterilovaného zelí

    Slaninu nakrájíme na kostičky a v hrnci na polévku ji rozškvaříme. Pak k ní přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření a pepř, na...

  • Bulgur s rýží a rajčaty

    Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme mletou papriku, propláchnutý bulgur, spařená a oloupaná rajčata, na nudličky nakrájené papriky a...



Nové příspěvky