Tisk

Saturejka

Saturejka je jednoletá bylina používaná jako domácí koření..Příjemně voní a má palčivou kořenitou chuť. Právě pro svoji chuť a vůni se sušené i čerstvé listy používají místo pepře. Pěstuje se podobným způsobem jako majoránka, nať se začíná odřezávat a používat v době nakvétání. Je vhodná především do luštěninových polévek, k nakládaní okurek, do uzenin, omáček nebo ke zvěřině. Je také součástí směsi koření s názvem čubrica, která je oblíbená v balkánské kuchyni a používá se i u nás pro přípravu mletých i jiných mas, zapékané zeleniny, do slaných pomazánek, polévek a luštěninových pokrmů.


Další pojmy slovníku:

  • Sugo

    Název sugo pochází z italské kuchyně a označuje se tak speciální omáčka podávaná k vařeným těstovinám. Omáčka může být připravena velmi jednoduše z...

  • Olivový olej

    Proslulý olivový olej se vyrábí hlavně v zemích přiléhajících ke Středozemnímu moři, což znamená v Řecku, Itálii, Francii, a Španělsku a tam je...

  • Kysané mléko

    Kysané mléko je ještě stravitelnější než mléko sladké. Při domácím chovu je možné si pochutnat na přirozeně zkyslém mléce. V prodeji kysané mléko...

  • Vepřové sádlo škvařené

    Škvařené vepřové sádlo je tuk, který byl teplem rozpuštěn a používá se dále jako při vaření. Nejkvalitnější je sádlo hřbetní. Správně vyškvařené...

  • Ovesné vločky

    Z celých zrn ovsa jsou lisováním vyráběny ovesné vločky. Pro výživu jsou velmi důležité, protože obsahují ze všech obilovin nejvíce bílkovin a...

Recepty s "Saturejka":

  • Hrášek s kuřecím masem

    Kuře naporcujeme na menší kousky, asi 10 kousků. Česnek rozmačkáme a promícháme se solí, oregánem a pepřem a potřeme kousky kuřete. Ve větším hrnci...

  • Kořeněná kolečka

    Na vále zpracujeme mouku, máslo, sůl, vejce a přidáme podle chuti koření a sůl. Těsto rozválíme na tloušťku 5 mm a vykrajujeme kolečka nebo jiné...

  • Zelenina do polévky

    Kořenovou zeleninu, česnek a cibuli nastrouháme nebo umeleme. Přidáme sůl. Rajčata spaříme, oloupeme a rozmixujeme. Smícháme s nastrouhanou...

  • Rychlý čokoládový dortík

    Nejprve si dáem do kastrůlku mléko, solamyl, žloutky a za stálého míchání necháme dojít do bodu bublábí. pak jeje necháme vychladnout a mezitím si...

  • Houbová česnečka

    Na plátky nakrájené houby osolíme a podusíme asi 15 minut na sádle, dokud nejsou měkké. Vodu uvedeme do varu, přidáme bujónovou kostku, podušené...



Nové příspěvky