Tisk

Saturejka

Saturejka je jednoletá bylina používaná jako domácí koření..Příjemně voní a má palčivou kořenitou chuť. Právě pro svoji chuť a vůni se sušené i čerstvé listy používají místo pepře. Pěstuje se podobným způsobem jako majoránka, nať se začíná odřezávat a používat v době nakvétání. Je vhodná především do luštěninových polévek, k nakládaní okurek, do uzenin, omáček nebo ke zvěřině. Je také součástí směsi koření s názvem čubrica, která je oblíbená v balkánské kuchyni a používá se i u nás pro přípravu mletých i jiných mas, zapékané zeleniny, do slaných pomazánek, polévek a luštěninových pokrmů.


Další pojmy slovníku:

  • Cukr Muskovado

    Muskovado ( Muscovado) je surový nerafinovaný třtinový cukr. Jeho významnými producenty byly Filipíny a ostrov Barbados. Proto je také známý jako...

  • Vepřová kotleta

    Vepřová kotleta je maso z hřbetní části vepře a je vlastně součástí části, která se nazývá pečeně nebo také karé. Z libovější části se pak...

  • Brie

    Brie je francouzský sýr s velmi měkkou, krémovou konzistencí. Vyrábí se z kravského mléka a je poměrně tučný, protože obsah tuku v tomto sýru činí...

  • Šalotka

    Cibule šalotka, lidově nazývaná množilka, je odrůda cibule, která místo jedné cibule vytváří trs cibulek stejné velikosti. Používá se jako normální...

  • Oliva

    Olivy jsou plody olivovníku, stromu z čeledi olivovníkovitých, který v Evropě roste především při pobřeží Středozemního moře. K dispozici jsou...

Recepty s "Saturejka":

  • Bramborové řezy

    Na misku nastrouháme vařené brambory, přidáme kakao a mouku. Utřeme žloutky s cukrema uděláme sníh z bílků. Vše zamícháme dohromady opatrně mícháme...

  • Ořechové řezy se šlehačkou

    Žloutky utřeme s cukrem, přidáme strouhanku a ořechy smíchané s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech...

  • Zavařené blumy jendoduchý recept

    Blumy omejeme a to stejné uděláme i se sklenicema. Pak je vypeckujeme a pokud se Vám nezdají nějak moc sladké posypeme až na povrchu cukrem a...

  • Třešňový kakaový koláč

    Tuk utřeme s cukrem, postupně přidáváme žloutky, kakao, skořici a po malých dávkách mouku střídavě s vlažným mlékem. Poslední část mouky smícháme s...

  • Bílkové rohlíčky

    Uděláme těsto dáme do zdobícího sáčku a stříkáme malé rohlíčky.Upečem.Náplň:
    Vejce a cukr šleháme ve vodní lázni do zhoustní.Povychladnutí...



Nové příspěvky