Tisk článku

Sbíráme klouzky

Název klouzek, spolu s dalším přízviskem označujícím konkrétní druh klouzku, je české pojmenování jedlé houby. Ten, kdo klouzky zná a sbírá, tak určitě potvrdí, že je to velmi jemná a chutná houba. Pro ty, kdo si nejsou zcela jistí, jak klouzek vypadá a jak jej v kuchyni využít, je určen tento článek.

Sbíráme klouzky

Jak klouzek vypadá

Klouzků je několik druhů, ale nejvíce se vyskytuje a sbírá klouzek obecný a klouzek sličný. Rozeznávají se podle toho, že klobouk klouzku obecného je světle nebo tmavě hnědý a má v průměru 3-12 cm. Když je vlhký, tak je mazlavý a odtud asi pramení i jeho název. Mladý klouzek má klobouk kulovitý, starší klouzky pak mají klobouk plošší. Spodek klobouku je nažloutlý. Noha klouzku má průměr 1-2 cm, dosahuje výšky 3-10 cm a je nažloutlý nebo nahnědlý. Dužina klouzku je v mládí bělavá, později spíše žlutá. Klouzek sličný má v mládí klobouk téměř kulovitý, později kuželovitě zahrocený. Barva klobouku i nožky je výrazně zlatožlutá, později bledne do světle žluté barvy. Stejně jako klouzek obecný je jeho povrch mazlavý. Vůně obou klouzků je sice nevýrazná, ale jejich chuť je výborná. Klouzek je navíc poměrně lehce stravitelný a to jej předurčuje k použití do různých pokrmů.

Kde klouzek roste

Klouzek se vyskytuje na všech kontinentech a je hojně rozšířen i u nás. Roste od května do listopadu jednotlivě nebo ve skupinách. Klouzek obecný roste ve spojení s borovicí černou, což je naše nejběžnější borovice. Proto roste ve většině borových lesů nebo tam, kde jsou v porostu borovice zastoupeny. Klouzek sličný se vyskytuje pod modříny všech druhů. Oba druhy rostou jak v holém jehličí, tak i v trávě a většinou ve větších skupinách, takže houbařský úlovek nebývá zanedbatelný.

Jak se klouzek upravuje

Klobouk klouzku obecného lze snadno sloupnout, ale mladší a zdravé kousky se loupat nemusí. Samozřejmě se musí dostatečně očistit. Klouzek sličný se loupe mnohem hůře, proto je jednodušší jej otřít vlhkým hadříkem, případně omýt.

Co se z klouzků vaří

Klouzek je chutná a dobře stravitelná houba s rozmanitým použitím v kuchyni, kde ho využíváme například :

  • do polévek: Klouzek se hodí především do mléčných kyselých polévek, ale lze jej použít i do bramborových, gulášových a zeleninových polévek.
  • do omáček: Jemné klouzky se především hodí do smetanových houbových omáček, ale můžeme je přidávat i do dalších omáček včetně gulášů.
  • smažený: Pro smažení se hodí středně velké kloboučky, které obalujeme buď v trojobalu nebo v různě ochuceném těstíčku.
  • do houbových karbanátků a placiček: Drobně nakrájené a předem povařené nebo podušené klouzky mohou být základem houbových karbanátků či placiček včetně lívanečků.
  • do nádivek: Nadrobno pokrájené a podušené klouzky přidáváme spolu s dalšími surovinami do nádivek, kterými plníme masové rolády, závitky nebo slané koláče a záviny.
  • do houbové smaženice: Houbové smaženice jsou nejlepší ze směsi hub. Ke klouzkům tak můžeme přidávat jakékoli další jedlé houby.
  • do houbového leča: Nemáme-li chuť nebo dostatek hub na houbovou smaženici, můžeme si připravit z klouzků a rajčat, paprik a vajec houbové lečo.
  • jako přísada k masovým pokrmům: Klouzky se hodí téměř ke všem druhům masa, které připravujeme jako dušené maso. Můžeme ho přidávat i k pečeným masům, pokud je při pečení budeme dostatečně podlévat.
  • do směsí masa a zeleniny: Klouzky můžeme bez obav přidávat do směsí masa a zeleniny připravovaných podle nejrůznějších receptů. Konečnou chuť takového pokrmu klouzek nepokazí.
  • na nakládání do octa: Klouzky se mohou nakládat do sladkokyselých nálevů podobně jako ostatní druhy hub nebo například okurky.
  • do směsí nakládané zeleniny: Nemáme-li dostatek hub na samostatné nakládání, můžeme klouzky přidávat do směsí květáku, okurek, mrkve a další zeleniny. Získáme tak pestřejší směs.
  • k sušení: Klouzky nakrájené na větší kousky můžeme i sušit a usušené uložit na zimní období.




Příspěvky ke článku: Sbíráme klouzky

Vložit nový příspěvek
Foto Autor: Lenka, vloženo 28.09.2013
OdpovědětDobrý den.Pokud se dobře dívám tak na obrázku není klouzek ale Křemenáč.Chtělo by to vyměnit fotku.
Re: Foto Autor: Antonín Sedlák , vloženo 20.09.2014
Odpovědětna fotce jsou klouzky - mladé ...
Re: Re: Foto Autor: kostička, vloženo 22.09.2014
OdpovědětKlouzek přeci nemá bílou hrubou nohu jako je na fotce.
Re: Re: Re: Foto Autor: jana, vloženo 09.08.2015
OdpovědětAno to je kremenac to neni klouzek...ten ma citronovo zlutou stopku
Re: Re: Foto Autor: Lucie Milerová, vloženo 17.11.2015
OdpovědětNa fotce jsou křemenáče, to snad pozná každý běžný houbař. Když ne podle kloboučku, tak podle nohy určitě. Mladé klouzky :-)... To je snad nějaká recese :-)
Jasný křemenáč Autor: Jarda Fakeer , vloženo 08.11.2015
OdpovědětJeště že tam není vyfocená mochomůrka panterová! To by bylo lidi otrávených. Jak někdo studovaný může zaměnit klouzka za křemeňák!


Nové příspěvky