Tisk článku

Šetříme čas i peníze

Vánoční svátky jsou nenávratně pryč a s nimi i vyčerpání, které jsme občas pociťovali nejen my sami, ale i naše peněženky. K zotavení obojího je teď na počátku roku vhodné období, takže zkusíme jednak zjednodušit vaření a tím ušetřit čas a jednak zlevnit používané suroviny a tím uspořit i trochu peněz. Přitom by ale oba druhy úspor neměly jít na úkor pestrosti a zdravé skladby pokrmů.

Šetříme čas i peníze

Levná a rychlá polévka

Levnou a současně i rychlou polévku připravíme z nejrůznějších surovin. Základem může být masový vývar z různých masových odřezků, které nám zbyly po svátcích nebo z kostky bujónu doplněný zeleninou a zavářkou. Místo přípravy domácích nudlí volíme kapání, nočky nebo prostě jen hrubou krupici. Další levnou surovinou, která se navíc vaří sama, jsou brambory. Tentokrát nemusíme zahušťovat smaženou jíškou, ale použijeme strouhaný brambor, strouhaný starší chléb nebo ovesné vločky. Nebo do polévky dáme tolik zeleniny, že už zahušťování nepotřebuje. Vhodná je i jakákoliv luštěninová polévka, kde je sice třeba dostatek času na namočení a vaření luštěniny, ale při včasné přípravě si zase tolik času nevyžádá. Část uvařené luštěniny rozmixujeme tyčovým mixérem a nemusíme připravovat jíšku. Velmi levná a rychlá je polévka ze staršího chleba nebo žemlí, kdy pečivo jen rozvaříme, rozmícháme a doplníme kořením a rozšlehaným vejcem.

Levný a rychlý hlavní chod

Pro přípravu levného a rychlého hlavního chodu si promyslíme především hlavní surovinu. Můžeme postupovat i tak, že dražší základní surovinu nastavíme větším množstvím levnější suroviny. Kuchyňskou úpravu volíme z méně náročných postupů, jako je vaření nebo dušení, popřípadě zapékání. Kde je to jen trochu možné, použijeme tlakový hrnec. A z jakých surovin vybíráme? Velmi vhodné jsou například :

  • těstoviny: Uvařené těstoviny jen smícháme s již upraveným masem nebo zeleninou nebo je přeléváme omáčkou.
  • luštěniny: Předběžná příprava, tj. namočení a vaření, může probíhat bez naší přímé účasti, pouze s občasným dohledem a po uvaření je jejich příprava velmi rychlá. Luštěniny obsahují rostlinné bílkoviny, takže patří i do správné skladby potravy.
  • brambory: Vařené brambory jen rozšťoucháme a doplníme kouskem masa a dušenou zeleninou jako například špenátem, mrkví nebo zeleninovou směsí. Z brambor můžeme uvařit i známý a oblíbený guláš, ze syrových nebo vařených brambor se dají připravit zapékané pokrmy s nejrůznějšími přísadami, které máme právě k dispozici.
  • zelenina: Především kapusta a hlávkové zelí jsou vhodné na závitky, karbanátky nebo jako zapékané nákypy.
  • maso: Volíme levnější druhy masa. Velmi levná jsou například drůbeží játra, ale například vepřová plec a kuřata jsou téměř trvale prodávána se slevou. Jestliže je nastavíme cenově přijatelnou zeleninou nebo levnější nádivkou můžeme mít pokrm nejen levný a rychlý, ale téměř slavnostní.

Levný a rychlý moučník

Levný a rychlý moučník se vyznačuje tím, že se skládá jen z mouky, cukru, tuku (nejlépe oleje), mléka nebo jogurtu, vajec (někdy ani ty nemusí být), kypřidla a vhodné přísady na ochucení. Zásadně se nešlehá, netře vařečkou a nenechává se těsto odpočinout. Suroviny se většinou ani neváží, ale odměřují na hrnky o objemu 2,5dl nebo skleničky o objemu 2dl. Základní suroviny vsypeme do mísy a přidáme tekutinu, olej, prášek do pečiva (nebo pro změnu prášek do perníku), kakao, kokos, kompot i se šťávou nebo třeba rozředěnou zavařeninu, kterou máme ještě od loňska. Zamícháme, upečeme a pocukrujeme.

Levný a rychlý salát

Pokud nepodáváme k hlavnímu chodu dušenou zeleninu, přidáváme zeleninový salát. Levně a rychle jej pořídíme z mrkve, kysaného zelí, celeru nebo čínského zelí. Všechny tyto saláty včetně mrkve připravujeme jako slané saláty se sladkokyselou zálivkou. Nezbytnou přísadou těchto salátů je cibule, někdy i česnek nebo křen a další zeleniny, které se začínají objevovat v dobré cenové relaci. Jsou to například ředkvičky nebo jarní cibulka. Zálivku kyselíme raději citronem než octem, přidáme tak do salátu trochu vitamínu C.
 





Příspěvky ke článku: Šetříme čas i peníze

Vložit nový příspěvek
Výborná polvka z Krevet Autor: Uršula, vloženo 11.01.2010
OdpovědětPolívka se dá udělat levně i pěkně draze, třeba u nás je oblíbená krevetová a ta je teda:)
Re: Výborná polvka z Krevet Autor: Dášenka, vloženo 18.01.2010
OdpovědětU nás je oblíbená polívka česnečka nejen svou dobrou chutí, ale i cenou je levná a ještě k tomu mooooc dobrá a zdravá.


Nové příspěvky