Tisk článku

Silvestrovské pochoutky

Na silvestrovské oslavy se v kuchyni připravují většinou pochoutky s pikantnější chutí pocházejících ze studené kuchyně. Řada těchto lahůdek se dá samozřejmě koupit a máme tak pohoštění bez práce, ale pokud si najdeme čas na domácí přípravu, tak máme možnost využít obvyklých i méně obvyklých receptů a vše přizpůsobit vlastní chuti.

Silvestrovské pochoutky

Silvestrovské maso

Na Silvestra se vaříval a jistě ještě vaří ovar z vepřové hlavy. Vaříme jej s kořením, cibulí i česnekem a podáváme jej teplý s hořčicí nebo strouhaným křenem. Vše podle chuti. Kromě ovaru, který je přece jenom tučnější a ne každý ho má rád, můžeme podobným způsobem uvařit vepřové koleno nebo ještě jemnější vepřovou plec. Jestliže nemáme v úmyslu podávat teplé maso, je možné si předem připravit pikantní vařené maso z plece nebo bůčku. Vaříme jej doměkka s cibulí nebo česnekem a po uvaření jej obalíme nebo do něj vetřeme koření. Takto připravené maso je nutné nechat několik dní odležet a při příležitosti silvestrovských oslav jej můžeme podávat jako studený nářez.

Silvestrovská uzenina

Uzeninu si většinou sami nepřipravujeme, i když není problém si udělat domácí salám, paštiku nebo tlačenku. Koupenou uzeninu podáváme na různých obložených mísách, kde použijeme více druhů nebo chlebíčcích. Z jemné šunky a másla a dalších ingrediencí lze vyšlehat jemnou pěnu, kterou podáváme v miskách nebo kelímcích s pečivem. Z párků nebo jiné měkké uzeniny můžeme pro chuť připravit skutečně pikantní nakládanou uzeninu. Uzeninu také úspěšně využíváme v různých pomazánkách nebo salátech.

Silvestrovské sýry

Pro sýry platí to, co pro uzeninu. Lze je přidat do obložené mísy, raději ve více druzích a zdobit s nimi obložené chlebíčky. Sýry tvrdé, měkké i tavené využijeme u nejrůznějších pomazánek, kde často tvoří základ pomazánky. Tvrdé sýry a různé pikantní měkké sýry se výborně hodí do salátů. Pro oživení chuti můžeme předem připravit naložený Hermelín, případně jiný sýr.

Silvestrovské chlebíčky

Obložené chlebíčky mají u nás takovou tradici, že rozhodně není nutné popisovat způsob jejich přípravy a zdobení. U chlebíčků se nejlépe využívá vlastní fantazie přizpůsobené chuti a reálným možnostem. Vždycky je však lepší, zvláště pro větší společnost, připravit chlebíčky s různými pomazánkami a různou oblohou. Máme tak stůl pestřejší. Jednou z variant chlebíčků jsou plněné chlebíčky, kdy chlebíčkovou veku vydlabeme nebo alespoň dvakrát prořízneme a plníme ji různými pomazánkami a dalšími ingrediencemi. Naplněnou veku je třeba pevně zabalit do fólie nebo alobalu a nechat v chladu ztuhnout, pak se pěkně krájí na plátky, které se nerozpadají.

Silvestrovské jednohubky

Na jednohubky můžeme využít rohlíky, bagety, ale také slané sušenky. U jednohubek je žádoucí připravit si alespoň dvě, tři či více pomazánek a udělat je co nejpestřejší. Pomazánky děláme s výraznější chutí a zdobíme poměrně jednoduše, aby obloha neopadávala. Využijeme k tomu kousky sýra, salámu, ořechy, olivy či kousek některé sterilované zeleniny, která vyhovuje chutí i barvou.

Silvestrovský aspik

Efektní a poměrně nenáročný je aspik. Připravujeme ho do mísy, dortové formy či jiné vhodné nádoby nebo do menších misek v jednotlivých porcích. Dá se využít i forma na srnčí hřbet nebo fólie a tento aspik po ztuhnutí krájíme na plátky. Na aspik můžeme využít vařeného masa z drůbeže, uzeninu, bramborový nebo jiný salát, vařená vejce a sterilovanou zeleninu včetně sterilovaných hub. Aspik, který vytváříme do mísy nebo jiné formy jako dort, zdobíme na povrchu ještě před zalitím aspikem. Povrchové zdobení umožňuje využití vlastních nápadů a různých motivů. Aspik si asi s výjimkou domácí huspeniny nebudeme vařit doma, ale využijeme koupenou želatinu. Protože se prodávají různé výrobky, uvaříme ji podle návodu na obalu. Připravené suroviny zaléváme velmi zvolna, aby se nepoškodilo zdobení aspiku. V chladničce jej necháme ztuhnout a pak jej krájíme na porce podle potřeby.
 





Příspěvky ke článku: Silvestrovské pochoutky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...