Tisk článku

Silvestrovské pohoštění

Silvestr je den, kdy se v co nejlepší náladě loučíme s rokem odcházejícím a současně vítáme rok nový. K správnému silvestrovskému naladění nemalou měrou přispěje dobré jídlo a pití. Pohoštění na Silvestra připravujeme podle toho, jak je složena společnost, se kterou toto přelomové datum slavíme a na jak dlouho silvestrovskou oslavu plánujeme. Takže to může být kompletní menu s hlavním jídlem, moučníkem, kávou a pak teprve různými pikantními dezerty nebo se omezíme pouze na přípravu teplého či studeného občerstvení v podobě nejrůznějších pochoutek. Při přípravě silvestrovského pohoštění by nám rozhodně neměla chybět ani fantazie.

Silvestrovské pohoštění

Kompletní silvestrovské menu

U silvestrovského menu můžeme vynechat polévku, protože většinou začínáme s podáváním v době určené pro večeři. Jako hlavní chod připravíme nějaký pikantnější pokrm z vepřového, hovězího nebo drůbežího masa a jako přílohu podáváme různě upravené brambory, rýži nebo jen pečivo. Protože pro větší společnost se obtížně připravují minutky, tak zvolíme spíše opečení masa a jeho následné podušení doměkka. K masu přidáváme pikantní zeleninu nejlépe ve směsi a maso také ostřeji kořeníme. Brambory podáváme vařené, pečené nebo opékané, rýži dušenou. Pečivo je vhodné k pokrmům typu guláše, protože i ten může být silvestrovským hlavním pokrmem. Po jídle podáváme kávu, můžeme přidat i moučník nebo vánoční cukroví. A pak už podáváme jen studené občerstvení s výjimkou půlnoci, kdy bylo a stále ještě je oblíbené podávat vařené maso s křenem nebo hořčicí. Takto se vaří vepřová hlava nebo její část, ale kdo nemá rád toto tučnější maso, tak velmi vhodná je vepřová plec. A po půlnoci by měl přijít na řadu čočkový salát, který, jak praví pověra, by měl zajistit dostatek peněz po celý rok.

Teplé silvestrovské pochoutky

Označujeme tak pokrmy, které podáváme teplé. Jejich příprava by však měla být co nejjednodušší, výhodné je také to, když se dají připravit předem a pak jen tepelně upravit. Teplými silvestrovskými pochoutkami mohou být :

  • vařená masa: Vaříme vepřové nebo uzené maso a podáváme je teplé s křene či hořčicí a pečivem.
  • opékaná nebo ohřívaná uzenina: Většinou jsou to párky nebo klobásy. Před opékáním je můžeme marinovat v pikantní marinádě nebo je při opékání můžeme naříznout a do zářezů vkládat kousky cibule nebo sýra. Podáváme s pečivem, doplňujeme hořčicí, křenem nebo pikantním zeleninovým salátem.
  • zapékané toasty: Krajíčky bílé veky nebo toastového chleba potřeme tence máslem a ozdobíme plátky šunky, sýra, olivami a zeleninou. Zapečeme a podáváme teplé. Výhodou je, že vše můžeme připravit a pak jen zapéci v troubě.
  • pečené slané pečivo: Jsou to slané záviny nebo plněné tvary jako třeba taštičky z listového nebo křehkého těsta. Většinou mohou být také připraveny předem a pak jen upečeny nebo upečeny předem a pro podávání je jen ohřejeme.

Studené silvestrovské občerstvení

Studené občerstvení je na Silvestra asi nejrozšířenější. Jeho výčet je dlouhý, protože se dá připravit téměř ze všeho. Na prvním místě však je bílé pečivo buď jako podklad nebo jako příloha, jemně nakrájená uzenina, sýry, vařená vajíčka, tvaroh a tavené sýry do pomazánek, česnek, cibule a koření na ochucení a také čerstvá nebo sterilovaná zelenina na ozdobu. Předem si promyslíme, co budeme připravovat a co tedy musíme nakoupit a pak už zbývá jen s dostatkem fantazie krájet, strouhat, mazat a hlavně zdobit a připravit tak například :

  • obložené chlebíčky: Na plátky bílé veky mažeme pomazánku a zdobíme uzeninou, sýrem, rybičkami, kolečky vajec a plátky okurek, kapie nebo připravíme pomazánku z mnoha složek, mažeme silnější vrstvu a pak už jen zdobíme nebo veku prokrojíme naplníme a příčně krájíme.
  • jednohubky: Připravujeme je podobně jako chlebíčky, ale používáme plátky nakrájené z rohlíků nebo bagety. Pomazánky i vrchní ozdoba může být pikantnější než u chlebíčků.
  • obložené mísy: Na vhodné talíře pro každou osobu nebo k odebírání naaranžujeme jemně nakrájené pečené nebo vařené maso, jemně nakrájenou uzeninu a tvrdé sýry v několika druzích. Doplňujeme vařenými vajíčky a zdobíme čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.
  • slané dorty: Jsou sice trochu pracnější, ale zato působí efektně. Základ vytvoříme z okrájeného a několikrát prokrojeného bochníku chleba nebo složíme do vhodné formy toastový chléb. Promažeme pomazánkou a nahoře zdobíme podle vlastní fantazie uzeninou, sýry, vajíčky a zeleninou.
  • aspiky a huspeniny: Připravujeme je buď z masového rosolujícího vývaru nebo za pomoci želatiny.
  • šunkové nebo sýrové rolády: Stáčíme je z naplněných plátků šunky nebo sýra a příčně je krájíme na plátky. Vhodným rozložením můžeme vytvořit i větší roládu.
  • drobné slané pečivo: Předem upečeme slané a různě tvarované sušenky z křehkého těsta. Můžeme si připravit i polotovary jako košíčky nebo šátečky z křehkého nebo listového těsta vhodné k plnění a plnit je různými pěnami, pomazánkami či paštikou.




Příspěvky ke článku: Silvestrovské pohoštění

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky