Tisk

Škvarky

Škvarky jsou vedlejším produktem vzniklým při škvaření sádla. Ze zbytků masové tkáně, které u syrového sádla bývají, zůstávají po rozpuštění tuku a scezení čistého sádla škvarky. V kuchyni se využívají mleté do pomazánek, přidávají se bramborových nebo moučných placek nebo se jimi plní různé druhy knedlíků. Teplými se také sypou některá jídla, převážně připravená ze syrových nebo vařených brambor. 


Další pojmy slovníku:

  • Paprika

    Planě rostoucí druhy papriky s opadavými a malými plody dosud rostoucí v některých oblastech Jižní Ameriky jsou předchůdci dnes pěstovaných paprik....

  • Kopr

    Kopr je rostlina z čeledi miříkovitých a pěstuje se téměř na celém světě, nejvíce však v Evropě a Asii. Z kopru se využívá především mladá nať...

  • Platýs

    Platýsů je několik druhů žijících v evropských mořských vodách. Všechny druhy mají společný tvar a tím je velmi ploché tělo. Chuťově se jedná o...

  • Bramborové krokety

    Bramborové krokety se připravují z vařených brambor a stejně jako hranolky se prodávají jako polotovar. Při domácí přípravě bramborového těsta se...

  • Gratinování

    Francouzský termín " au gratin" znamená zapečený, z toho vyplývá, že gratinování je český výraz pro zapékané pokrmy. Zapékají se nejen...

Recepty s "Škvarky":

  • Hrách s kroupami

    Přebraný a namočený hrách uvaříme do měkka.Kroupy přebereme namočíme do studené vody, osolíme a vaříme do měkka. potom uvařený hrách a kroupy...

  • Škvarková pomazánka s kapiema

    Nejdříve nakrájíme na malé kostičky cibuli, vařené vejce, kapie. Toto všechno pak vmícháme do mletých škvarků a přidáme sůl, pepř a trochu hořčice....

  • Zapečené těstoviny se zelím

    Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Rozehřejeme sádlo, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a přidáme scezené, okapané a...

  • Pučálka

    Hrách namočíme a necháme alespoň 24 hodin stát v teplé místnosti. Pak vodu slijeme a nabobtnalý hrách rozprostřeme na tác a necháme naklíčit. Pak...

  • Kostrbáč s bramboračkou

    Vařené brambory rozmačkáme a dáme do pekáče, ve kterém jsme před tím na tuku osmahli škvarky. Přidáme krupici, nadrobno nakrájenou cibuli,...



Nové příspěvky