Tisk

Škvarky

Škvarky jsou vedlejším produktem vzniklým při škvaření sádla. Ze zbytků masové tkáně, které u syrového sádla bývají, zůstávají po rozpuštění tuku a scezení čistého sádla škvarky. V kuchyni se využívají mleté do pomazánek, přidávají se bramborových nebo moučných placek nebo se jimi plní různé druhy knedlíků. Teplými se také sypou některá jídla, převážně připravená ze syrových nebo vařených brambor. 


Další pojmy slovníku:

  • Špenát

    Špenát je listová zelenina vyšlechtěná z planých druhů. K přímé spotřebě se doporučuje především pro svůj obsah provitamínu A, velké množství...

  • Kola

    Výtažek z ořechů kolovníku, což je druh stromu rostoucí v tropických deštných pralesech převážně v západní Africe, ale také v Brazílii, na Jamajce...

  • Poprášení

    Jedná se o velmi jemné posypání zpracovávané suroviny nebo připravovaného jídla a to moukou, cukrem nebo kořením. Tento jednoduchý a přitom...

  • Fondue

    Je to švýcarské tradiční jídlo, které se vařilo již v 18. století. Název je odvozen z francouzštiny, kde znamená "tavený" a jídlo fondue...

  • Artyčok

    Užitkovou částí vytrvalé rostliny podobné bodláku jsou květní úbory. Je původem ze Severní Afriky, nyní je však pěstována i v Evropě jako zimní...

Recepty s "Škvarky":

  • Zapečené těstoviny se zelím

    Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Rozehřejeme sádlo, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a přidáme scezené, okapané a...

  • Pučálka

    Hrách namočíme a necháme alespoň 24 hodin stát v teplé místnosti. Pak vodu slijeme a nabobtnalý hrách rozprostřeme na tác a necháme naklíčit. Pak...

  • Kostrbáč s bramboračkou

    Vařené brambory rozmačkáme a dáme do pekáče, ve kterém jsme před tím na tuku osmahli škvarky. Přidáme krupici, nadrobno nakrájenou cibuli,...

  • Škvarková pomazánka s kapiema

    Nejdříve nakrájíme na malé kostičky cibuli, vařené vejce, kapie. Toto všechno pak vmícháme do mletých škvarků a přidáme sůl, pepř a trochu hořčice....

  • Hrách s kroupami

    Přebraný a namočený hrách uvaříme do měkka.Kroupy přebereme namočíme do studené vody, osolíme a vaříme do měkka. potom uvařený hrách a kroupy...



Nové příspěvky