Tisk článku

Sladká jídla s meruňkami

Meruňky patří mezi ovoce s vynikající chutí. Výborné jsou jak pro pojídání v syrovém stavu, tak pro využití v kuchyni. Kromě širokého využití v pečených i nepečených moučnících se hodí zvláště do sladkých jídel, které jejich mimořádná chuť osvěží a kde jim můžou konkurovat snad jen švestky. V jejich nastávající sezóně si některé z těchto sladkých jídel můžeme snadno připravit.

Sladká jídla s meruňkami

Meruňky a sladká jídla

Meruňky jsou vynikající do plněných ovocných knedlíků, do nákypů, ale můžeme s nimi připravit i sladkou žemlovku. Spíše jen mlskem jsou meruňky smažené.

Meruňkové knedlíky

Meruňkové knedlíky můžeme dělat ze všech těst, která se pro ovocné knedlíky považují za vhodná a která se liší nejen použitím surovin, ale především časovou náročností na přípravu. Nejvíce času spotřebují kynuté knedlíky, kde musíme počítat s časem na kynutí. Knedlíky můžeme dělat i ze spařeného těsta, kde zpracováváme mouku spařenou vroucím mlékem s jinými surovinami. Podobné je odpalované těsto, kde do spařené mouky přidáváme větší počet vajec. Knedlíky se dají připravit i ze studené krupicové kaše, ale zde opět potřebujeme čas na uvaření kaše. Poslední a zřejmě nejvyužívanější možností, která je skutečně nejrychlejší a nejméně pracná, jsou knedlíky z tvarohového těsta. Toto těsto má i tu výhodu, že se dobře a hlavně rychle zpracovává a jen výjimečně se nepovede. Knedlíky z něj jsou měkké, kypré a na chuť lahodné. Receptů na toto těsto je celá řada, přitom základní suroviny zůstávají stejné - mouka, tvaroh, vejce, špetka soli a někdy trochu cukru a tuku. Připravené těsto plníme půlenými vypeckovanými meruňkami, které kromě kynutého těsta ihned vkládáme do vroucí vody a vaříme kolem 10 minut, v polovina varu je obracíme. Přesnější doba vaření záleží na velikosti knedlíků. Vyplatí se jeden knedlík vyjmout, rozkrojit a zkontrolovat. Kynuté knedlíky musíme ihned po vyjmutí několikrát propíchnout nebo natrhnout vidličkou, aby vyšla pára, jinak knedlíky klesnou a ztvrdnou. Uvařené knedlíky ihned podáváme polité máslem a sypané cukrem. Jako doplněk sypeme strouhaným tvarohem, skořicí, kakaem nebo pokapeme rozmíchaným tvarohem, jogurtem či zakysanou smetanou.

Meruňkový nákyp

Vyzrálé meruňky jsou ideální do různých nákypů. Sladké nákypy připravujeme z vařené rýže, těstovin, krupice, ovesných vloček nebo tvarohu. Použít se mohou i jiné, méně rozšířené suroviny například pohanka. Nákyp by měl být nadýchaný a lehký, proto se neobejdeme bez másla a hlavně vajec, která dělíme na žloutky utřené s máslem a cukrem a sníh, který nákypu zajistí nadýchanost. Všechny nákypy zapékáme nezakryté při mírnější teplotě v předehřáté troubě. Nejvíce jsou zřejmě oblíbené nákypy rýžové a těstovinové. Rýže i těstoviny musí být předem uvařené, pak je po další úpravě vrstvíme do vymazaného a vysypaného pekáčku nebo zapékací misky a prokládáme rozpůlenými a vypeckovanými meruňkami. Na nákyp z těstovin se hodí široké nudle nebo flíčky a tento nákyp se ještě chutnější, pokud ho doplníme dochuceným tvarohem nebo uvařeným pudinkem. Z krupice musíme předem uvařit hustou kaši, která je základem nákypu a doplňuje se opět vejci, cukrem, případně dalšími surovinami podle receptu. Ovesné vločky předem namáčíme do mléka nebo uvaříme ovesnou kaši. Pohanku musíme předem rovněž povařit. Nákypy pokud možno ihned podáváme sypané cukrem. Sušší nákypy můžeme i přelít rozmíchaným jogurtem, zakysanou smetanou nebo ovocnou šťávou.

Meruňková žemlovka

Meruňky se hodí i do tak jednoduchého jídla, jakým je sladká žemlovka. Na žemlovku používáme chlebíčkové veky, rohlíky nebo housky a vůbec nevadí, pokud jsou dva až tři dny staré. Pečivo krájíme na plátky, které zvlhčíme mlékem samostatně v míse, případně vlhčíme už umístěné pečivo v pekáčku nebo zapékací misce a střídáme vrstvy pečiva a ovoce. Meruňky do žemlovky vypeckujeme a rozpůlíme, velké meruňky můžeme ještě pokrájet na menší kousky. Pod meruňky se hodí ještě rozprostřít vrstvu oslazeného tvarohu nebo uvařeného pudinku. Poslední vrstvou je pečivo, které buď zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem nebo jen pokapeme rozpuštěným máslem a vše zapečeme dozlatova. Porce sypeme cukrem, můžeme trochu polít máslem, ale není to nutné.

Smažené meruňky

Hodí se jen dostatečně vyzrálé meruňky, které po omytí rozpůlíme, vypeckujeme a namáčíme je do připraveného těstíčka z mouky, mléka a vajec. Po namočení je ihned smažíme v horkém tuku ze všech stran a po usmažení je odložíme okapat na ubrousek a pak obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
 





Příspěvky ke článku: Sladká jídla s meruňkami

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky