Tisk článku

Sladká žemlovka

Sladká žemlovka je jedním z jídel, které kdysi bývalo dost běžnou součástí jídelníčku. Především se při jeho přípravě zpracovaly přebytky pečiva, využilo se i momentálně dostupné ovoce a případné další přísady rozhodně nezatěžovaly rozpočet. Ale žemlovka také patří mezi jídla, která jsou u někoho oblíbená, u někoho naopak zatracovaná. Ale žemlovka připravená s péčí se v rodinném menu určitě může alespoň vyzkoušet.

Sladká žemlovka

Žemlovka a základní surovina

Základem žemlovky, jak název napovídá, jsou žemle. Mohou to být neslané housky, rohlíky nebo chlebíčkové veky. Občas se využívalo i zbytků vánoček, vdolků či jiného pečiva. Nehodí se čerstvé pečivo, které se špatně krájí a vlhčením by se příliš rozmočilo. Pečivo se krájí na plátky a vlhčí mlékem tak, aby bylo skutečně jen vlhké.

Žemlovka, její příprava a pečení

Žemlovka je vrstvené a zapékané jídlo. Vrstvy se dělávají tři a to pečivo, náplň, pečivo nebo pět, což znamená tři vrstvy pečiva a dvě vrstvy jiné suroviny, která tvoří náplň a to buď ovocnou nebo jinou. Nakrájené a zvlhčené pečivo rovnáme do tukem vymazaného a vysypaného pekáčku nebo zapékací misky a můžeme je ještě pokapat rozpuštěným máslem. Na vrstvu pečiva se dává vrstva další suroviny, opět pečivo, jiná surovina a poslední vrstvu tvoří pečivo. Vršek žemlovky ještě trochu polijeme mlékem, ve kterém se mohou, ale nemusí rozšlehat vejce, pokapeme rozpuštěným máslem a zapečeme do vrchní kůrky.

Žemlovka a další suroviny

Do žemlovky se většinou využívají lehce dostupné suroviny, především ovoce a další běžné kuchyňské suroviny, které se někdy i navzájem kombinují.

Ovocné náplně

Z ovocných náplní to jsou například :

  • jablka: Jablka jsou nejběžnější součástí žemlovky. Strouhají se nebo krájejí na plátky, dochucují se skořicí a podle jejich kyselosti se přidává cukr. Doplnit se mohou rozinkami nebo ořechy.
  • švestky: Šťavnaté a vyzrálé vypeckované švestky jsou velmi dobrou součástí žemlovky. Opět je dochucujeme skořicí a trochou cukru.
  • meruňky: Vyzrálé meruňky jsou do žemlovky vynikající a většinou je ani nedochucujeme.
  • broskve: Broskve musí být vyzrálé a je lepší je krátce spařit a oloupat.
  • banány: Banánů je dnes dostatek a občas jsou i za velmi příznivou cenu, takže mohou být i součástí tak jednoduchého jídla, jako je žemlovka. Banánová žemlovka po upečení krásně voní. Pokud by se chuť zdála trochu mdlá, tak se banány dobře míchají s jablky nebo se banány trochu pokapou citronovou šťávou.
  • rebarbora: V sezóně rebarbory ji lze velice dobře použít. Mírně navinulá chuť předem trochu podušené a doslazené rebarbory se do žemlovky výborně hodí. Mohou se do ní přidat i rozinky.
  • drobné ovoce: Kromě uvedených druhů ovoce se do žemlovky může použít i některé drobné ovoce jako jsou vypeckované třešně nebo višně, angrešt, rybíz nebo ostružiny.
  • kompotované ovoce: V případě, že není dostatek čerstvého ovoce, může se do žemlovky využít také okapané kompotované ovoce.
  • sušené ovoce: Do žemlovky lze použít i sušené, předem namočené ovoce.

Jiné náplně

Kromě ovoce se do žemlovky používají i jiné náplně, jako například :
• tvarohová: Rozmíchaný a oslazený, případně i jinak dochucený tvaroh je nejčastějším druhem náplně do žemlovky.
• maková: Používá se mletý, spařený a ochucený mák.
• pudinková: Uvařený hustší pudink různé příchutě může být rovněž náplní do sladké žemlovky.
• ořechová: Je to náročnější náplň, ale tam, kde je například dostatek vlastních ořechů, jde o náplň velice chutnou. Skládá se z mletých, krátce spařených a dochucených ořechů.

Míchané náplně

S míchanými náplněmi je žemlovka v každém případě pestřejší a velmi chutná. Hodí se jak tvaroh, tak mák nebo pudink a tyto suroviny kombinujeme s ovocem čerstvým i kompotovaným. Zvláště tvaroh nebo pudink jsou vhodné jak pod různé drobné ovoce, tak i pod ostatní druhy ovoce. Mák se hodí především ke švestkám a jablkům. Ve vzájemném spojování náplní je možné využít daných možností a potřeb při zpracování surovin.

Žemlovka a podávání

Upečenou žemlovku necháme chvíli stát, aby se při krájení nerozpadala a pak ji krájíme na čtvercové porce, které sypeme moučkovým cukrem nebo skořicovým cukrem. Můžeme ještě dozdobit kopečkem šlehačky či bílkového sněhu.
 





Příspěvky ke článku: Sladká žemlovka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky