Vynikající recepty na zemlbábu na jednom místě. Sladké pokušení nejen pro děti!

Kdysi dávno běžná součást jídelníčku. Ale dnes?

Patří stále na váš jídelní seznam?

Přitom je snadná, chutná a hlavně z běžných surovin, které jsou k nalezení téměř v každé z domácností.

Vyberte si svého favorita z pěti receptů na žemlovku!

Jablková žemlovka s tvarohem

Zemlbába s jablky patří k těm nejoblíbenějším variantám. Bílková čepička jí dodává ještě větší šťavnatost.

INGREDIENCE

  • 1 veka nakrájená na plátky
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 12 lžic krupicového cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 8 nahrubo nastrouhaných jablek
  • 1 lžička mleté skořice

Na nádivku:

  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce změklého másla
  • 30 g vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 50 g rozinek namočených v rumu tuzemáku

POSTUP

  1. Připravíme tvarohovou nádivku.
  2. Tvaroh rozetřeme s máslem, cukrem a žloutkem.
  3. Přidáme vanilkový cukr a scezené rozinky (tekutinu uchováme).
  4. V míse prošleháme mléko se žloutky, přidáme 2 lžíce cukru a rozpuštěné máslo a opět prošleháme.
  5. Do ochuceného mléka postupně vkládáme plátky veky a necháme je nasáknout.
  6. Troubu předehřejeme na 160 °C.
  7. Menší pekáček vymažeme máslem a dno pokryjeme první vrstvou plátků veky.
  8. Na ni rozprostřeme všechna nastrouhaná jablka, posypeme skořicí, 4 lžícemi cukru a pokryjeme další vrstvou veky.
  9. Na tu rozetřeme tvarohovou nádivku, pokryjeme poslední vrstvou navlhčené veky a pokapeme rumem z rozinek.
  10. Dáme péct do trouby asi na 45 minut.
  11. Mezitím z bílků a šesti lžic cukru ušleháme pevný sníh na sněhovou čepici.
  12. Rozetřeme ho na upečenou žemlovku a ještě 5–8 minut necháme zapéct v troubě.
Zemlbába  s tvarohem a jablky pokrytá bílkovým sněhem.
dish.co.nz

Žemlovka s jablky a pudinkem

Už jste někdy ochutnali žemlovku s pudinkem? Mňamka!

INGREDIENCE

  • 1 velká veka
  • 1 litr mléka
  • 1 vejce
  • 4 oloupaná jablka
  • 1 pudink vanilkový
  • 1 1/2 balení vanilkového cukru
  • cukr krystal dle chuti
  • lžička skořice
  • ½ lžičky nastrouhané citronové kůry

POSTUP

  1. Uvaříme si vanilkový pudink z 0,5 l mléka a 2-3 lžící cukru.
  2. Nastrouháme si jablka, které smícháme s vanilkovým cukrem. skořicí a lžící cukru.
  3. Veku si pokrájíme na plátky  a vložíme do větší nádoby vedle sebe (např. na pekáč).
  4. Do zbylého mléka přidáme jedno vejce, 1 lžíci cukru, citronovou kůru a rozmícháme.
  5. Zalijeme tím veku. Zapékací mísu si vytřeme máslem.
  6. Do zapékací mísy naskládáme první polovinu namočené veky, na to přidáme nastrouhaná jablka, polijeme uvařeným pudinkem.
  7. Nakonec přijde druhá polovina veky.
  8. Žemlovku dáme upéct do předem vyhřáté trouby.
  9. Pečeme na 170 stupňů asi 25 minut.
  10. Pečeme dokud povrch žemlovky není upečen do zlatohněda.
  11. Vychladlou žemlovku pocukrujeme moučkovým cukrem.
Zemlbába s pudinkem a jablky.
justataste.com

Zemlbába z toustového chleba se smetanou

Je dokonalá a v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou nemá konkurenci. 

INGREDIENCE:

  • 8 hrnků toustového chleba nakrájeného na kostky
  • 1 hrnek rozinek
  • 3 vejce
  • 1 a ½ hrnku mléka
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 40 g másla
  • ⅓ hrnku cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr

K dokončení:

  • 2 lžíce másla 
  • cukr moučka na posyp

POSTUP

  • Vejce si smícháme s mlékem, smetanou ke šlehání, rozpuštěným máslem, skořicí, cukrem a vanilkovým cukrem.
  • Do této směsi přidáme toust a rozinky a necháme 3 minuty odležet.
  • Pak směs přemístíme na vymazaný plech. 
  • Nahoru pak nalijeme dvě lžíce rozpuštěného másla. 
  • Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 25 minut.
  • Po upečení posypeme cukrem moučkou.
Smetanová zemlbába z toustového chleba.
recipetineats.com

Jak na tuto žemlovku z toustového chleba? Mrkněte se na videorecept:

Company-worthy Bread and Butter Pudding

Zemlbába z vánočky

Zbyla vám již ne příliš čerstvá vánočka a vy nevíte, co si s ní počít? Vyzkoušejte si z ní vytvořit jedlý recept na žemlovku z vánočky s jablky a skořicí. 

INGREDIENCE:

  • 3 vejce
  • 1 vánočka
  • 70 g cukru
  • 3 střední jablka
  • skořice
  • citron
  • máslo
  • 500 ml mléka
  • cukr moučka na posyp

POSTUP

  • Vytvoříme si směs z vajec, mléka, cukru, trochy citronové šťávy a kůry. 
  • Vánočku si nakrájíme na plátky, rozprostřeme plech vymazaný máslem a pokapeme směsí z mléka a vajec (polovinu nakrájené vánočky si rozprostřeme bokem a také pokapeme).
  • Jablka si oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, pocukrujeme a posypeme skořicí.
  • Na první vrstvu vánočky naskládáme jablka a na ně pak dáme druhou vrstvu vánočky. 
  • Pokud nám zbyla nějaká směs mléka a vajec, pokropíme na závěr celou žemlovku. 
  • Dáme ji péci na 180 °C na 25 minut dozlatova.
  • Nakonec posypeme cukrem moučkou.
Jablková zemlbába s vánočkou.
hairybikers.com

Potřebujete radu ohledně výběru nového sporáku do kuchyně? Mrkněte se, co jsme si v našem testu o elektrických sporácích napsali. Byly by pro vás tou nejvhodnější variantou?

Hrušková žemlovka z rohlíků  s vanilkovým přelivem

Žemlovka z rohlíků přijde vhod, pokud vám zbyly nějaké sušší rohlíky. Využít je můžete i takto. Vytvoříte tak náramný dezert.

INGREDIENCE

  • 5 ks starších rohlíků
  • 3 zralé hrušky, nakrájíme na kousky velikosti sousta
  • 1/2 šálku krájených mandlí
  • 1 kelímek smetany ke šlehání (33%)
  • 1/4 šálku mléka
  • trocha medu nebo javorového sirupu
  • 3 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • trocha mleté skořice
  • trocha muškátového oříšku
  • trocha mletého zázvoru
  • trocha mletého hřebíčku

Na vanilkový krém:

  • 1 kelímek smetany ke šlehání (33%)
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • trocha vanilkového extraktu

POSTUP

  1. Vymažeme si zapékací mísu máslem.
  2. Dáme nakrájené rohlíky do připravené zapékací misky a na ně kousky hrušek a krájené mandle.
  3. Zatlačíme hrušky tu a tam do pečiva, aby byly pěkně spojeny.
  4. V malé misce rozšleháme spolu smetanu, mléko, javorový sirup (nebo med), vejce, vanilku a koření.
  5. Nalijeme tuto směs na rohlíky a hrušky.
  6. Zapékací misku naklopíme, aby se směs rovnoměrně rozlila..
  7. Necháme takto naplněnou mísu odpočívat při pokojové teplotě po dobu 15 minut, což umožní, aby rohlíky nasály krém.
  8. Mezitím připravíme vanilkový krém.
  9. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  10. Do malého hrnce dáme smetanu a vanilkový extrakt a dáme na plotnu na střední teplotu.
  11. Ohřejeme těsně pod bodem varu.
  12. Zatímco se vanilkový krém zahřívá, rozšleháme žloutky, cukr, kukuřičný škrob dohromady ve středně velké míse.
  13. Jakmile je krém připraven (objeví se první malinké bubliny), velmi pomalu nalijeme smetanovou směs do žloutkové směsi (za stálého míchání).
  14. Pak vrátíme vše do rendlíku a opět zahříváme.
  15. Pokračujeme ve šlehání, dokud směs nezhoustne na krásný krém – k tomu dojde, jakmile se směs dostane téměř do bodu varu.
  16. Žemlovku dáme do trouby a pečeme po dobu asi 30-35 minut, až je pěkně dozlatova.
  17. Necháme trochu vychladnout, zalijeme krémem a můžete podávat.
Hrušková zemlbába z rohlíků s vanilkovým přelivem
gourmettraveller.com.au

Do žemlovky se většinou využívají lehce dostupné suroviny, především ovoce a další běžné kuchyňské suroviny, které se někdy i navzájem kombinují.

Velkým bonusem tohoto pokrmu je zužitkovaní pečiva, které již není čerstvé. Rohlíky, toustový chleba ani vánočku už nevyhazujte. Tímto způsobem ušetříte rodinný rozpočet a potěšíte strávníky.

Z ovocných náplní využíváme většinou jablka, švestky, meruňky, broskve ale i méně tradiční rebarbora nebo drobnější ovoce. Použít lze i mák nebo ořechy.

Povedla se žemlovka? Pokud vám chutná tento typ moučníku, určitě vyzkoušejte rýžový nákyp.

Na závěr také do komentářů napište, jak se vám recept na žemlovku podvedl a hlavně, jak chutnal.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X