Tisk článku

Sladké lívanečky

Křehké lívanečky s cukrem, ovocem, tvarohem nebo různými sladkými pomazánkami patří dlouhodobě ke sladkým jídlům podávaným nejen v naší kuchyni. K jejich oblibě jistě přispěla i poměrně snadná příprava, na které nelze nic zkazit a rychlost tepelné úpravy. Podávají se buď jako moučník po hlavním chodu nebo přímo jako hlavní chod po syté polévce k obědu nebo s vhodným nápojem k večeři dětem i dospělým.

Sladké lívanečky

Těsto na lívanečky

Dlouho se za jediné správné těsto na lívance považovalo velmi řídké kynuté těsto s droždím. Rozšiřováním sortimentu základních potravin a především pak neutuchající vynalézavostí domácích kuchařů a kuchařek bylo docíleno toho, že lívanečky se dají připravit na mnoho způsobů a s použitím různých surovin. Základní potravinou je však vždy mouka a mléko v různých podobách, takže těsto může být například :

  • kynuté těsto s droždím: Jedná se o klasické těsto, které se připravuje ze sladkého mléka, polohrubé mouky, droždí a trochy cukru.
  • těsto bez droždí: Připravujeme ze sladkého mléka, mouky, vejce, cukru a jako kypřidlo použijeme prášek do pečiva.
  • těsto z kyselého mléka: Základem je kyselé mléko, do kterého přidáme mouku, vejce a trochu cukru. Kyselé mléko dodává těstu kyprost, takže není třeba kypřit žádným kypřidlem.
  • těsto z jogurtu, kefíru nebo acidofilního mléka: Jedná se o obdobu těsta z kysaného mléka.
  • těsto z tvarohu: Tvaroh se jen mírně ředí a tak do tohoto těsta přijde jen menší množství mouky, případně ji lze zcela vynechat. Pokud šetříme i cukrem a tukem při smažení, hodí se jako dieta.

Ingredience do těsta na lívanečky

Připravené základní těsto můžeme nastavovat různými přísadami. Část mouky můžeme například nahradit celozrnnou moukou nebo ovesnými vločkami. Chceme-li lívanečky křupavé, můžeme do těsta přidat kukuřičné lupínky. Základní těsto také můžeme ochutit kakaem, strouhanou čokoládou nebo přidat strouhané oříšky. Další surovinou je samozřejmě ovoce. Přidáváme buď celé drobné ovoce, nejlepší jsou borůvky, maliny, ostružiny a drobné jahody nebo jiné ovoce nakrájené na kousky nebo nastrouhané. Strouháme hlavně jablka. Jako téměř do všeho, tak i do lívanečků lze přidat strouhanou cuketu, ze které slijeme přebytečnou vodu nebo najemno nastrouhanou mrkev, která těsto pěkně zabarví. Nechceme-li přidávat ovoce do těsta, aby se nepřichytávalo při smažení, pak připravíme lívanečky ovocem plněné. Postup je uveden u smažení lívanečků.

Smažení lívanečků

Připravené těsto, přičemž těsto s droždím musí být vykynuté, smažíme na lívanečníku s kulatými otvory pro smažení, kam těsto lijeme malou naběračkou nebo lžící. Vrstva těsta nemusí být příliš vysoká, všechny lívanečky více či méně vyběhnou nahoru. Smažit můžeme i na pánvi, těsto se zde snažíme rozlít do kruhu, abychom udrželi kulatý tvar. Smažíme na slabší vrstvě oleje, záleží na druhu našeho nádobí, protože některé typy povrchových úprav nepotřebují na smažení žádný tuk. Smažíme při střední teplotě, aby vrstva těsta byla stejnoměrně propečená. Jakmile je jedna strana osmažená, obrátíme lopatkou a dosmažíme po druhé straně. Jestliže chceme mít lívanečky plněné, nalijeme velmi tenkou vrstvu, posypeme drobným ovocem nebo položíme plátek jablka, kiwi nebo hrušky, zalijeme tenkou vrstvou těsta a smažíme opět po obou stranách.

Lívanečky v konečné úpravě

Lívanečky po usmažení ihned podáváme. Důležitá je jejich konečná úprava, kde vybíráme z následujících a podobných možností :

  • Lívanečky obalíme v moučkovém cukru s vanilkou nebo skořicovém cukru. Tato jednoduchá úprava se hodí pro lívanečky s jablky, jiným ovocem nebo pro plněné lívanečky.
  • Lívanečky mažeme džemem, marmeládou, povidly nebo dušeným ovocem a dozdobíme slazeným bílkovým sněhem, ušlehanou šlehačkou nebo pokapeme jogurtem či zakysanou smetanou.
  • Na lívanečky připravíme tvarohový krém s libovolnou příchutí a dozdobíme šlehačkou a ovocem.
  • Lívanečky posypeme na nudličky nastrouhanými jablky a silně pocukrujeme skořicovým cukrem.
  • Na potření lívanečků použijeme některý z kupovaných krémů, například nutellu nebo vhodnou dětskou přesnídávku a dozdobíme podle chuti.




Příspěvky ke článku: Sladké lívanečky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky