Tisk článku

Sladké moučníky z listového těsta

Sladké a krásně křupavé jsou moučníky z listového těsta. Těsto si můžeme připravit doma sami, ale je to poměrně zdlouhavá a pracná záležitost. Takže kdo má čas a chuť, tak se do něj pustí sám, ostatní si nemusí dělat žádné výčitky, když si je koupí hotové. Chlazené nebo mražené listové těsto a vhodná náplň nám umožní rychle připravit moučník pro celou rodinu nebo pro hosty.

Sladké moučníky z listového těsta

Pečení moučníků z listového těsta

Z listového těsta můžeme připravit řezy, záviny, dorty, zákusky nebo plněné pečivo. Jako náplň můžeme použít vše od klasických náplní tvarohových, makových, ořechových a ovocných až po méně používané náplně. Vyválené těsto vkládáme buď na pečící papír nebo na vymazanou plochu. Nejvíce se však osvědčuje vypláchnout plech studenou vodou, která při pečení těsto nakypří a těsto je po upečení křehké. Podobného efektu dosáhneme, když pod plech vložíme na dno trouby teplu odolnou misku s vodou. Pečeme-li jednotlivé díly, které plníme až po upečení, trochu je na dně propícháme vidličkou, aby zůstaly ploché. Pečení je velmi důležitou fází moučníků z listového těsta. Těsto vkládáme do horké trouby, vyhřáté až na cca 230°C a nejméně 10 minut troubu neotvíráme. Pak můžeme teplotu zmírnit a dopéci moučníky dozlatova. V málo vyhřáté troubě z těsta vyprýští tuk a těsto je pak tvrdé, takže pro konečný úspěch opravdu dbáme na správnou teplotu.

Druhy moučníků z listového těsta

Řezy z listového těsta

Příprava z hotového těsta už snad nemůže být jednodušší. Těsto rozdělíme podle potřeby na díly a vyválíme. Při válení podsypáváme těsto na vále hladkou moukou. Na krémové moučníky pečeme díly zvlášť a plníme až po upečení a vychladnutí. Plníme buď máslovými krémy nebo krémy odlehčenými, mezi které patří různé krémy z tvarohu nebo pudinku. Do moučníků pečených i s náplní vršíme náplň mezi jednotlivé díly. Náplň může být tvarohová, maková, marmeládová, ovocná nebo kombinace jednotlivých druhů náplní. Podobně pečeme listové těsto i v koláčové formě.

Záviny z listového těsta

Na závin vyválíme těsto na jeden velký nebo dva menší díly. Na ně pak rozprostřeme náplň z ochuceného tvarohu nebo máku. Obě náplně můžeme doplnit čerstvým nebo okapaným kompotovaným ovocem. Z domácího ovoce jsou zvlášť chutné třešně, višně, jahody, meruňky nebo kousky broskví. Může to však být i jiné ovoce včetně citrusových plodů jako jsou mandarinky nebo pomeranče. Závin si jistě nelze představit bez strouhaných jablek, i ty jsou do závinu z listového těsta vhodné, ale šťavnatější jablka je vhodné víc podsypat strouhankou nebo kokosem, aby podsyp zachytil šťávu. Závin buď stočíme do válcovitého tvaru, tak postupujeme, když máme náplň rozprostřenou po celé ploše. Pokud náplň navršíme ke středu plátu, pak okraje po délce buď jen přeložíme přes sebe nebo je nakrájíme na proužky a střídavě překládáme. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova.

Dorty z listového těsta

Na dort z listového těsta vyválíme plát ve velikosti potřebné pro formu a vložíme do formy tak, aby těsto přesahovalo trochu okraje a přes ty je zahneme - těsto tak nepadá. Aby se těsto nevydulo, tak je dobré je zatížit. Dobře nám v tomto případě poslouží vrstva hrachu, kterou po upečení vysypeme a můžeme ji případně použít i příště. Takto upečený dortový korpus z listového těsta vytvoří misku, do které se hodí různé náplně. Vzhledem k množství, které je na náplň zapotřebí volíme spíše lehčí náplně jako je například tvarohová nebo pudinková, oboje můžeme kombinovat s ovocem a tuhost náplně případně zajistit želatinou. Další dobrou variantou jsou náplně podobné punčové, kde základ tvoří piškotové drobečky, ovocná šťáva pro děti, rum pro dospělé, marmeláda, ořechy a další obvyklé náplňové přísady. Naplněný dort zdobíme většinou šlehačkou.

Zákusky

Z listového těsta můžeme připravovat známé cukrářské zákusky, mezi které jistě patří kremrole, košíčky a šátečky. Výhoda přípravy z listového těsta je, že si tyto tvary plněné až po upečení můžeme připravit podle našeho vlastního času jako polotovary a plnit je až těsně před podáváním. Plníme krémy nebo ochucenou šlehačkou. Kromě toho se z listového těsta velice rychle dají připravit různé koláčky, taštičky plněné různými náplněmi a s nimi i pečené.

Plněné pečivo z listového těsta

K snídani, svačině nebo jen tak ke kávě či čaji se z listového těsta rychle připraví plněné sladké loupáčky, koláče, hřebeny a další pečivo. Náplně používáme podobné jako do závinu a pečivo podáváme většinou teplé.
 





Příspěvky ke článku: Sladké moučníky z listového těsta

Vložit nový příspěvek
Štrůdl máme hrozně rádi Autor: Veronika, vloženo 01.02.2010
OdpovědětŠtrůdl je naše oblíbená buchtička máme ji ravidelně je opravdu výborný a jednoduchý
Re: Štrůdl máme hrozně rádi Autor: Gábina, vloženo 01.02.2010
OdpovědětSouhalsím u nás se peče každej měsíc, prostě ho zbožňujeme
Re: Re: Štrůdl máme hrozně rádi Autor: Martina, vloženo 01.02.2010
OdpovědětPlníme listové těsto i mletým masem a to je výborné papání.
Re: Re: Re: Štrůdl máme hrozně rádi Autor: , vloženo 02.02.2010
OdpovědětJá to zase miluji potřeným kečupe, plátky šunky a sýra a pak jen zamotat do šneka a ot je nářez k vínečku


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...